Huippulupaus Kaapo Kakko allekirjoittaa sopimuksen New York Rangersin kanssa. Siitä ei ole epäilystä. Kesän varaustilaisuuden toisena huudettu suomalainen lyö nimensä Rangersin sopimustarjoukseen ennen pitkää, pelaa hän ensi kaudella NHL:ssä tai ei.
Vielä allekirjoitusta ei ole kuulunut. Tuorein puumerkkinsä NHL-kontrahtiin laittanut tulokaspelaaja oli Chicagon varaama hyökkääjä Kirby Dach. Hänet varattiin kolmantena, siis heti Kakon jälkeen.
NHL:ssä tulokaspelaajien sopimusten suuruus määritellään hyvin tarkasti työehtosopimuksessa. Peruspalkka saa olla korkeintaan 925 000 dollaria (822 000 euroa), ja sen Kakko varmasti myös saa.
Neuvoteltavaa on sen sijaan Kakon sopimuksen bonuksista. Aivan kuten Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven kohdalla kesällä 2016, myös Kakon tapauksessa erot muihin kesän kärkivarauksiin syntyvät bonusten suuruudesta.
Bonukset jaetaan työehtosopimuksessa A- ja B-kategoriaan. A koostuu henkilökohtaisista suorituksista eli esimerkiksi tehdyistä maaleista ja pisteitä. Mahdollisia eri bonuksia kategoriassa on yhteensä kahdeksan.
Kaapo Kakko allekirjoittaa pian ensimmäisen NHL-sopimuksensa.
Eri bonuksia voidaan soveltaa eri tavoin. Seura ja pelaaja voivat esimerkiksi sopia, että 20 maalista saatava bonus on 100 000 dollaria ja 30 maalista tilille kilahtaa toiset 100 000 dollaria.
Palkkioilla on katto. Esimerkiksi maaleista saa palkita enintään 212 500 dollarilla. Yhteensä A-kategorian bonuksia voi tienata 850 000 dollaria.
B-kategorian bonuksia jaetaan sen pohjalta, miten pelaaja sijoittuu esimerkiksi liigan eri palkintoäänestyksissä tai piste- ja maalipörsseissä. B-kategoriasta saa ansaita maksimissaan kaksi miljoonaa dollaria.
Toisin sanoen bonukset voivat parhaimmillaan tuoda jopa kahden ja puolen miljoonan euron arvoiset lisätienestit, mutta moni niistä on vaikeasti saavutettava.
Ilta-Sanomat haastatteli yhtä suomalaista pelaaja-agenttia, joka suostui nimettömänä arvioimaan sitä, mitä Kakon neuvotteluissa tällä hetkellä tapahtunee.
– Nyt siellä neuvotellaan bonuksista, koska lähellekään kaikki tulokkaat eivät saa maksimibonuksia. Yksittäisten suoritebonusten suuruus vaihtelee pelaaja- ja sopimuskohtaisesti, agentti kertoi IS:lle.
Toisin sanoen kun Kirby Dachin solmiman sopimuksen yksityiskohdat alkavat selvitä, Kakon diili asettunee sitä paremmaksi.
– Agentit vertailevat toistensa solmimia diilejä. Ei tässä ihan suoraan vedetä viivaa Dachin ja Kakon välille, sillä näitä peilataan myös edellisten vuosien sopimuksiin.
Vuonna 2016 kakkosena varatun Laineen diilin teoreettinen kokonaisarvo bonuksineen oli 3,575 miljoonaa dollaria. Kolmosena menneen Pierre-Luc Duboisin sopimuksen arvo oli 3,425 miljoonaa ja nelosen Puljujärven sama 3,425.
Toronton tähti Auston Matthews oli ainoa, joka sai seuraltaan täydet bonuspykälät. Sopimuksen teoreettinen maksimiarvo oli 3,775 miljoonaa dollaria – 200 000 taalaa enemmän kuin Laineella. Ero syntyi nimenomaan sovituissa bonusrahoissa.
Auston Matthews (vas.) sai Torontolta muhkean tulokassopimuksen.
Varaustilaisuudessa ei tarvitse mennä monta pykälää alaspäin, kun sopimuksissa nähdään jo selkeitä heittoja. Kuudentena varatun Matthew Tkachukin sopimus Calgaryn kanssa tiesi bonuksineenkin maksimissaan 1,775 miljoonan tienestejä, eli teoreettinen maksimiarvokin oli jo miljoonaluokkaa pienempi kuin vaikkapa Laineella.
– Liigassa on joukkueita, jotka eivät halua yksinkertaisesti antaa täysiä bonuksia. Kakon tapauksessa näin tuskin käy, koska hän oli kuitenkin kakkosvaraus.
– Ero hänen ja (ykkösenä varatun) Jack Hughesin välillä on todella pieni, eikä Rangersilla ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin maksaa melkein täydet bonukset. Koko draftin ykkösvaraukselle on käytännössä pakko antaa täydet bonukset.
– On jännä nähdä, kumpi tekee lopulta ensiksi sopimuksen. Kakko on ihan yhtä hyvä kuin Hughes, pelaaja-agentti sanoo.