NHL

Winnipeg Jetsiltä yllätyskutsun saanut Ville Nieminen haaveilee valmentamisesta NHL:ssä – ”Kokemuksen ja kielitaidon pitää parantua”

Julkaistu:

NHL
Winnipegissä valmentaneen Ville Niemisen unelmana on päästä NHL-joukkueen peräsimeen.
Lahden Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen oli alkukesästä vierailevana valmentajana Winnipeg Jetsin tulokaspelaajien leirillä.

Nieminen kertoi alkujaan urheilusivusto Athleticille, että sai kutsun leirille Jetsin nuorten pelaajien kehityspäälliköltä Jimmy Roylta.

– Ajattelin, että miksi minä? Kai he olivat kuulleet hyviä juttuja minusta ja siksi päädyin lopulta sinne, mikä oli hieno asia, Nieminen kertoi sivustolle.

Ilta-Sanomat soitti keskiviikkona Niemiselle ja kysyi lisätietoja leiristä. Nieminen paljasti, että leirillä oli mukana myös suomalaispelaajia, joista osa varattiin Winnipegiin NHL:n varaustilaisuudessa juhannuksena.

– Siellä oli mukana viisi suomalaista, hyviä Winnipegin nuoria täältä. Jets pyörittää pelaajien kehitystietä hyvin.


Suomalaisista varattiin Winnipegiin nyt puolustaja Ville Heinola (1. kierros, numero 20) ja hyökkääjä Henri Nikkanen (4. kierros, numero 113).

Leirillä oli mukana kaiken kaikkiaan 42 pelaajaa, joita Nieminen näki jään lisäksi myös sen ulkopuolella.

– Jets on ensiluokkainen seuraorganisaatio. Siellä toimii erittäin ystävällisiä ihmisiä, joiden kanssa puhuttiin paljon jääkiekosta, pelistä ja pelaajien kehityksestä.

Nieminen piti leirillä myös luennon, jossa oli esillä muun muassa hänen valmennustyylinsä, Pelicansin pelitapa sekä ylipäätään suomalainen valmennusosaaminen.

Athleticille Nieminen kertoi, että esityksen alku oli hankala, sillä hän ei ollut ollut puhunut englantia 15 vuoteen. IS:lle hän täsmensi vähän kieliasiaa.

– NHL:ssä olin viimeksi kaksitoista vuotta sitten. Sen jälkeen englannin puhuminen ei ole ollut niin vahvasti mukana päivittäisessä työssä.

Stanley Cup Coloradossa

Ville Nieminen varattiin NHL:ään vuoden 1997 varaustilaisuuden kolmannella kierroksella. Varaaja oli Colorado.

Nieminen edusti peliurallaan NHL:ssä Coloradoa, Pittsburghia, Chicagoa, Calgarya, New York Rangersia, San Josea ja St. Louisia.

Hän pelasi NHL:ssä 385 runkosarjaottelua ja teki 117 (48+69) tehopistettä. Kausi 2000–01 päättyi Niemisen ja Colorado Avalanchen osalta Stanley Cup -juhliin.


– Seuraan edelleen NHL:ää ja olen ollut televisiokommentaattorinakin, mutta välillä sarjan asiat taas unohtuvat. Pitäisi mennä joskus paikan päälle haistelemaan ihan sitä päivittäistä toimintaa, Nieminen kertoi suhteestaan NHL:ään.

– Kun pääsee taas sisään sikäläiseen kiekkokulttuuriin, on helppo puhua sitä asiaa. Tietää ja muistaa enemmän, kuinka he toimivat ja pelaavat.

”Kokemuksen pitää karttua”

Niemisen tavoitteena on päästä valmentamaan NHL:ssä. Seuraava etappi NHL:n valloittamisessa olisi valmennuspesti joko farmiliiga AHL:ssä tai junioriliiga OHL:ssä.

– OHL olisi paras, koska siellä etäisyydet pelimatkoilla ovat lyhyempiä, joten silloin olisi tarpeeksi aikaa kehittää pelaajia.

Niemisen mukaan myös kielitaidon pitää olla kunnossa, jos havittelee pestiä maailman suosituimmassa kiekkosarjassa.

– Kokemuksen pitää karttua ja kielitaidon parantua. Se vahvistaa silloin valmennusuraa, jos jonain päivänä sinne haluaa, Nieminen perusteli IS:lle.


– Unelmia on kaikilla. Ensimmäisenä kokemuksen ja kielitaidon pitää parantua, jotta (NHL-valmennusta) pääsisi ylipäätään tavoittelemaan jossain kohtaa.

Niemisen sopimus Pelicansin kanssa on voimassa kevääseen 2020 saakka.

Hänen lisäkseen tuoreen maailmanmestarivalmentajan Jukka Jalosenkin kohdalla on puhuttu ajoittain valmentamisesta NHL:ssä.

NHL:n ainoa eurooppalainen toimitusjohtaja, Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen korostaa hänkin kielitaidon tärkeyttä niille valmentajille, jotka haaveilevat työpaikasta rapakon takana.

– Valmentaminen ja kaikki muukin pitää tapahtua maassa maan tavalla ja kielellä. Varmasti osaamista löytyy Euroopasta ihan samalla tavalla, mutta NHL:n toimintatapoihin ja -kulttuuriin pitää tutustua. Tietenkin kielitaidon pitää olla myös sillä tasolla, että voi toimia valmentajana. Ranskaa ei tarvitse osata. Tai on se ranska tietenkin bonus, jos valmentaa Montrealissa, Kekäläinen kommentoi IS:lle aiemmin heinäkuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt