Jarmo Kekäläinen haluaa kiivaasti Mikko Rantasen Columbukseen – myös Patrik Laine yhdistetty seuraan - NHL - Ilta-Sanomat

Jarmo Kekäläinen haluaa kiivaasti Mikko Rantasen Columbukseen – myös Patrik Laine yhdistetty seuraan

Patrik Laine (vas), Jarmo Kekäläinen ja Mikko Rantanen.

Julkaistu: 17.9.2019 18:54

Columbus Blue Jackets on otollisessa asemassa esimerkiksi Patrik Laineen tai jopa Mikko Rantasen värväämiseen.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Columbus Blue Jackets jahtaa kuumeisesti Colorado Avalanchenn Mikko Rantasta.

Rantasella ei ole sopimusta tällä hetkellä, mutta Colorado omistaa yhä hänen pelaajaoikeutensa. Kekäläinen yritti jo Toronton nuoren tähden Mitch Marnerin kaappaamista aiemmin kesällä, mutta Marner halusi jäädä Maple Leafsiin. Nyt Kekäläinen saattaa olla valmis kokeilemaan onneaan uudelleen Rantasen kohdalla.

Kekäläinen tietää, että Blue Jackets kaipaa kärkipään osaamista. Seura menetti kesällä mm. Artemi Panarinin, Matt Duchenen, Ryan Dzingelin ja Sergei Bobrovskin vapailla markkinoilla.

Avalanchella on kaikki edellytykset Rantasen pitämiseksi, sillä seuralla on yli 15 miljoonaa dollaria tilaa palkkakaton alla, ja heidän NHL-ryhmänsä on turkulaista vaille koossa. Tästä huolimatta IS:n tietojen mukaan Kekäläinen on erittäin kuumeisesti Rantasen perässä. Todennäköisesti suomalaispelaajan saadakseen olisi Kekäläisen tarjottava Rantaselle yli 10 miljoonan dollarin vuosiansioita. Silloinkin olisi hyvin mahdollista, että Colorado käyttäisi oikeutensa pitää pelaaja samoilla ehdoilla.

Rajoitetut vapaat agentit NHL:ssä ovat pelaajia, joilla ei ole sopimusta, mutta jotka eivät voi liigan sääntöjen vuoksi siirtyä vapaasti mihin hyvänsä seuraan. Seura, jonka riveissä pelaaja on aiemmin pelannut, omistaa yhä pelaajan oikeudet.

Jarmo Kekäläinen rakentaa Columbuksen joukkuetta aggressiivisesti.

Pelaaja, kuten esimerkiksi Carolinan Sebastian Aho teki kesällä, saa neuvotella kaikkien seurojen kanssa ja allekirjoittaa sopimuksenkin, ns. offer sheetin. Aho löi nimensä Montreal Canadiensin tarjoukseen. Aho pysyi silti Carolinassa, sillä Hurricanes käytti oikeuttaan vastata tarjoukseen.

Sama sääntö koski Marneria ja kumppaneita yhtä lailla kuin se koskee yhä sopimuksettomia pelaajia kuten Rantasta ja Patrik Lainetta.

Columbusta selvästi enemmän vapaata tilaa palkkakaton alla on vain Laineen Winnipegillä ja Rantasen Coloradolla, molemmilla noin 15 miljoonaa.

Blue Jackets kiinnitti aiemmin syyskuussa oman rajoitetun vapaan agenttinsa, Zach Werenskin,. Kekäläisen johtama seura solmi kolmen vuoden, yhteensä 15 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen puolustajan kanssa.

Tilaa palkkakaton alla on Werenskin kiinnittämisen jälkeenkin kelvolliset 10,7 miljoonaa dollaria ja sopimuksen alla 12 hyökkääjää, kahdeksan puolustajaa ja kaksi maalivahtia. Columbuksen tarvitsisi todennäköisesti tehdä pelaajakauppoja vapauttaakseen lisätilaa Rantasen kiinnittämiseksi. Normaalisti seurat säilyttävät hieman ylimääräistä pelivaraa odottamattomien tilanteiden varalle muutenkin.

The Athletic spekuloi, että Laine voisi olla irrotettavissa. Tämä johtuu siitä, että Jetsillä on Laineen lisäksi neuvottelut kesken myös Kyle Connorin kanssa, joka hänkin odottaa muhkeaa tilipäivää. Kova tarjous Laineelle voisi olla liikaa Jetsille käsiteltäväksi, ja se joutuisi pitkin hampain päästämään maalitykin pois riveistään.

Varausvuoroja pelaajan menettävälle

Jos kumpikaan suomalaisista vaihtaisi maisemaa, saisi Avalanche tai Jets kelpo palautuksen. NHL:ssä rajoitetun vapaan agentin menettämisestä saa vastineeksi pelaajan hankkineen seuran omistamia varausvuoroja. Varausvuorojen määrä ja laatu riippuvat siitä, miten kovan sopimuksen Laine tai Rantanen saisi.

Tässä matkaan tulee mutkia ainakin Laineen kohdalla. Laine saa kovan tilipäivän kävi miten kävi, mutta tuskin aivan samassa luokassa kuin vaikkapa Marner, joka sai yli 10 miljoonaa vuodessa. Jos Laine saisi esimerkiksi 7–8 miljoonaa dollaria per kausi niin se tarkoittaisi sitä, että Columbuksen olisi annettava Winnipegille vuoden 2020 ensimmäisen, toisen ja kolmannen kierroksen varausvuorot tai, jos sopimus on arvoltaan yli 8,454 miljoonaa per kausi, kaksi ykköstä, kakkonen ja kolmonen.

Columbus on jo aiemmin kaupannut pois ensi kesän kakkos- ja kolmosvuoronsa. Offer sheet kun on kyseessä niin varausvuorojen on nimenomaan oltava seuran omia vuoroja, ei esimerkiksi muilta seuroilta kaupoilla hankittuja. Kekäläisen olisi siis hankittava takaisin nuo vuorot, ja se voisi käydä kalliiksi.

Jos Columbus mielii edes haaveilla Rantasesta niin tarjouksen suuruus lienisi pakko olla yli 10,5 miljoonaa dollaria. Jos näin on, niin palautus olisi huimat neljä ykköskierroksen varausta. Columbuksella on kaikki lähitulevaisuuden ykkösvuoronsa yhä hallinnassaan, joten siinä mielessä Rantasen yrittäminen saattaa olla realistisempaa kuin Laineen – jollei Kekäläinen olisi valmis lyömään tamperelaisellekin pöytään yli 10,5 miljoonan taalan vuosipalkan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?