NHL

Huippusopimuksen solminut Sebastian Aho: ”Olen tyytyväinen, että sain jatkaa Carolinassa”

Julkaistu:

hyväntekeväisyys
NHL:n supertähdeksi noussut Sebastian Aho avasi kesän sopimusneuvotteluja avoimesti hyväntekeväisyysgolfin yhteydessä.
Golfmailan svingi heilahtaa napakasti, kun Carolina Hurricanesin tärkeimmäksi pelaajaksi noussut Sebastian Aho, 22, heilauttaa par 3-väylällä pallon matkaan. Huippukiekkoilija on ensimmäistä kertaa Oulu All Stars Charity Golfin isäntänä keräämässä rahaa hyväntekeväisyyteen vähävaraisille nuorille sekä heidän perheelleen.

Ahon ensimmäinen lyöntisuoritus tuo mukanaan tulokseksi birdien, ja parin toiston perusteella on täysin selvää, että hänen tulevaisuutensa myös golfin parissa voisi olla kirkas. Aho isännöi kierroksen päättävää 18:sta reikää, jolla Hole in Onen lyömällä saa mukaansa tuliterän Mercedes Benzin.

– Tämä on iso juttu. Olen ensimmäistä kertaa itse isännöimässä tapahtumaa ja tämä on kunnia-asia. Olen saanut itse jääkiekolta niin paljon, ja minulla on aina ollut itsellä mahtavat mahdollisuudet. Tätä kautta voin auttaa ja antaa takaisin sellaisille lapsille ja nuorille, joilla ei ole vastaavia mahdollisuuksia, Aho sanoo.

Ennen seuraavan peliryhmän saapumista Aholla on juuri sopivasti aikaa jutella oikeasta leipälajistaan. Paljon puhetta on Ahon ympärillä tänä kesänä riittänytkin.

Heinäkuun 1. päivä toi mukanaan saagan, jonka käänteitä seurattiin niin Suomessa kuin myös Pohjois-Amerikassa herkeämättä. Ahon tulokassopimus päättyi, ja talven pitkät neuvottelut eivät olleet tuottaneet jatkosopimusta Carolinaan.

Kuvaan astui Montreal Canadiensin GM Marc Bergevin, joka tarjosi häpeilemättä ns. offer sheetiä Ahosta. Se vauhditti kummasti neuvotteluja, sillä Carolinan oli vastattava tarjoukseen viikon sisällä. Se oli viikko, jossa tapahtui paljon – eikä sanasodaltakaan vältytty. Erityisen kovaksi keskustelu yltyi Hurricanesin omistajan Tom Dundonin ja pelaajan asioita hoitavan agentin Gerry Johannssonin välillä.

– Totta kai pyöri ajatuksia mielessä paljonkin. Oli täysin tietoinen valinta, että halusin pysyä itsekin kartalla koko ajan asioista. Kauden aikana en ollut missään yhteydessä, sillä ajatukset olisivat karanneet muualle kuin pelaamiseen, Aho sanoo.

– Äkkiä kaikki alkoi tapahtua heinäkuun ensimmäinen päivä. Lopputulokseen olen äärimmäisen tyytyväinen, että saan jatkaa Carolinassa viisi vuotta pidemmällä diilillä. Näen, että meidän joukkue on menossa eteenpäin. Siitä tuli aivan mahtava fiilis!

Carolina vastasi Montrealin tarjoukseen ja näin syntyi viiden vuoden ja reilun 42 miljoonan dollarin arvoinen sopimus. Se on järjettömän iso kasa rahaa vasta uransa alussa olevalle pelaajalle.

– Ei se ole muuttanut minua ihmisenä. Olen sama Sebastian Aho kuin aina ennenkin. Siitä en voi lipsua yhtään. Itsestäni tuntui, että ensimmäinen sopimukseni oli jo hyvä ja palkka oli iso. Joskus nämä ovat jopa erikoisia juttuja, mutta se rahakin vaan kuuluu tähän asiaan.

Heti perään Aho sanookin, että kesän neuvottelujen tärkein tavoite olikin saada jatkaa Hurricanesin riveissä. Merkittävimpänä tekijänä Aho pitää juuri sitä, että hän uskoo joukkueen kevään menestyksen pudotuspeleissä olevan vasta alkusoittoa.

Carolina kaatoi itäisen konferenssin pudotuspeleissä hallitsevan mestarin Washington Capitalsin sekä toisen yllättäjän New York Islandersin. Sensaatiomainen matka runkosarjan viimeisenä pudotuspeleihin selviytyneenä joukkueena pysähtyi vasta konferenssifinaalissa, jossa Boston Bruins jyräsi Carolinan pahanpäiväisesti.

– Kun sai maistaa sitä playoff-huumaa, niin oli mahtavaa kyllä, mutta eihän se lopputulos sinällään tyydytä. Joukkueella on tosi paljon nälkää ja halua näyttää, että pystytään parempaan. Kokemus oli hyvä, ja uskon sen auttavan meitä jatkossa, Aho sanoo.

Carolina on vuosia ollut NHL:n uinuvia kaupunkeja, mistä kertoo yhdeksän vuoden mittainen kuiva kausi ilman pudotuspelejä. Nyt nuoren joukkueen, joka on vuosikausia varannut hyvin, tilanne näyttää erittäin valoisalta.

– Haluamme luoda sellaisen kulttuurin, että emme ole jatkossa se viimeinen joukkue, joka pääsee nipin napin mukaan pudotuspeleihin. Haluamme olla aina mukana ja mielellään divisioonan kärjessä kuin viivalla taistelemassa. Se rima on nyt asetettu korkealle ja sen eteen tehdään hommia tosissaan.

– Niin tylsältä kuin se kuulostaa, niin joukkueen menestys on kaikesta tärkeintä. Kun sai maistaa viime kevään huumaa ja sai siitä esimakua, niin saan siitä kaikista suurimmat kicksit. Seuraava tavoite on päästä vielä pidemmälle ja olla entistä parempia, Aho paaluttaa.

– Yksi iso juttu on olla parempia heti alusta lähtien. Viime kaudella emme tehneet itsellemme hommaa helpoksi, vaan se pudotuspelireitti vaati runkosarjan loppuun aika pitkän voittoputken. Se söi myös vähän virtaa pudotuspeleistä.

Aho on Carolinan suurin ja valovoimaisin tähti vuosikausiin. On hämmästyttävää, miten nopeasti pienikokoinen hyökkääjä omaksui NHL:n vaatimustason. Hän ei ole vain selviytynyt, vaan edennyt kausi kaudelta vakuuttavin askelein kohti liigan huippupelaajien eturiviä.

Aholle henkilökohtainen glooria on kuitenkin toissijainen asia.

– Ei mulla henkilökohtaisesti ole mitään pistetavoitteita. Toki niitä haluan tehdä, ja joka sanoo, ettei omat tehopisteet merkitse mitään, niin se valehtelee. Haluan tuntea sen arvon omalle joukkueelle, olla kentällä ratkaisuhetkillä. Oltiinpa sitten maalin johdossa tai maalin perässä. Sellaiset asiat merkitsee minulle kaikista eniten.

– Olen nuori pelaaja, joka haluaa olla nopeampi, voimakkaampi ja taitavampi. Sitä kautta voin auttaa joukkuetta olemaan parempi, Aho kertoo.

Ahon kesä on kulunut vahvasti harjoittelun ehdoilla. Muutamaa Lappiin suuntautunutta kalareissua lukuun ottamatta hyökkääjän arki on rakennettu raakaa työntekoa arvostaen. Fysiikkaharjoittelun tueksi Aho on ylläpitänyt pallosilmää myös golf- sekä tenniskentillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt