NHL

Kommentti: Kun ”kanadalaistoimittaja” saa käsiinsä suomalaispelaajan katkerat kommentit NHL-seurasta, paskamyrsky vasta alkaa

Julkaistu:

Kommentti
Läpimurtoa NHL:ään hakevien pelaajien ei kannata sahata omaa oksaansa katkerilla kommenteilla, kirjoittaa Ilta-Sanomien kiekkotoimittaja Sami Hoffrén.
Jos pitäisi lyödä vetoa, kuka on keskiviikkopäivän puhutuin suomalaispelaaja Pohjois-Amerikan kiekkomediassa, sijoittaisin rahani Aleksi Saarelaan.

Kun aamu valkenee seitsemän tunnin aikaeron takana itärannikolla, voi olla melko varma, että nykyisin Chicago Blackhawksin organisaatiota edustavan nuoren suomalaishyökkääjän kommentit nostetaan esille pohjoisamerikkalaisilla kiekkosivustoilla.

Saarela, 22, tylytti entistä työnantajaansa Carolina Hurricanesia Satakunnan Kansan haastattelussa.

Kommenteista ei jäänyt epäselväksi, mitä mieltä toisen polven kiekkoilija on Hurricanesin touhusta. Saarelan mukaan ”Carolina ei ole mikään johtotähti” ja ”paletti on aika sekaisin”.

Molemmat huomiot ovat sinänsä ihan oikeanlaisia, sillä Hurricanesissa on tapahtunut yhtä sun toista viime vuosina. Pienen budjetin NHL-seuraa nykyisin johtaa impulsiivinen omistaja Tom Dundon, josta on kuulunut varsin värikkäitä luonnehdintoja. Hurricanes on elänyt murrosvaiheessa viime vuodet.

Toimistolla ja jäällä on nähty useita muutoksia Dundonin alaisuudessa. On myös kiistaton fakta, että Dundonin aikakaudella Raleighissa on kymmenen vuoden tauon jälkeen aito kiekkobuumi.


Siitä on pitänyt huolen Sebastian Ahon, Teuvo Teräväisen ja kumppanien tähdittämä Bunch of Jerks. Todistin paikan päällä kiekkokuumeen kasvua, kun Hurricanes eteni sensaatiomaisesti viime keväänä itäisen konferenssin finaaleihin.

Vaikka matka tyssäsi Tuukka Raskiin ja Boston Bruinsiin suoraan neljässä ottelussa, Hurricanesin tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Potentiaalisilla pelaajilla vuorattu Hurricanes elää tällä hetkellä mielenkiintoista nousukautta, mutta tässä paletissa Saarelalle ei löytynyt paikkaa.

Laitilan Jyskeen kasvatti on pelannut Pohjois-Amerikassa nyt kaksi täyttä kautta. Rauman Lukosta rapakon taakse keväällä 2017 siirtynyt hyökkääjälupaus nousi heti avauskaudella 2017–18 Hurricanesin AHL-joukkue Charlotte Checkersin luottopelaajien joukkoon.
Tulisesta laukauksesta tunnettu laitahyökkääjä paukutti tulokaskaudella AHL:ssä kunnioitettavat 25 maalia 69 ottelussa. Viime kaudella 30 kertaa osunut Saarela oli runkosarjassa Checkersin paras maalintekijä. 17 pudotuspelissä plakkariin tulivat tehot 7+11.

Tehokkaista otteista huolimatta ovet ylös eivät auenneet viime kevään yhtä NHL-ottelua lukuun ottamatta. Saarela debytoi NHL:ssä 20. huhtikuuta, kun Hurricanes kohtasi pudotuspeleissä Washington Capitalsin ensimmäisellä kierroksella.

Debyytistä ei jäänyt paljon käteen, sillä Saarela sai jääaikaa alle kymmenen minuuttia. Seuraavana päivänä matka vei takaisin AHL:ään. Nuoren ja kunnianhimoisen pelaajan turhautumisen ymmärtää.

– Kyllähän se turhautti, kun muissa organisaatiossa tuli NHL-kutsuja kaikennäköisille unisille, jotka eivät ole eläessään tehneet 20 pistettä kaudessa, Saarela kertoi SK:lle.


Saarela ei ole ensimmäinen – eikä varmasti viimeinen – läpimurtoa hakeva NHL-pelaaja, joka avautuu kokemastaan kohtelusta katkerin sanankääntein oman maansa mediassa. Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, vastaavanlaiset avautumiset yleistyvät.

Nelisen vuotta sitten suomalaispelaajista Antti Raanta aiheutti kommenteillaan kovan kohun Pohjois-Amerikassa.

Chicago Blackhawksissa kolmosvahdin rooliin pudonnut Raanta pudotteli kauden jälkeen niin ikään SK:n haastattelussa rapein sanankääntein tuntojaan.

– Sormet ristissä toivoin, että Nashville voittaa meidät suoraan neljässä ottelussa ja pääsen nopeasti Suomeen. Niin paljon otti se kohtelu päähän, Raanta kertoi haastattelussa.

Positiivisuudestaan ja avoimuudestaan tunnettu Raanta koki joutuneensa Blackhawksin päävalmentaja Joel Quennevillen koirankoppiin.

– Huomasin, ettei oma naama miellyttänyt päävalmentajaa. Silloin on aika vaikea taistella tuulimyllyjä vastaan, Raanta tilitti.
Ei ole mitään syytä olettaa, että Saarelan tai Raannan ulostulot eivät olisi vilpittömiä. Näin toimittajan roolissa sitä aina toivoo, että haastateltava kertoisi mahdollisimman avoimesti ja rehellisesti ajatuksistaan ja tuntemuksistaan. Jargonia ja nollapuhetta mahtuu kiekkobisnekseen aivan riittävästi.

Kokonaan toinen juttu on, miten viisasta tällaisten kommenttien antaminen on pelaajan oman edun kannalta, kun tarkoituksena on saada jalansijaa NHL:ssä, joka on edelleen leimallisesti varsin konservatiivinen ammattilaissarja.

Vaikka kyseiset kommentit onkin annettu suomeksi, on päivänselvää, että avautumiset kantautuvat käännettynä NHL-seurojen pomomiesten korviin ja Kanadalaistoimittajien somekanaviin.

Sen jälkeen todellinen paskamyrsky vasta alkaa.

Tätä soppaa Raanta joutui selvittelemään ja selittelemään parhain päin. Kuten hyvin tiedetään, Raanta taisteli kovalla työllä tiensä lopulta New York Rangersin kakkosvahdin ruudun kautta ykkösvahdiksi Arizona Coyotesissa.

Saarelan savotta mitat täyttäväksi NHL-pelaajaksi on vasta alussa. Siirto Blackhawksiin antanee hänelle paremman näyttöpaikan kuin Hurricanesissa, mutta armopaloja ei tule Chicagossakaan.

Näytöt jäällä ratkaisevat. Jos tavoitteena on pelata NHL:ssä vakioroolissa, Saarelan tehtäväksi jää tehdä itsestään arvokas pelaaja joukkueelleen. Sitä työtä kukaan muu ei voi tehdä hänen puolestaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt