NHL

Jarmo Kekäläisen NHL-seura menetti neljä tähteään – kertoo nyt ison päätöksen taustoista: ”Tietoinen ja punnittu riski”

Julkaistu:

NHL
Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen ei sorru jälkiviisauteen, kun puheeksi tulee panostus NHL:n kevään pudotuspeleihin.
Columbus Blue Jackets ei kaupannut huippupelaajiaan kesken NHL-kauden vaan päätti pitää kaikki vapaiksi agenteiksi siirtyvät tähtensä joukkueessaan kauden loppuun asti. Moni ulkopuolinen asiantuntija ehti ihmetellä seuran ratkaisua.

Ja somesta onkin löytynyt arvostelijoita sen jälkeen, kun vapaiksi agenteiksi kauden päätteeksi päätyneistä Artemi Panarin lähti New York Rangersiin, ykkösmaalivahti Sergei Bobrovski Floridaan, keskushyökkääjä Matt Duchene Nashvilleen ja viimeiseksi Ryan Dzingel Carolinaan.

Columbuksen toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen ei jää sanattomaksi.

– Joka vuosi joka joukkueella on tavoitteena Stanley Cup. Se, että St Louis voitti Stanley Cupin todistaa, että kaikilla pudotuspeleihin pääsevillä joukkueilla on siihen myös mahdollisuus. Meillä oli tiedossa, että moni niistä pelaajista on meillä viimeistä kertaa ja päätettiin satsata tähän joukkueeseen nyt niillä pelaajilla, jotka meillä oli, Kekäläinen kertoo Ilta-Sanomille.

– Pudotimme kaikkien aikojen parhaan NHL:n runkosarjajoukkueen (Tampa Bay) ekalla kierroksella ja törmättiin sitten toiseksi eniten runkosarjassa pisteitä saavuttaneeseen joukkueeseen Bostoniin toisella kierroksella ja pistettiin niillekin aika hyvin kampoihin. Tuskin kukaan voi väittää, ettei meillä ollut mitään mahdollisuutta voittaa viime keväänä, Kekäläinen kertaa joukkueensa pudotuspelisaldoa.

Hän korostaa, että ratkaisun takana oli koko organisaatio, ei pelkästään GM Kekäläinen.

– Tiesimme kyllä hyvin, että tässä on osa lähtijöitä ja osaa heistä me emme edes halunneet pitää. Se oli tietoinen ja pitkälle punnittu riski. Kaikki riskit oli hyväksytty ihan koko organisaation jokaisella tasolla.

Vapaiden agenttien joukossa oli tosin ainakin yksi pelaaja, jonka Kekäläinen olisi halunnut nähdä jatkossakin Blue Jacketsien riveissä.

– Panarinin yritimme pitää hinnalla millä hyvänsä, mutta kun hän ei halunnut jäädä, vaan halusi isoon kaupunkiin, niin me emme valitettavasti pystyneet tarjoamaan 20 miljoonan asukkaan kaupunkia. Hän tuskin vaihtoi seuraa ainakaan sen takia, että saa paremmat mahdollisuudet voittaa Stanley Cupin ensi kaudella. Kaikilla ihmisillä on erilaisia asioita, jotka ovat heille tärkeitä ja eikä sille voi mitään. Hänellä oli oikeus valita joukkueensa sillä perusteella, mitä hän itse haluaa ja sitä meidän pitää kunnioittaa, Kekäläinen sanoo.

Suomalaista ei suosita

Suomen kesästä parhaillaan Savon maisemissa nauttiva Jarmo Kekäläinen ei juurikaan ehdi lomailla. Tuttavia hän ennättää tavata ja harrastaa liikuntaa hyvässä seurassa, mutta työt seuraavat joka paikkaan.

– Ei minulla ole lomaa, minulla on vain kännykkä eri maisemissa. Ei Amerikassa muutenkaan ole sellaisia kesälomia kuin Suomessa. Ei voi ilmoittaa, että vastaan seuraavan kerran sähköposteihin kuukauden päästä.

Ja etäjohtaminen sujuu kännykän sijainnista riippumatta. Viime viikolla joukkue ilmoitti palkkaavansa lisää suomalaista kiekko-osaamista organisaatioonsa. Mikko Mäkelä työskentelee jatkossa osa-aikaisena pelaajatarkkailijana ja Niklas Bäckström seuran Euroopan maalivahtivalmentajana.

– Suomalaisuudella ei ollut mitään tekemistä asian kanssa. Ammattitaito ratkaisee, Kekäläinen tyrmää ajatuksen miesten kotimaan vaikutuksesta palkkauksiin.
Suomalainen kiekko-osaaminen ja NHL nousivat puheenaiheeksi Suomen maailmanmestaruuden jälkilöylyissä. Monen asiantuntijan mielestä Jukka Jalonen pärjäisi valmentajana maailman kovimmassa kiekkoliigassa, mutta kylmä tosiasia on, ettei eurooppalaista päävalmentajaa ole nähty NHL:ssä pian kahteenkymmeneen vuoteen.

– Siinä on monta eri asiaa, jotka siihen vaikuttaa. Valmentaminen ja kaikki pitää tapahtua maassa maan tavalla ja kielellä. Varmasti osaamista löytyy Euroopasta ihan samalla tavalla, mutta NHL:n toimintatapoihin ja -kulttuuriin pitää tutustua. Tietenkin kielitaidon pitää olla myös sillä tasolla, että voi toimia valmentajana. Ranskaa ei tarvitse osata. Tai on se ranska tietenkin bonus, jos valmentaa Montrealissa, Kekäläinen naurahtaa.

Joukkuetta kasvattaen

Vaikka Columbuksesta lähti kovaa kaartia muihin seuroihin, niin Kekäläinen uskoo joukkoihinsa ensi kaudellakin. Suomalaisilla on jäällä roolinsa, sillä puolustuksessa häärii Markus Nutivaara, hyökkäyksessä Markus Hännikäinen ja vapautunutta ykkösmaalivahdin paikkaa on metsästämässä Joonas Korpisalo.

– Meillä on takuuvarmasti yksi NHL:n kovimpia puolustuksia. Maalivahtitilanne on tietenkin kysymysmerkki, kun Bobrovski lähti, mutta meillä on kolme huippulahjakasta nuorta maalivahtia, jotka tavoittelevat jääaikaa. Kaikilla heillä on nyt mahdollisuus näyttää, että he pystyvät olemaan NHL:ssä ykkösveskareita, Kekäläinen arvioi.

Hyökkäysketjuissa on tilaa uusille nouseville sankareille. Tai ei Kekäläinen sankareita edes kaipaa.

– Ei tarvitse edes olla sankareita. Riittää, että liigaan tulee kavereita, jotka tekevät joukkuetta paremmaksi. Liiga on muuttunut koko ajan nuoremmaksi ja nuoremmaksi. Siellä tulee näille uusille kavereille hyviä tilaisuuksia pelata sellaisessa roolissa, jossa he voivat onnistua, Kekäläinen pohtii.

Columbus ei ole operoinut tänäkään kesänä vapaiden agenttien markkinoilla. Se ei kuulu tapoihin.

– Me varataan nuoria pelaajia ja kasvatetaan joukkue omista pelaajista. Kuopiossa viime kaudella pelannut Alexandre Texier saa hyvän mahdollisuuden pelata ensi kaudella meidän vakiokokoonpanossa. Ruotsin sarjassa 23 maalia tehnyt eli kolmanneksi eniten koskaan alle 20-vuotiaana Ruotsin sarjassa maaleja tehnyt Emil Bemström saa myös hyvän näyttöpaikan, nostaa Kekäläinen esiin mahdollisia tulevaisuuden ykkösnimiä.

– Sen lisäksi meillä on edelleen Cam Atkinson, Pierre-Luc Dubois, Nick Foligno, Josh Anderson ja Hugh Jenner. He ovat jätkiä, jotka tehneet tulosta NHL:ssä vaikka kuinka pitkään. Oliver Björkstrand teki 22 maalia viime kaudella, vaikka pääsi vauhtiin vasta runkosarjan toisella puoliskolla. Siinä on kavereita, keille on jaossa lisää jääaikaa, kun Panarin lähti, Jarmo Kekäläinen listaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt