NHL

Kommentti: Eeli Tolvasen tie on yksi NHL:n kivikkoisimmista – tästä syystä huippulupaus passitettiin jälleen farmiliigaan

Julkaistu:

Kommentti
Nashville Predators on mahdollisimman kivinen tie Eeli Tolvaselle, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.
Nashville Predators tiedotti harjoitusleirillä olevan joukkueen karsimisesta sunnuntai-iltana. AHL:ään lähetettyjen pelaajien joukossa oli myös Eeli Tolvanen.

Monien mielestä yllättäen.
Tolvasen ennakoitiin mahtuvan Predatorsin NHL-miehistöön jo ennen viime kauden alkua.

Toisin kävi. Suomalainen pelasi lopulta kauden aikana vain neljä ottelua ns. ylhäällä.

Kausi suoraviivaisessa ja fyysisessä AHL:ssä kouli Tolvasta paremmaksi pelaajaksi ja kasvatti häntä ennen kaikkea henkisellä puolella.

Silti virsi oli sama jälleen uuden kauden alussa. Milwaukee ja farmiliiga kutsuvat. Miksi?

Kesällä Tolvanen, 20, noudatti NHL-seuran käskyä ja pudotti painoaan lähes seitsemän kiloa. Lapsenpyöreys katosi. Harjoitusleirille marssi lommoposkinen ja entistä sähäkämpi vihtiläinen.

Tolvanen pääsi pelaamaan kolme harjoitusottelua. Maalihanat aukesivat niistä viimeisessä lauantaina, jolloin suomalaislupaus muodosti hyökkäyspäädyssä alati vaarallisesti esiintyneen ketjun tähtipelaajien Filip Forsbergin ja Matt Duchenen kanssa.

Tolvanen on hyökkäysorientoitunut maalintekijätyyppi, josta ei ole hyötyä puolustavassa jarruroolissa. Niihin tontteihin Predatorsilta löytyy liuta parempia pelaajia.

Suurin syy tuoreeseen farmikomennukseen on Predatorsin kivikovassa miehistössä.

Joukkueella on tällä hetkellä riveissään 14 kokenutta hyökkääjää, joista jokaisella on yksisuuntainen sopimus. Heidät voi lähettää farmiin ainoastaan waiversin eli siirtolistan kautta. Tällöin mikä tahansa muu joukkue voi poimia pelaajan riveihinsä.

Kauden alkaessa NHL-joukkueen kokoonpanossa saa olla 23 pelaajaa, joista kolme määrätään katsomoon jokaisessa ottelussa. Predatorsin hyökkäysosasto on siis yksinkertaisesti täynnä.

Joukkue lukeutuu alkavalla kaudella suurimpiin mestarisuosikkeihin. Hyökkäyskalusto on täynnä parhaassa iässään olevia pelaajia. Siitä kertoo paljon se, että ryhmän ”juniorit” ovat 25-vuotiaat Forsberg ja Colton Sissons, joilla on jo satojen NHL-otteluiden kokemus.

Vastaavasti hyökkäyksen nestori on vasta 31-vuotias Nick Bonino.

Pitää myös muistaa, ettei Tolvanen räjäyttänyt vielä pankkia viime AHL-kaudella.

58 ottelussa kertyi ”vain” 15 maalia ja yhteensä 38 pistettä. Farmiliigassakin riittää siis yhä haastetta, eikä Tolvanen ole suinkaan pelannut sitä vielä läpi.


Predatorsilla ei ole edelleenkään mikään kiire 20-vuotiaan huippulupauksensa kanssa, vaikka valtaosassa muista joukkueista Tolvanen olisi jo NHL-pelaaja.

Tie kärkiketjujen hyökkäävään rooliin yhdessä liigan kovimmista joukkueista on kivikkoinen. Tällä hetkellä Tolvasen kehityksen kannalta on parempi pelata johtavassa roolissa AHL:ssä kuin istua tiuhaan NHL:ssä kokoonpanon ulkopuolelle jäävien kolmen healthy scratchin joukossa katsomossa.

Farmikomennus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Tolvanen voisi tehdä alkavalla kaudella odotettua läpimurtoaan NHL:ään.

Päinvastoin – se on yhä jopa todennäköistä.

Vaikka putoaminen NHL-miehistöstä syö tällä hetkellä Tolvasta varmasti rajusti, hänen ei auta muu kuin purra hammasta ja keskittyä tekemään mahdollisimman kovaa jälkeä kauden ensimmäisissä AHL-otteluissa.

Kun Predators kohtaa kauden aikana väistämättömän laitahyökkääjän loukkaantumisen, Tolvasen puhelin soi 800 kilometriä Nashvilleä pohjoisempana NHL-kutsun merkiksi.

Ota kantaa

Tekeekö Eeli Tolvanen läpimurron NHL:ssä kaudella 2019–2020?

Kyllä 37% Ei 63%
Ääniä yhteensä 7011

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt