NHL

Joonas Donskoi siirtyi Mikko Rantasen joukkuekaveriksi – uusi haaste odottaa: ”Juuri sen takia olen aika innoissani”

Julkaistu:

NHL
Joonas Donskoi sai heinäkuun alussa huippusopimuksen Colorado Avalancheen. Nyt hänellä on edessään NHL-uransa suurin haaste.
Neljä kautta San Jose Sharksin kivikovassa hyökkäyskalustossa vei raahelaiskasvatin lähelle Stanley Cupia. NHL:n kestomenestyjä selvisi tuona aikana kertaalleen loppuotteluihin, ja kerran tie pysähtyi konferenssifinaaleihin.

Erityisen vakuuttava oli Joonas Donskoin debyyttikausi. Suoraan SM-liigasta kirkkaisiin valoihin ponnistanut taitoniekka pelasi vakuuttavan kevään 2016, mutta jääkiekkomaailman himoituin pokaali jäi kahden voiton päähän.

Kevät loi paitsi kalifornialaisjoukkueelle, myös Donskoille itselleen isoja odotuksia. Reilut kolme vuotta myöhemmin on kuitenkin todettava, että ne jäivät toteutumatta.

– San Jose minut aikoinaan bongasi, ja he antoivat minulle sauman tulla NHL-pelaajaksi. Iso kiitos, minulla on iso kunnioitus organisaatiota kohtaan.

– Ura jäi ehkä vähän junnaamaan paikoilleen pariksi vuodeksi, enkä pystynyt ottamaan sellaista tonttia kuin toivoin, 27-vuotias Donskoi sanoo nyt.

San Josen hyökkäyksessä pelasi Joe Thorntonin, Joe Pavelskin, Logan Couturen sekä Evander Kanen kaltaisia maailmantähtiä. Ison vastuun saadakseen oli lyötävä illasta toiseen parasta pöytään.

– Ei voi sanoa, että tie oli tukossa ylempiin kenttiin, mutta vaikeaa sen roolin ottaminen oli. Peliotteet sen tietysti ratkaisevat, ja ehkä en pystynyt vain pelaamaan tarpeeksi hyvin ansaitakseni paikkaa ylempänä.


Kun hyökkääjän sopimus päättyi kesäkuun lopulla, Donskoi oli ratkaisunsa tehnyt. Hän lähti testaamaan vapaiden pelaajien markkinoita, mikä oli hänelle mahdollista 27-vuotiaana.

Donskoi iski lopulta kultasuoneen, josta hyökkääjä myöntää itsekin olevan äärimmäisen otettu.

Uutta nousua NHL:n huipulle rakentava Colorado tarjosi neljän vuoden sopimusta, joka tuo 3,9 miljoonan dollarin vuositulot.

– Uusi startti uudessa joukkueessa on juuri nyt hyvä juttu uralleni. Juuri sen takia olen aika innoissani, kun pääsen haastamaan itseäni uusiin ympyröihin.

Monivuotinen sopimus oli merkittävä signaali myös Donskoin arvostuksesta. Hyökkääjän potentiaali oli monen seuran tiedossa, sillä tarjouksia tuli hyvissä ajoin myös muualta.

– Olen todella onnellinen sopimuksesta – se oli sitä, mitä lähdin hakemaan. Seuran puolelta oli iso osoitus luottamuksesta, kun he tekivät suoraan neljän vuoden diilin.

– Haluan näyttää, että ansaitsen tämän sopimuksen ja pystyn pelaamaan siinä roolissa, johon he minut hankkivat, hyökkääjä sanoo.


Colorado oli Donskoille heti ykkösvaihtoehto eikä vähiten NHL:n supertähdeksi nousseen maanmiehen Mikko Rantasen takia.

Donskoilla on parhaillaan menossa kova treenirääkki oululaisen Samppa Jaakolan valvovan silmän alla.

Samaan ryhmään kuuluvat niin ikään NHL:stä tutut Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi, Markus Nutivaara ja Miikka Salomäki.

– Parin viikon jälkeen alkoi tuntua, että nyt pitää päästä treenaamaan. Olen alkanut nauttia treenistä, kun en ole saanut omaa potentiaalia ihan täysin esiin, Donskoi sanoo.

– Haluan saada jalkoihin voimaa, räjähtävyyttä ja tulla kestävämmäksi pelaajaksi.

Lumivyöryn kovat satsaukset

Colorado Avalanchen pudotuspelit päättyivät niukkaan 3–4-ottelusarjatappioon Donskoin entistä seuraa San Josea vastaan. Se jätti seuralle menestysnälän, ja Kalliovuorilla on tankattu kesän aikana armottomasti.

Colorado löi isoa kovaa silmään menestystä vauhdittaakseen ja hankki Donskoin lisäksi laadukkaan sentterin Nazem Kadrin sekä ruotsalaishyökkääjä Andre Burakowskyn.

– Todella hyvä joukkue, jossa on paljon loistavia nuoria pelaajia. Colorado on tehnyt pari vuotta uutta nousua, ja joukkueella on useita hyviä varauksia, Donskoi kehuu.

Colorado onkin etukäteen yksi varteenotettavista mestaruuskandidaateista, eikä organisaatio piilottele tavoitettaan.

Viime kaudella joukkue oli vielä liikaa tuhoa kylväneen ykköskenttänsä varassa. Nyt hyökkäys on leveämpi ja laadukkaampi. Donskoille on helppo piirtää rooli myös ylivoimakentällisestä.

– Kun joukkuetta on nyt vahvistettu, niin kyllä me menestystä lähdemme hakemaan ensi kaudella. Nyt on aika ottaa myös omalla uralla seuraava askel, Donskoi lataa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt