NHL:ssä jysähti kauan odotettu jättisopimus – Mikko Rantasen ja Patrik Laineen tuskaan vihdoin helpotusta? - NHL - Ilta-Sanomat

NHL:ssä jysähti kauan odotettu jättisopimus – Mikko Rantasen ja Patrik Laineen tuskaan vihdoin helpotusta?

Mitch Marner teki muhkean jatkosopimuksen.

Mitch Marner teki muhkean jatkosopimuksen.

Julkaistu: 14.9.2019 3:30

Toronton Mitch Marner allekirjoitti muhkean jatkosopimuksen. Dominot alkavat nyt todennäköisesti kaatua pitkään paikallaan velloneella sopimusrintamalla.

NHL:stä jysähti Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä koko kesän odotettu uutinen, kun Toronto Maple Leafsin tähtipelaaja Mitch Marner solmi jatkosopimuksen.

Kanadalaiset mediajätit Sportsnet ja TSN uutisoivat, että Marnerin jatkosopimus on kuuden vuoden mittainen ja arvoltaan 65 miljoonaa dollaria. Kanadalaislaituri tienaa keskimäärin kaudessa siis noin 10,9 miljoonaa dollaria.

Sillä hän asettuu kuitenkin Maple Leafsin hirmuisessa hyökkäyskalustossa vasta kolmanneksi supertähtisentterien John Tavaresin (keskimäärin 11,6 miljoonaa / kausi) ja Auston Matthewsin (11,0) vanaveteen. Tavares ja Marner ovat kiinnitetty seuraan kevääseen 2025 asti, Matthewsin sopimus loppuu vuotta aiemmin.

Pohjois-Amerikasta tihkuneiden tietojen mukaan Marnerin sopimus on kuitenkin täysin allekirjoitusbonuspainotteinen, ja hän tienaisi ensimmäisestä kaudesta peräti 16 miljoonaa dollaria.

Viime kaudella hurjat 94 pistettä takonutta Marneria on pidetty liigan rajoitettujen vapaiden agenttien jämähtäneiden sopimusneuvotteluiden avainhahmona, joka määrittää askelmerkit myös muiden tähtien neuvotteluille.

Nyt onkin odotettavissa, että dominot alkavat kaatua ympäri NHL:ää. Muut sopimuksettomat tähtihyökkääjät eivät varmasti pane pahakseen, että Marnerin asettama rima kipusi näinkin korkealle.

Suomalaistähdistä samassa raastavassa tilanteessa ovat olleet Coloradon Mikko Rantanen ja Winnipegin Patrik Laine. Kumpikaan ei ollut mukana tällä viikolla alkaneilla seurojensa harjoitusleireillä.

Varsinkin Marnerin tilanteeseen paremmin vertautuvan Rantasen kohdalla neuvotteluiden voi nyt odottaa ratkeavan jo lähiaikoina.

Lokakuussa 23-vuotta täyttävästä Coloradon tähtihyökkääjästä voi hyvinkin tulla kaikkien aikojen rahakkaimman NHL-sopimuksen tekevä suomalaispelaaja. Vielä toistaiseksi ennätystä pitää hallussaan Teemu Selänne, joka tienasi 9,5 miljoonaa dollaria kaudella 2001–02.

Kaksi ja puoli viikkoa ennen NHL-kauden alkua tähtiluokan rajoitetuista vapaista agenteista suomalaisten lisäksi ilman sopimusta ovat yhä Tampa Bayn Brayden Point, Calgaryn Matthew Tkachuk, Vancouverin Brock Boeser, Bostonin Charlie McAvoy ja Winnipegin Kyle Connor.

Aiemmin tällä viikolla sopimukseen pääsivät tähtipuolustajat Columbuksen Zach Werenski ja Phildelphian Ivan Provorov.

Muita haasteellisempi tilanne on Winnipegillä, jolla on kaksi huippunimeä yhä neuvottelupöydän ääressä. Seuralla on näihin sopimuksiin kauden palkkakatossa tilaa runsaat 15 miljoonaa dollaria.

Tuoreimmat osastosta