NHL

Kommentti: Winnipegistä kuuluu todella huolestuttavia uutisia – NHL:n kriisipesäkkeen paletti on harvinaisen sekaisin

Julkaistu:

NHL
Winnipeg on tällä hetkellä NHL:n kriisipesäke, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.
Nuorten tähtien Patrik Laineen ja Kyle Connorin sopimusneuvottelut ovat tunnetusti levällään vain kaksi viikkoa ennen kauden alkua. Se ei kuitenkaan ole tällä hetkellä ainoa ongelma Winnipegissä.
Joukkueen kulttipelaaja ja tähtipuolustaja Dustin Byfuglien ei nimittäin ole myöskään joukkueen mukana harjoituskaudella.

Jets tiedotti viime viikon lopulla, että Byfuglienille on myönnetty lupa olla poissa joukkueen toiminnasta henkilökohtaisten syiden takia. Myöhemmin seurasta on vahvistettu, ettei kyse oli esimerkiksi mistään vakavasta perhetragediasta.

Keskiviikkona Pohjois-Amerikan kenties tunnetuin jääkiekkotoimittaja, TSN:n Bob McKenzie uutisoi, että Byfuglienin poissaolo liittyy siihen, että tämä pohtii uransa jatkoa.

TSN:n mukaan Jets ei ole asettanut 195-senttisen ja 118-kiloisen tähtipelaajansa päätökselle aikarajaa, vaan tämä saa punnita vaihtoehtoja kaikessa rauhassa.

Byfuglien on kärsinyt viime kausien aikana loukkaantumisista. Nilkkavamman pilaamalla viime kaudella hän pystyi pelaamaan vain 42 ottelua. Viime kaudella Big Buff sai myös aivotärähdyksen marraskuun lopussa. Tuolloin hän hoippui täristen pois jäältä rajun taklaustilanteen jälkeen.

Byfuglien on myös tapellut NHL-urallaan useita kertoja ja saanut painavia iskuja päähänsä.


34-vuotiaalla yhdysvaltalaispuolustajalla olisi jäljellä vielä kaksi kautta sopimusta, joka toisi hänelle yhteensä 14 miljoonan dollarin tilipussin.

Mikäli jääkaappipakastimen kokoinen Byfuglien päättäisi vielä toistaiseksi tuntemattomista syistään ripustaa hokkarit naulaan, se olisi Jetsille katastrofaalinen isku.

Joukkueen puolustus heikkeni viime kauden jälkeen rajusti, kun runkopalaset Jacob Trouba, Tyler Myers ja Ben Chiarot jättivät palkkakaton kanssa ongelmiin ajautuneen seuran. Toiseen suuntaan ovat tulleet ainoastaan vaatimattomampi Neal Pionk ja nippanappa NHL-tason puolustaja Anthony Bitetto.

Jo Byfuglienin mukana ollessaankin Jetsin alakerta olisi roimasti huonompi kuin vielä viime kaudella. Parhaimmillaan ympäri kaukaloa dominoivan tähtipelaajan vetäytyminen tekisi Jetsin puolustuksesta yhden koko liigan heikoimmista. Muutos olisi järisyttävä, sillä vielä viime kaudella puolustuskuusikko oli sarjan kovimpia.

Jetsin paletti on siis harvinaisen sekaisin kauden kynnyksellä, kun harjoitusleiriltä puuttuu peräti kolme tähtipelaajaa.

Todella omalaatuisen ja usein omilla säännöillään kaukalossa ja sen ulkopuolella toimivan Byfuglienin tilanne vaikuttaa myös Laineen ja Connorin jatkosopimusneuvotteluihin.
Byfuglien on 7,6 miljoonan palkkakattovaikutuksellaan joukkueen toiseksi kallein pelaaja. Jos hän päättäisi lopettaa, Jetsille vapautuisi roimasti lisää pelimerkkejä nuorisokaksikon sopimuspöytään. Se helpottaisi varmasti neuvotteluja.

Mikäli Byfuglienin päätös venyy, Jets roikkuu löysässä hirressä. Laineen ja Connorin sopimustilanteet junnaavat pahimmassa tapauksessa paikallaan, ja joukkue saattaisi joutua aloittamaan kauden ilman koko kolmikkoa. Silloin Jets olisi paperilla kaukana pudotuspelijoukkueesta ja saattaisi kärsiä alkukaudella ratkaisevia pistemenetyksiä.

Jos Byfuglien pohtii kauan tilannettaan, Jets voi pyytää NHL:ltä, ettei joukkueen toiminnasta sivussa olevaa pelaajaa lasketa palkkakaton piiriin. Tämä tarkoittaisi kuitenkin sitä, että Jets joutuisi raivaamaan palkkakattoon jälleen tilaa, jos Byfuglien päättäisikin palata. Tämä tilanne olisi ongelmallinen myös Laineen ja Connorin jatkosopimusten kannalta.

Jetsin on kuitenkin vahvistettava kiireellä puolustustaan jollakin keinolla, jos Byfuglien ei ole kaukalossa kahden viikon kuluttua. Tarvetta olisi erityisesti rightin puolen huippupuolustajalle, joita joukkue on menettänyt urakalla viime kauden jälkeen.

Mahdollisiksi täsmävahvistuksiksi on väläytelty Buffalosta pois haikaillutta Rasmus Ristolaista tai Carolinan hurjassa puolustuskalustossa pois eturivistä syrjäytettyä Justin Faulkia.

Huippuhyökkääjiä Jetsillä on sen sijaan jonoksi asti, joten mahdollista kauppatavaraa kyllä riittää.

Winnipegissä valmistaudutaan kauteen kaikissa muissa kuin seesteisissä tunnelmissa. Joukkuetta eivät myöskään mairittele viime kauden huhut tulehtuneesta pukukoppi-ilmapiiristä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt