NHL

Jesse Puljujärvi on täydellisessä umpikujassa NHL:ssä – kova väite agentin toiminnasta: ”Totuus pelaajasta on kaikkien tiedossa”

Julkaistu:

nhl
Edmonton Journalissa spekuloidaan jopa Jesse Puljujärven koko uralla.
Kun Sebastian Aho käy läpi uuden jättisopimuksensa yksityiskohtia ja Patrik Laine sekä Mikko Rantanen miettivät, saavatko he isot vai jättimäiset jatkosopimukset, on Jesse Puljujärvellä vaikeampaa.

Kaikki neljä varattiin NHL:ään vuosina 2015 ja 2016. Kolme löi pikavauhtia läpi, mutta nelikosta toiseksi korkeimpana varatulla pelaajalla eli Puljujärvellä on ollut vaikeaa. Vuoden 2016 varaustilaisuuden neljäntenä huudettu pelaaja on viettänyt kolmesta Pohjois-Amerikan vuodestaan paljon aikaa farmiliiga AHL:ssä tai NHL-ottelujen lehdistökatsomossa. Yhteensä 139 NHL-ottelussa on syntynyt tehot 17+20.

Puljujärven tulokassopimus päättyi viime kauden loputtua. Sen jälkeen hänen kohdallaan on spekuloitu paluulla Eurooppaan, koska kosiskelijat NHL:ssä ovat vähissä. Edes Edmontonia ei tunnu kiinnostavan 21-vuotiaan pelaajan jatkojalostaminen. Edmonton Journalin mukaan asiaan voi liittyä myös Puljujärven pelaaja-agentin Markus Lehdon toiminta.

– Minulle on kerrottu, että Lehdolla ja Oilersin entisellä toimitusjohtajalla Peter Chiarellilla oli herrasmiessopimus eri mahdollisuuksista Puljujärven uralla. Yleisellä tasolla ajatus oli pitää huolta siitä, että pelaajalla olisi vaihtoehtoja, jos pelit Oilersissa eivät kulje, Journalin toimittaja Kurt Leavins kirjoittaa.

Chiarelli sai kenkää Edmontonista viime tammikuussa. Hänet korvasi Detroitista tuttu Ken Holland, joka rakensi Red Wingissä monta mestarijoukkuetta. Hänen palkkaamisestaan käynnistyi Puljujärven ja Lehdon kujanjuoksu.

– Ongelma on Puljujärven kohdalla, ettei ”sopimus” ollut sitova, eikä uuden toimitusjohtajan (Hollandin) tekemä. Sopimus ei sitonut Hollandia millään lailla, mutta tästäkin asiasta tietoisena Lehto yliarvioi asiakkaansa arvon vapailla markkinoilla ja otti riskin. Hän yritti ahdistaa liigan kokeneimman toimitusjohtajan nurkkaan varaustilaisuuden viikonloppuna. Se ei mennyt agentin kannalta hyvin, Leavins totesi.

NHL:n vuotuinen varaustilaisuus järjestettiin kesäkuussa juhannusviikonloppuna eli ennen kuin muut seurat voivat tehdä vapaille agenteille sopimustarjouksia. Puljujärvi, kuten Aho tai Rantanen, on statukseltaan rajoitettu vapaa agentti. Aho sai Montrealilta ns. offer sheetin, johon hänen seuransa Carolina käytti oikeutensa vastata ja piti pelaajan NHL:n työehtosopimuksen sallimien sääntöjen nojalla.

Kolme kautta vaatimattomasti NHL:ssä pelanneelle Puljujärvelle ei vastaavia tarjouksia tullut eikä liene tulossa. Esimerkiksi sen vuoksi pelaajakauppaan painostaminen varaustilaisuuden yhteydessä saattoi olla vaikeaa.

– Hollandin ei tarvinnut tehdä mitään muuta kuin paljastaa bluffausyritys, ja sen hän tekikin. Yksikään muu NHL-seuran toimitusjohtaja ei lähestynyt kiinnostavalla tarjouksella. Kukaan ei kurvannut rahasäiliöautolla areenan pihaan. Tämä johtuu siitä, että totuus pelaajasta on kaikkien tiedossa: hän ei ole se pelaaja, joka hänen piti olla.

Leavins nostaa esiin myös sen, mikä on monille kiekkofaneille selvää tässä vaiheessa kesää. Tarjoukset Puljujärvelle ovat NHL:ssä vähissä ja jos asiat eivät selviä Edmontonin kanssa tavalla tai toisella niin seuraava vaihtoehto lienee heikompi tarjous esimerkiksi Euroopasta. Budjetit eurooppalaisseuroilla voivat olla tiukoilla, koska pelaajahankinnat on suuremmaksi osaksi jo tehty.

– Puljujärvellä ei ole juurikaan vaihtoehtoja. Agentti sanoo, että hän yritti ajaa 21-vuotiaan asiakkaansa etua. Hyvä niin, mutta samalla hän on saattanut hukata asiakkaaltaan NHL-sopimuksen ja mahdollisesti koko ammattilaisuran.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Lehtoa kommentoimaan Edmonton Journalin väitteitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt