Venäjän NHL-tähti Artemi Panarin antoi rajua kritiikkiä Vladimir Putinille – Aleksandr Ovetshkin vastasi nyt puheisiin

Aleksandr Ovetshkinilta kysyttiin Artemi Panarinin puheista.

Aleksandr Ovetshkin kuvattuna Venäjän paidassa keväällä 2016.

4.8.2019 12:41

New York Rangersiin siirtynyt tähtihyökkääjä Artemi Panarin kohautti heinäkuussa, kun hän kritisoi kotimaansa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Maan urheilijoilta ei ole totuttu kuulemaan kritiikkiä valtionjohdosta, mutta Panarin kertoi näkemyksistään laajasti sports.ru:n Vsemu Golovin -YouTube-kanavan pitkässä haastattelussa.

Panarin kertoi ettei ollut aiemmin juuri seurannut uutisia ja olleensa aiemmin Putin-myönteinen. Laitahyökkääjän näkemykset alkoivat muuttumaan, kun hän seurasi Venäjän valtiollisen tv:n sijaan oppositiokanavia.

– Ennen olin taipuvainen samaan mielipide-ilmastoon kuin mikä maassamme on vallalla: että kaikki hyökkäävät meitä kohtaan ja sortavat meitä. Nyt tiedän, että muuallakin on hyviä ihmisiä, jotka ajattelevat meistä hyvää.

– Siihen on syynsä, miksi meihin kohdistetaan sanktioita, Panarin sanoi.

Panarin päivitteli Putinin 20 vuoden valtakautta.

–  Se johtuu siitä, että sananvapautta ei ole. Ei ole kanavia, jotka kertoisivat isoäideille totuuden, Panarin sanoi viitaten ilmeisesti mm. valtiollisiin televisiokanaviin.

– Ihmiset äänestävät häntä, koska toista varteenotettavaa ehdokasta ei ole, Panarin sanoi, kun sports.ru mainitsi hänelle, että 70 prosenttia venäläisistä äänestää Putinia.

Panarin painotti myös olevansa isänmaallinen.

– Olen isänmaallisempi kuin ne ihmiset, jotka vaikenevat ongelmista. On ihmisten tunteilla pelaamista kun sanotaan, että maataan pitää rakastaa oli mikä tahansa, ja muita pitää vihata. Se on mielestäni väärin. Jos näen ongelmia enkä puhu niistä, se on mielestäni suurempi maanpetos kuin niistä puhuminen.

Artemi Panarin pelasi Columbus Blue Jacketsissa kahden kauden ajan.

Oman ”Putin Teaminsa” kärkihahmona tunnetuksi tullut Venäjän supertähti Aleksandr Ovetshkin piti tällä viikolla lehdistötilaisuuden ennen omaa junioriturnaustaan.

Sport24 kertoo, että Ovetshkinilta kysyttiin, mitä mieltä hän on yhdestä Panarinin kommentista, jonka mukaan mikään Venäjällä ei ole muuttunut 1990-luvun jälkeen.

– En tiedä. Ehkä mikään ei ole muuttunut 90-luvun jälkeen siellä missä hän asuu. Minun elämäni on muuttunut, ja paljon on muuttunut maamme urheilussa, Ovetshkin sanoi.

Ovetshkinin kotikaupungissa Moskovassa järjestettiin lauantaina mielenosoituksia, joissa poliisi otti rajuin ottein kiinni yli 800 ihmistä.

Vapaiden vaalien puolesta mieltään osoittaneiden kiinniotettujen joukossa oli oppositiohahmo Ljubov Sobol.

Opposition aktivistit kuvailivat mielenosoitustaan rauhanomaiseksi kulkueeksi, jossa vastustettiin oppositioehdokkaiden sulkemista vaaleista.

OBD-Infon mukaan poliisi otti kiinni 828 ihmistä, joista osa makasi maassa, kun poliisi löi heitä pampuilla, uutistoimisto Reuters kertoo.

Osa mellakkapoliiseista oli peittänyt kasvonsa.

Johtava oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kärsii parhaillaan 30 päivän vankeustuomiota. Hänet kiidätettiin viime sunnuntaina sairaalaan. Syyksi kerrottiin allerginen reaktio. Navalnyilla ei ole aiemmin ollut allergioita. Hän heräsi viime sunnuntain vastaisena kasvojensa, korviensa ja niskansa poltteeseen. Navalnyi palautettiin maanantaina vankilaan.

Lauantaina Venäjän viranomaiset aloittivat rikostutkinnan Navalnyin korruption vastaista säätiötä vastaan. Säätiötä epäillään rahanpesusta.

Navalnyin säätiö julkaisi torstaina videoselvityksen, joka käsittelee Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin kollegan kiinteistökauppoja. Sobjanin on Putinin entinen varapääministeri, joka on opposition mukaan pyrkinyt sulkemaan sen ehdokkaat väärin perustein pois syksyn vaaleista.

Säätiö on aiemmin julkaissut selvityksiä Venäjän hallinnosta ja mm. pääministeri Dmitri Medvedevin väärinkäytöksistä. NHL-tähti Panarin kertoi nimenomaisen Medvedeviä käsittelevän videon herättäneen häntä ajattelemaan ja ottamaan asioista selvää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?