NHL

Ville Heinola virittelee sensaatiota Pohjois-Amerikassa – 18-vuotias puolustaja kerää ylistystä

Julkaistu:

NHL
Joona Luoto avasi maalihanansa Winnipeg Jetsin paidassa. Ville Heinola on noussut rymisten taistelemaan NHL-paikasta.
NHL:n harjoituskauden puhutuimpia suomalaispelaajia on ollut Winnipeg Jetsiin kesän ykköskierroksella numerolla 20 varattu Ville Heinola. Vasta 18-vuotias puolustaja on hämmästyttänyt harvinaisen kypsillä otteillaan.

– Kun tulin tänne, en tiennyt mitä odottaa. Kun huomasin pystyväni pelaamaan täällä, rupesin ajattelemaan, että ehkä voin mahtua joukkueeseen ja nyt se on päämääräni, Heinola sanoi.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Heinola pelasi kolmannen harjoitusottelunsa Jetsin riveissä ja sai peliaikaa yli 20 minuuttia. Hän hääri myös joukkueen ykkösylivoiman ainoana puolustajana seuran kirkkaimpien tähtien Mark Scheifelen, Blake Wheelerin, Nikolaj Ehlersin ja Bryan Littlen rinnalla.

Tehopisteet jäivät tällä kertaa uupumaan Jetsin 4–1-voitossa Calgary Flamesista, mutta suomalaispuolustaja osoitti jälleen suuria vahvuuksiaan. Liukasliikkeinen nuorukainen erottui kaukalossa sulavalla luistelullaan.

Vaikka viime kaudella Lukossa ensimmäiset SM-liigapelinsä pelanneella Heinolalla on kokemusta miesten otteluista vain noin 40 pelin verran, hän on ollut NHL-miesten keskellä kiekollisena todella varmaotteinen, eikä hätäilystä ollut tietoakaan. Rohkeasti kiekollisena peliä nostava Heinola jakaa napakoita ja oikea-aikaisia avauksia kuin NHL-konkari konsanaan ja paikkaa liikkeellään 80-kiloisen ruhonsa fyysisiä puutteita erinomaisesti.

– Hän on helvetinmoinen luistelija, joka saa paljon aikaan jäällä ja on todella älykäs. Olen todella iloinen hänen puolestaan. Kun käytössä on tuollainen 18-vuotias pelaaja, hänen täytyy antaa pelata. Hänestä tulee hyvä pelaaja, Jetsin päävalmentaja Paul Maurice ylisti pari päivää sitten.
Kanadalaisen tv-kanavan TSN:n lähetyksessä Heinola keräsi niin ikään vuolasta ylistystä otteillaan. Fanien keskuudessa sosiaalisessa mediassa nuori suomalainen on jo poikkeustapaus, real deal.

– Mielestäni NHL:n pelityyli sopii minulle loistavasti. Tykkään pelata nopeaa peliä. Luotan omaan tekemiseeni ja pelaan omalla tyylilläni, ohi tähtipelaajien TSN:n erätaukohaastatteluun poimittu Heinola sanoi.

– Hänestä tulee erityinen pelaaja. Hän on sitä jo. Hän näyttää todella hyvältä, Jetsin kapteeni Wheeler puolestaan kehui ottelun jälkeen.

Heinola on noussut harjoituskauden lähes sensaatiomaisilla otteillaan taistelemaan tosissaan NHL-paikasta. Se ei olisi enää edes suuri yllätys. Jets voi peluuttaa Heinolaa NHL:ssä yhdeksän ottelun ajan ilman, että kolmen vuoden tulokassopimuksesta kuluu ensimmäinen vuosi.

Heinolan NHL-paikan tavoittelua vauhdittaa myös Jetsin ykköspuolustajan Dustin Byfuglienin epäselvä tilanne. Kulttipelaaja pohtii parhaillaan uransa jatkoa, ja hänen sopimuksensa on jäädytetty. Lisäksi joukkueen alakerta on heikentynyt roimasti viime kaudesta.

Jos NHL-paikka ei kuitenkaan vielä aukene, Heinolan on määrä palata Rauman Lukon riveihin.

Oli tämän kauden seura sitten Jets tai Lukko, Heinolasta on joka tapauksessa kasvamassa Miro Heiskasen jalanjäljissä seuraava moderni suomalainen huippupuolustaja NHL:ään.

Yön Calgary-ottelussa Jetsin suomalaisista maalihanansa avasi Joona Luoto, joka tuikkasi maalinedustalta 3–1-maalin päätöserän puolivälissä. Alempien ketjujen duunarihyökkääjänä tunnetuksi tullut lempääläläinen esiintyi pirteästi ja sai parin aiemman pelin tavoin jääaikaa noin 15 minuuttia. Vastuuta tuli myös alivoimalla.

Niin ikään pelipaikkaa NHL:stä tavoitteleva Kristian Vesalainen ei sen sijaan säväyttänyt. Varsin näkymättömästi reilut 13 minuuttia pelannut laituri ei onnistunut avaamaan harjoituskauden pistetiliään vielä kolmannessa ottelussaan, vaikka vastuuta on tullut joka kerta myös ylivoimalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt