NHL

Joonas Korpisalo on murtautumassa sinitakkien ykkösmaalivahdiksi NHL:ssä: ”Nyt on iskun paikka meikäläisellä”

Julkaistu:

NHL
25-vuotias maalivahti on valmis ottamaan suuren vastuun.
Jääkiekkomaalivahti Joonas Korpisalo, 25, on valmistautunut NHL-kauteen huolella ja entistä innokkaammin. Columbus Blue Jacketsissa jo neljällä kaudella torjunut Karhu-Kissojen ja Jokerien kasvatti aikoo onnistua isosti.

– Nyt on vähän eri lähtökohta kuin aikaisemmin, Korpisalo myöntää.

Columbus on täysin uudessa tilanteessa, kun koko liigan parhaaksikin maalivahdiksi arvostettu venäläinen Sergei Bobrovski siirtyi jättisopimuksella Florida Panthersiin. Suomalainen tähtää sinitakkien seuraavaksi ykkösmaalivahdiksi.

– Nyt on iskun paikka meikäläisellä. Olen täysin valmis ottamaan sen vastuun, Korpisalo laukoo ujostelematta.

Bobrovskin lisäksi joukkueen jätti megasopimuksella kärkipistemies, New York Rangersiin vaihtanut venäläishyökkääjä Artemi Panarin. Korpisalon mukaan Columbuksella on silti osaava joukkue.

– Hyvä jengi meillä on. Kundeja lähti, pari tuli sisään.


Ennen Suomen aikaa tiistain vastaisen yön Buffalo-ottelua Korpisalolla ja latvialaisvahti Elvis Merzlikinsilla oli yksi ottelu pelattuna kummallakin, ja kumpikin avasi kauden tappiolla.

Korpisalo oli maalilla 1–4-tappiossa Torontolle, ja Merzlikins oli uransa ensimmäisessä NHL-startissa helteessä, kun Pittsburgh takoi 7–2-voiton.

Viime keväänä Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen teki jättisatsaukset pelaajistoon, ja joukkue yllätti ylivoimaisen runkosarjaykkösen Tampa Bay Lightningin pudotuspelien alussa 4–0. Sitten Boston Bruins päätti ohiolaisten kauden.

– Meillä on paljon nuoria, hirveä nälkä. Uskon, että meillä tulee olemaan nyt hirveän taisteleva ja iskukykyinen jengi, Korpisalo visioi.

Nälkää ja kasvua

Korpisalo arvioi kasvaneensa Pohjois-Amerikassa paitsi taidollisesti, myös henkisesti. Hänen pelimääränsä NHL:ssä neljällä kaudella ovat olleet 31, 14, 18 ja 27 ottelua.

– Lähdin 20-vuotiaana NHL:ään, ja heti ensimmäisellä kaudella tuli toistaiseksi eniten pelejä. Sen jälkeen Bobrovski oli siinä edessä, mikä vähän mutkistutti asioita, Korpisalo muistelee.

Koska Columbuksen maalivahtiasetelma toimi, Korpisalo sai olla selkeästi kakkosena. Pelejä tuli harvakseltaan.

– Ei kovaa koulua. Mutta kyllä äkkiä oppi, että pitää olla hirveän kärsivällinen ja luottaa omaan tekemiseen, kun pelaa kerran kahteen tai kolmeen viikkoon, Korpisalo taustoittaa.

Nuoren pelaajan kehitys voi tyssätä ja ura mutkistua, jos ei kestä paineita eikä muutoksia peluutuksessa.

– Kyllä siinä oppi paljon asioita pään sisällä varsinkin. Ja tietenkin kun ei pelaa, on aikaa harjoitella. Hyviä puolia pitää katsoa siitäkin. AHL:ssäkin tuli käytyä, Korpisalo puntaroi.

Toisen polven huippukiekkoilija

Joonas Korpisalo on toisen polven ammattijääkiekkoilija. Hänen isänsä tunnettiin värikkäänä hyökkääjänä ja hyvin taitavana maalintekijänä. Jari Korpisalo, 53, jätti Ässiin ison jäljen edustamalla aikavälillä 1990–2005 porilaisseuraa 12 kaudella SM-liigassa.

Hän toimi kapteenina peräti seitsemänä kautena, viimeisteli patapaidoille 213 maalia, 444 pistettä ja istui hulppeat 891 jäähyminuuttia runkosarjassa.

Joonas Korpisalo taitaa jääkiekon koppaamisen lisäksi monet mailapelit mutta yllättää kertomalla, että Jari-isä on edelleen häntä taitavampi tenniskentällä.

– Siitä on aikaa, kun olemme pelanneet tennistä. Muistan kyllä, kun 16- tai 17-vuotiaana aloin pystyä laittamaan hänelle kampoihin. Mutta en muista, että olisin koskaan voittanut häntä, Korpisalo kertoo.

Monesta muusta jääkiekkoilijasta poiketen Korpisalo ei pelaa golfia.

– Kesän lajeihini kuuluvat tennis ja padel. Padelia olen käynyt pelaamassa paljon. Siinä tulee paljon liikettä, ja käsi-silmä-koordinaatio on mukana vahvasti. Ennen kaikkea se on hauskaa, Korpisalo kertoo.

”Oma maailmansa”

Jääkiekkoperheeseen syntynyt Joonas löysi tiensä jääkiekon pariin luontevasti. Pelipaikka valikoitui helposti jo nuorena muutaman kokeilun jälkeen.

– Veskarin homma on vähän eri homma, oma maailmansa. Ollaan hirveän paljon yksin tolppien välissä ja omien ajatuksien kanssa, Korpisalo tunnustaa.

– Ehkä, kun ajatuksen juoksu on erilainen kuin kenttäpelaajilla, muut pelaajat usein miettivät, että maalivahdit ovat erikoisia kavereita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt