NHL

Ruotsalainen NHL-tähti vaikeni vuosia mielenterveytensä ongelmista – kertoo nyt synkistä ajoista

Julkaistu:

NHL
Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä NHL-maalivahti Robin Lehner pääsi jaloilleen vuosien päihderiippuvuuden jälkeen. Täytyi vain uskaltaa pyytää apua, hän painottaa.
Viime kausi oli yksi ruotsalaisen jääkiekkoilijan, NHL-maalivahti Robin Lehnerin uran parhaista. Hän johdatti joukkueensa New York Islandersin pudotuspeleihin ja oli loistavien otteidensa siivittämänä ehdolla Vezina Trophyn saajaksi.

NHL:n parhaalle maalivahdille myönnettävä palkinto meni lopulta Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevskille, mutta Lehner ei jäänyt kesäkuun lopussa järjestetyssä palkintogaalassa ilman pokaalia. Hän sai Bill Masterton Memorial Trophyn, palkinnon, joka myönnetään sisukkuutta, urheiluhenkeä ja jääkiekolle omistautumista osoittaneelle pelaajalle.

Kun Lehner asteli pokkaamaan palkintoaan, hän sai gaalayleisöltä valtaisat suosionosoitukset.

– En häpeä sanoa, että olen henkisesti sairas, mutta se ei tarkoita henkisesti heikkoa, Lehner sanoi puheessaan.


Göteborgissa syntynyt 27-vuotias maalivahti on puhunut julkisuudessa avoimesti mielenterveysongelmistaan. Hän haluaa, että stigma mielen sairauksien ympäriltä hälvenee. Juuri se oli tärkeä syy siihen, miksi Bill Masterton Memorial Trophy myönnettiin hänelle.

Vaikka Lehner puhuu avoimesti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään, aiemmista itsetuhoisista ajatuksistaan, masennuksesta, kesken ottelua tulleesta paniikkikohtauksesta ja pitkään kestäneestä päihderiippuvuudesta, aina näin ei ole ollut. Hän kärsi vuosia hiljaa pelaten samalla jääkiekkoa maailman huipulla.

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön kuuluvat masennus- ja maniajaksot saattoivat kestää 3–4 kuukautta kerrallaan, mutta Lehner oppi kulkemaan niiden läpi.

Kaikki muuttui viime vuonna, kun Lehner päätti vihdoin ja viimein hakea apua. Hän vietti kesän vieroitushoidossa.

– Ensimmäinen askel oli avun pyytäminen. Tajusin vihdoin, että vaikka ongelmien kanssa julkisuuteen tuleminen pelottikin, tarvitsen apua. Muuten en selvitä tätä, Lehner kertoi Expressenin laajassa haastattelussa.


Lehner tuli ongelmiensa kanssa julkisuuteen ensimmäisen kerran viime syksynä, kun hän kirjoitti yksityiselämänsä solmukohdat paljastaneen artikkelin The Athleticiin.

– Halusin tappaa itseni. Olin todella lähellä monta kertaa. Jääkiekon pelaaminen ei ollut mitään verrattuna pääni sisäisiin kamppailuihin, Lehner kuvaili tuolloin synkkiä hetkiään.

Expressenin kesäkuisessa haastattelussa Lehner kertoi elämänsä positiivisista käänteistä. Hän on ollut 15 kuukautta käyttämättä alkoholia ja kaksialaiseen mielialahäiriöön on löytynyt toimiva lääkitys. Hän kuitenkin painotti olevansa vasta toipumismatkansa alussa. Ensimmäiset askeleet eivät olleet helppoja.

– Oli paljon tehtävää. Piti olla raittiina, mutta diagnoosini vuoksi minun oli testattava paljon erilaisia lääkkeitä. Söin alussa niin paljon lääkkeitä, että ne saivat minut sairaaksi. Testasin, mikä toimi ja mikä ei, minkälaisia sivuvaikutuksia niillä oli, Lehner muisteli.

Alkoholin käytön lopettamista seurasi se, että sillä aiemmin turrutetut tunteet pääsivät valloilleen.

– Kun lopetin juomisen, aloin taas tuntea. Aloin kärsiä ahdistuksesta. Yhtäkkiä minun pitikin taistella ahdistusta vastaan. Se tuntuu selvänä hyvin erilaiselta. Lääkitsin itseäni alkoholilla pitkään.


Vieroitushoidossa vietetyn kesän jälkeen Lehnerin elämää ravisteli muutokset myös jääkiekkouralla, sillä hän ei saanut seuraltaan Buffalo Sabresilta jatkosopimusta. Uusi osoite löytyi New York Islandersista, jossa hän pelasi huippukauden 93 prosentin torjuntaprosentilla.

Tulevalla kaudella muutoksen tuulet puhaltavat jälleen; Lehner solmi heinäkuun alussa viiden miljoonan dollarin (noin 4,4 miljoonan euron) sopimuksen Chicago Blackhawksin kanssa. Samassa seurassa peliaikaa janoaa myös Leijonien kultavahti Kevin Lankinen.
Tämän kesän agendalla ei enää ole vieroitushoitoa. Lehner oli suunnitellut menevänsä hoitoon lyhyeksi ajaksi, mutta uskoo pärjäävänsä läheistensä ja muita häntä tukevien voimalla.

Mielenterveysongelmista Lehner toivoo, että hänen esimerkkinsä ja kokemuksensa voisivat auttaa muita.

– Kun olin ottanut sen ensimmäisen askeleen, kaikki muuttui. Se on minun viestini kaikille, jotka ovat ajautuneet synkkyyteen eivätkä pysty näkemään tulevaisuutta. On pyydettävä apua.

Lähteet: Expressen, The Athletic, Sportingnews, NHL.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt