NHL

Raju väite: Patrik Laine ei tule toimeen Winnipegin tähtien kanssa – iskeekö Sebastian Ahoa jahdannut Montreal?

Julkaistu:

nhl
Patrik Laine ei ole suosituin mies Winnipegissä Sportsnetin Elliotte Friedmanin mukaan.
Patrik Laineen sopimustilannetta seurataan jännityksellä ympäri NHL:ää. Kovia maalimääriä Winnipeg Jetsille kolmen kauden aikana takonut tamperelainen odotti vielä vuosi sitten parhaimmillaan aivan kärkipään sopimusta pelattuaan kaksi loistokautta. Viime kausi oli pitkine kuivine kausineen kuitenkin pettymys.

Kanadalaisen Sportsnetin toimittaja Elliotte Friedman puhui Laineen sopimustilanteesta 31 Thoughts -podcastissa torstaina. Usein NHL:n kuumimpia siirtoja raportoiva toimittaja kertoi, että Laineen tilanne on poikkeava moniin muihin nimekkäimpiin rajoitettuihin vapaisiin agentteihin nähden.

– Laine on ihan oma tarinansa. Hän vaikuttaa yhtenä ainoista haluavan lyhyen siltasopimuksen, Friedman kertoo.

Siltasopimuksella tarkoitetaan lyhyttä sopimusta tulokassopimuksen jälkeen ennen seuraavaa, pidempää ja arvokkaampaa sopimusta. Sellainen voisi olla Laineen näkökulmasta kannattava, sillä viime kausi ei ollut hänen parhaimpansa. Hän teki 30 maalia, mutta sai myös kritiikkiä joukkuepelistään ja panoksestaan muuhun kuin maalintekoon.

Friedmanin mukaan suomalainen ei ollut pukukopin suosituin pelaaja Winnipegissä.

– Hän ei lähtenyt seurasta tyytyväisenä kauden päätteeksi. Osittain se oli hänen oma vikansa, sillä hän ei pelannut niin hyvin kuin osaa. Lisäksi joidenkin pelaajien johtamistyyli ei ollut hänen makuunsa. Jetsin nokkimisjärjestyksen kärjessä olevat pelaajat ovat vaativia, kovia tyyppejä. He odottavat muiden olevan täysillä mukana koko ajan. He uskoivat, ettei Laine ollut täysillä touhussa sisällä koko ajan, ja Laine toisaalta piti osaa heidän vaatimuksistaan älyttöminä. Nämäkin asiat on sovittava, Friedman sanoo.

Jos puheet Laineen ja seuran muiden tähtipelaajien ristiriidasta pitävät kutinsa, vaikeutuvat neuvottelut suomalaisen kanssa entisestään. Palkat ovat usein pelaajille mittari siitä, miten paljon oma seura arvostaa heidän panostaan. Jos Laine pamahtaisi Jetsin hyökkääjien korvauksissa kärkipäähän, se ei välttämättä olisi jo valmiiksi kiukkuisten pelikaverien mieleen.


Ei liene sattumaa, että Laineen neuvottelujen venyessä myös huhut mahdollisesta offer sheetistä kiihtyvät. Montreal Canadiens tarjosi Sebastian Aholle arvokasta sopimusta, jolla se toivoi saavansa pelaajan Carolina Hurricanesilta. Koska Aho on rajoitettu vapaa agentti, Carolina pystyi pitämään kiinni Ahosta tarjoamalla identtisen sopimuksen.

Juuri Montrealin on huhuttu olevan myös Laineen perässä nyt, kun Aho meni sivu suun.

Laine on Ahon kanssa samanlaisessa tilanteessa. Mikä tahansa seura voi tarjota hänelle sopimusta, ja jos Winnipeg päättää, että tarjottu sopimus on liian suolainen heidän makuunsa, suomalainen on vapaa siirtymään uuteen seuraan. Samalla, riippuen keskipalkan suuruudesta, Winnipeg saisi ennalta määrätyn määrän varausvuoroja.

Esimerkiksi jos Aho olisi siirtynyt Canadiensiin, Carolina olisi saanut ensimmäisen, toisen ja kolmannen kierroksen vuorot korvauksena. Kovin mahdollinen määrättävä korvaus on neljä ensimmäisen kierroksen varausvuoroa.

Laine saattaisi olla irrotettavissa Jetsistä, jos jokin seura, kuten Canadiens uskaltaisi tarjota riittävän isoa palkkaa. Tällä hetkellä Jetsillä on vasta 15 pelaajaa sopimuksen alla NHL-joukkueensa puolella ja maksaa heille Capfriendly-sivuston mukaan yhteensä hieman alle 59 miljoonaa dollaria korvauksia.

NHL:n palkkakatto kaudelle 2019–20 on 81,5 miljoonaa euroa, eli Jetsillä on hieman yli 22 miljoonaa tilaa pelaajasopimuksille. Toisaalta sen on myös päästävä sopuun loistokauden pelanneen nuoren hyökkääjän Kyle Connorin kanssa ja koottava edustusryhmäänsä 23 pelaajaa. Lainekin mahtuisi hyvin joukkoon, mutta mahdollisia hankkijoita saattaa edesauttaa se, että Jets käyttää jo ennen Connorin ja Laineen kanssa sopimukseen pääsyä merkittäviä summia neljään kovapalkkaisimpaan hyökkääjäänsä.

Useamman tärkeän ja tällä hetkellä melko edullisen puolustajan sopimukset päättyvät alkavan kauden jälkeen. Lisäksi Jets jo kauppasi kärkipuolustajistaan Jacob Trouban sekä menetti Tyler Myersin vapaana agenttina. Pois lukien puhtaat farmipelaajat sekä sopimuksen jo solmineet varaukset, joukkueella on tällä hetkellä sopimus vain seitsemän puolustajan kanssa. Kaksi heistä, Samu Niku ja Tucker Poolman, pelasivat viime kaudella paljon myös farmiseura Manitoba Moosessa.

Jos esimerkiksi Canadiens tekisi offer sheetin Laineelle ja saisi tämän, sen olisi käytävä pelaajakaupoilla. Capfriendlyn mukaan seuralla on Artturi Lehkosen ja Joel Armian jatkosopimusten jälkeen noin 4,8 miljoonaa dollaria tilaa palkkakaton alla. Niin edullisesti Jets tuskin missään tapauksessa suomalaista päästäisi. Ahon viisivuotinen tarjous oli voimakkaasti etupainotteinen, ja sen palkkakattoa vasten laskettava keskiarvo on 8,454 miljoonaa dollaria.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt