Mikko Rantanen jäämässä NHL-seuran harjoitusleirin ulkopuolelle – ”Ei vain minä ja ”Pate”” - NHL - Ilta-Sanomat

Mikko Rantanen jäämässä NHL-seuran harjoitusleirin ulkopuolelle – ”Ei vain minä ja ”Pate””

Mikko Rantanen (vas.) on noussut NHL:n tähtitaivaalle nopeassa tahdissa.

Julkaistu: 9.9.2019 16:01

Mikko Rantanen odottaa kärsivällisesti uutta sopimusta kotimaisemissa.

Kello tikittää. Uuden NHL-kauden alkuun on aikaa enää reilut kolme viikkoa, mutta useat nuoret NHL-tähdet ovat edelleen ilman jatkosopimusta. Suomi-kiekon valovoimaisimpiin tähtipelaajiin kuuluva Mikko Rantanen on yksi näistä pelaajista.

Colorado Avalanchen 22-vuotias laitahyökkääjä on tällä hetkellä Suomessa, mikä on poikkeuksellista aiempiin vuosiin verrattuna. Normaalisti Rantanen suuntaa Pohjois-Amerikkaan ennen syyskuuta, mutta nyt tilanne on eri.

– Neljä viime vuotta olen lähtenyt Pohjois-Amerikkaan aina yleensä elokuun lopulla. Kaikki Turussa harjoittelevat NHL-pelaajat ovat jo lähteneet takaisin, joten siinä mielessä on erikoinen fiilis olla vielä tähän aikaan Suomessa, Rantanen kertoi Ilta-Sanomille maanantaina.

Avalanchen pelaajat kokoontuivat jo viime viikon loppupuolella Denveriin harjoittelemaan yhdessä, mutta Rantanen pysyttelee toistaiseksi kotimaisemissaan Turussa sopimustilanteen takia.

– Olen tehnyt punttia muutamien muiden sopimuksettomien jätkien kanssa ja käynyt myös jäällä heidän kanssaan. Tänään menen TPS:n A-juniorien kanssa jäälle. Täytyy katsoa sen jälkeen, että miten jatkossa löytyy jääaikaa ja millaisessa porukassa. Yksinään ei viitsi treenata jäällä, koska se on tylsää.

Mikko Rantanen pelasi SM-liigan alumnitapahtumassa elokuun puolivälissä.

Rantanen on yksi markkinoiden tärkeimmistä RFA-pelaajista (rajoitettu vapaa agentti). Rantanen, Toronto Maple Leafsin Mitch Marner ja Tampa Bay Lightningin Brayden Point ovat pelaajia, jotka määrittelevät markkinahintaa RFA-tähdille.

Tässä vaiheessa näyttää erittäin todennäköiseltä, että Rantasta ei nähdä Avalanchen harjoitusleirillä ainakaan alkuvaiheessa. Avalanchen harjoitusleiri alkaa tämän viikon torstaina virallisilla kuntotesteillä.

– Onhan tässä kieltämättä odottava fiilis, mutta täytyy vain pitää maltti. Ei tässä mitään paniikkia vielä ole. Varauduin jo kesällä siihen, että en lähde normaaliin aikaan rapakon taakse. Olen sillai valmis, eikä se ole mikään shokki, että olen vielä Suomessa, Rantanen sanoi.

– Olen ollut viime aikoina yhteydessä (pelaaja-agentti) Mike Liutin kanssa. Pikkuhiljaa mennään eteenpäin, mutta en osaa sanoa tarkempaa aikataulua siitä, kuinka kaukana neuvotteluissa ollaan.

Tilanne ei ole optimaalinen, mutta Rantanen koettaa pysyä positiivisena.

– Mielelläni olisin jo Denverissä, mutta ihan rauhallisin mielin voi olla. Eilen pääsin katsomaan Suomi–Italia-matsia, joten on tässä positiivisiakin juttuja. Piti mennä paikan päälle Ratinaan katsomaan, koska nyt on kova futisbuumi päällä ja oli vielä Italia vastassa, Arsenalin mieheksi tunnustautuva NHL-tähti sanoi.

Kaikkien aikojen rahakkain suomalaissopimus?

Viime kaudella Leafsin ja ruotsalaishyökkääjä William Nylanderin sopimusneuvottelut venyivät harvinaisen pitkälle, sillä Nylander solmi jatkosopimuksen vasta 6. joulukuuta, viimeisenä mahdollisena päivänä. Nylander, 23, menetti pattitilanteen takia kaudesta yli kaksi kuukautta.

Voi olla, että tänä syksynä Nylanderin kohtalon kokee moni muu RFA-pelaaja, sillä sopimuksettomien pelaajien lista on harvinaisen nimekäs ja pitkä.

Ilman sopimusta ovat muun muassa Rantasen kanssa samaan agenttifirmaan kuuluva Patrik Laine, Matthew Tkachuk, Kyle Connor, Zach Werenski, Brock Boeser ja Charlie McAvoy.

– Kyllähän se helpottaa, että noin paljon muitakin pelaajia samassa tilanteessa. Ei vain minä ja ”Pate”. Sormet syyhyäisivät vähän enemmän, jos olisin yksin tässä tilanteessa, Rantanen ilmoitti.

Rantasen seuraava sopimus saattaa olla kaikkien aikojen rahakkain suomalaispelaajan NHL-sopimus vuosipalkaltaan. Toistaiseksi Teemu Selänne pitää ennätystä hallussaan. Selänne tienasi parhaimmillaan 9,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria kaudella 2001–02.

Rantasesta voi tulla historian ensimmäinen suomalaispelaaja, jonka vuosipalkka ylittää 10 miljoonan dollarin.

Vaikka neuvottelut osapuolten välillä ovat olleet jäissä, Avalanchen GM Joe Sakic on pysynyt varsin luottavaisena ja uskoo, että nuori suomalaistähti nähdään Avalanchen paidassa myös alkavalla kaudella.

– Emme ole keskustelleet paljon varaustilaisuuden jälkeen, mutta harjoitusleiri lähestyy, joten molemmilla puolilla on paineita. Odotamme innolla saavamme Mikon takaisin, ja olen varma siitä, että näin myös tapahtuu, sanoi Sakic aiemmin kesällä.

Rantanen on tehnyt kovaa jälkeä nuoren NHL-uransa aikana. Tähtiluokkaan rakettimaisesti noussut raamikas taitohyökkääjä on tehnyt kolmen kauden aikana 209 pistettä 239 runkosarjaottelussa. Viime kaudella noustelainen oli NHL:n runkosarjan 17. tehokkain pelaaja tehoilla 31+56=87.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?