Patrik Laine maalailee jo uhkakuvia sopimustilanteestaan – suomalaisagentilta synkkä ennuste NHL-kauden alkuun - NHL - Ilta-Sanomat

Patrik Laine maalailee jo uhkakuvia sopimustilanteestaan – suomalaisagentilta synkkä ennuste NHL-kauden alkuun

Patrik Laineen ja Mikko Rantasen lisäksi NHL:ssä ilman sopimusta on vielä pitkä lista tähtiluokan rajoitettuja vapaita agentteja.

Patrik Laine vakuuttelee, ettei murehdi sopimustilannettaan.

16.8.2019 19:24

Kesä alkaa kääntyä jo loppusuoralle, mutta Patrik Laineen ja Mikko Rantasen ympärillä keskustelu sopimustilanteesta käy vieläkin kuumana.

Perjantaina Lahdessa median eteen saapunut Laine vakuuttelee kuitenkin yhä, ettei sopimuksettomuus rassaa häntä.

– Ei haittaa yhtään. Ei ole sillä tavalla väliä.

– Siellä on sellaiset kaverit asialla, jotka osaavat hommansa, Laine rupatteli rentona ja korosti olevansa luottavainen sopimuksen suhteen.

Tamperelaistykki kuitenkin kertoi, ettei sopimusneuvottelut ole vielä lähelläkään maalia.

– Ei varmaan ole edes aloitettu vielä. Ei sieltä ole mitään kuulunut, joten veikkaan ettei se kovin lähellä ole.

Kautta edeltävät NHL-seurojen harjoitusleirit käynnistyvät syyskuun puolivälissä. Laine maalailee jo uhkakuvia, ettei hänellä olisi vielä harjoitusleirin alkaessa sopimusta.

– On erittäin todennäköistä ettei ole. Alle kuukausi enää aikaa, eikä mitään keskusteluja ole käyty, joten aika nopeaa toimintaa saa olla.

– Ei mulla ole kuitenkaan mikään kiire. Kärsivällisyys on kaiken avain, Laine sanaili itsevarmaan tyyliinsä.

Neuvottelut venyvät yli kauden alun?

Kuluva kesä on poikkeuksellinen, sillä vielä tässä vaiheessa sopimuksetta on harvinaisen monta tähtikategorian rajoitettua vapaata agenttia eli tulokassopimuksensa päättänyttä pelaajaa.

Winnipegin Laineen ja Coloradon Rantasen lisäksi listaan kuuluvat muun muassa Toronton Mitch Marner, Tampa Bayn Brayden Point, Calgaryn Matthew Tkachuk, Winnipegin Kyle Connor, Vancouverin Brock Boeser, Columbuksen Zach Werenski, Bostonin Charlie McAvoy ja Philadelphian Ivan Provorov.

Yleensä NHL:ssä muiden saman kategorian pelaajien sopimukset ja niistä maksetut summat määrittävät pitkälti muidenkin saman tason pelaajien kontrahteja.

Koska kukaan kärkinimistä ei ole vielä avannut peliä, kaikki odottavat ensimmäistä suuntaviivaa.

Edellä mainitusta listasta kenties eniten odotetaan Toronton tähtipelaajan Marnerin sopimusta. Se määrittänee askelmerkkejä pitkälti myös muille.

Mitch Marnerin sopimustilanne on tällä hetkellä jopa NHL:n kuumin puheenaihe.

Ensimmäinen jonkinasteinen takaraja sopimuksille on yleensä harjoitusleirien alku syyskuun puolivälissä. Toisena rajana pidetään kauden alkua lokakuun alussa. Vihoviimeinen takaraja on 1. joulukuuta. Mikäli sopimusta ei ole saatu siihen mennessä aikaiseksi, pelaaja ei voi pelata NHL:ssä koko kaudella.

Esimerkiksi viime kaudella Toronton ja William Nylanderin neuvottelut saatiin maaliin vasta takarajalla, eikä ruotsalaistähteä nähty alkukaudella lainkaan kaukalossa.

Nimettömänä pysyttelevä suomalaisagentti arvioi Ilta-Sanomille, ettei sopimusneuvotteluissa ole vielä tässä vaiheessa minkäänlaista painetta.

– Syyskuun alussa kun tulokasleirit alkavat, niin Pohjois-Amerikassa aletaan yleensä hieman heräillä tähän touhuun.

– Osa tekee sopimuksen varmasti ennen harjoitusleiriä ja siitä alkavat markkinat muodostua. Osa varmasti kuitenkin odottaa yhä senkin jälkeen, ja paineet kasvavat kattilassa joka puolella.

Agentti heittää kuitenkin synkän ennusteen, etteivät kaikki yhä sopimuksetta olevat tähtipelaajat ole kaukalossa, kun NHL-kausi alkaa lokakuussa.

– On jopa todennäköistä, että niin käy.

– Seurat haluavat roikkua aina vanhassa. Ne selittävät, että tämä ja tämä jätkä pelaa näin halvalla. Totta kai ne yrittävät, koska palkkakatto on vastassa, asiantuntija kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?