Valtteri Filppula ei uskaltanut pysähtyä autollaan liikennevaloihin – palaa nyt pahamaineiseen NHL-kaupunkiin - NHL - Ilta-Sanomat

Valtteri Filppula ei uskaltanut pysähtyä autollaan liikennevaloihin – palaa nyt pahamaineiseen NHL-kaupunkiin

Valtteri Filppula kuvattuna rujossa Detroitissa maaliskuussa 2007 ja Helsingissä heinäkuussa 2019 (oik.).

Julkaistu: 8.7.2019 6:04

Konkarisentteri Valtteri Filppula palaa tuttuun ympäristöön Detroit Red Wingsiin.

Detroitilla on maine yhtenä Yhdysvaltain vaarallisimmista kaupungeista.

Tilastot tukevat mainetta: viime vuonna Detroit putosi yli 100 000 asukkaan kaupunkien väkivaltarikostilastossa kärkipaikalta kakkoseksi. Edelle kiilasi vain St. Louis.

– Keskustan alue on sellaista, että kun pelasin viimeksi siellä, niin ei siellä tullut hirveästi oltua muuten kuin pelien takia. Lähiöt siellä ovat sen sijaan tosi kivoja, Detroitissa kaudet 2004–13 kiekkoillut Valtteri Filppula sanoo.

– Toisaalta maine on menossa parempaan suuntaan. Muistan, kun ensimmäisinä vuosina ei ihan hirveän myöhään viitsinyt liikkua varsinkaan yksin. Liikennevaloistakin mentiin niin, että piti pyrkiä pitämään auto koko ajan liikkeellä.

Viime vuosina Filppula kertoo vieraspelireissuilla liikkuneensa joukkuetoveriensa kanssa myöhäänkin keskustassa.

– Siellä on nyt ollut turvallinen fiilis, Hockeytownina tunnettuun kiekkokaupunkiin ensi kaudeksi palaava Filppula sanoo.

Filppula Tampan paidassa kamppailemassa Henrik Zetterbergiä vastaan joulukuussa 2016. Suomalainen kaupattiin Lightningistä Philadelphia Flyersiin talvella 2017. Kesällä 2018 suomalaissentteri teki vuoden diilin New York Islandersin kanssa.

Tutut GM:t taistelivat

Tuttu ja turvallinen. Sitä Detroit Red Wings on varmasti Filppulalle, joka juhli seuran paidassa Stanley Cupin voittoa 2008.

Sitä on myös Filppula Red Wingsin GM:lle Steve Yzermanille. Seuran pelaajalegenda lopetti uransa 2005, kun suomalaissentteri otti ensiaskeliaan samassa organisaatiossa.

Sittemmin Yzerman palkkasi Filppulan Tampa Bay Lightningiin kesällä 2013. Aiemmin tänä vuonna Tampasta Detroitin GM:ksi siirtynyt Yzerman hankki luottomiehensä heti takaisin punasiipiin. Ympyrä siis sulkeutuu.

– Meillä ovat aina olleet tosi hyvät välit. Tuntuu, että olen ollut hänelle mieluinen pelaaja. Ihan sama, mihin menee, niin onhan se kiva fiilis tietää olevansa haluttu, Filppula sanoo.

Yzermanin lisäksi Filppulan siirtoon vaikutti suuresti se, että hän sai kaksivuotisen sopimuksen. Hän kuittaa molemmilta kausilta kolmen miljoonan dollarin palkan.

– Minulla alkaa olla ikää, joten samalla on vaikeampaa saada muuta kuin yksivuotisia diilejä. Muut neuvottelut olivatkin enemmän yksivuotisista sopimuksista.

Yzermanin lisäksi Filppulan kintereillä oli vahvasti Edmonton Oilers, jonka tuore GM Ken Holland on niin ikään Filppulan entinen pomo Detroitista. Se kertoo paljon suomalaissentterin nauttimasta arvostuksesta.

– Tuntuu se tietenkin hyvältä, ettei asia ole toisinpäin ja niin, etteivät vanhat pomot missään nimessä haluaisi. Edmontonin kanssa oli tosiaan jonkin verran myös puhetta, mutta kun Detroit tuli esiin, tuntui kivalta mennä tässä vaiheessa uraa sinne takaisin.

Muuttunut ympäristö

Filppula palaa tuttuun mutta silti monella tavalla muuttuneeseen ympäristöön.

Red Wings on siirtynyt läntisestä konferenssista itäiseen. Legendaarinen kotihalli Joe Louis Arena on purkutöiden kohteena. Seura aloittaa kolmannen kautensa uudessa Little Caesars Arenassa.

– Onhan siinä iso ero. Varsinkin nyt, kun olen oppinut tuntemaan pelaajia muista seuroista, moni on sanonut, ettei Joe ollut kiva paikka mennä pelaamaan. Ehkä se oli jo aikakin vaihtaa, Filppula hymähtää.

– Siellä itsekin vierasjengin kanssa käyneenä voin sanoa, että ei se vieraskoppi ollut ihan niin mukava. Kaikki tilat kuten meidän oma puoli olivat kuitenkin viimeisen päälle. Ja toki siihen maineeseen vaikutti sekin, että Detroitilla oli niin pitkään niin kovat joukkueet. Se oli paikka, josta sai harvoin voittoja.

Valtteri Filppula palaa Detroit Red Wingsin pukukoppiin – uudessa hallissa. Kuva on vuodelta 2007. Vieressä seuraikoni Kris Draper, joka pelasi Detroitissa yli 1000 NHL-ottelua.

Toinenkin suomalainen

Red Wingsin kunnian päivistä alkaa olla jo aikaa. Joka kevät pudotuspeleissä 1991–2016 pelannut joukkue on kolmen viime kauden ajan ollut itäisen konferenssin pohjasakkaa.

Filppulan lisäksi joukkuetta yrittää ensi kaudella auttaa pudotuspeleihin 23-vuotias tulokaspakki Oliwer Kaski.

– Emme ole vielä olleet tekemisissä. MM-kisoissa näin muutaman hänen pelinsä. On aina nastaa, kun on suomalaisia joukkueessa. Se on kiva juttu etenkin vierasreissuilla.

– Islandersissa oli Leksa (Leo Komarov), joka vastaa ehkä muutamaa suomalaista, Filppula virnistää.

Viime kausi New Yorkissa

Viime kauden Filppula pelasi New York Islandersissa, joka oli yksi NHL-kauden ilmiöistä.

Vahva oli myös Filppulan sesonki. Hän teki 72 ottelussa 17+14=31 pistettä ja keräsi komean plus-miinuslukeman +19.

Pudotuspeleissä Filppula syötti neljä osumaa kahdeksassa koitoksessa.

Odotusten vastaisesti itäisen konferenssin kärkijoukkueisiin lukeutunut Isles pelasi mestarivalmentaja Barry Trotzin alaisuudessa hienon kauden, joka kuitenkin katkesi pudotuspelien toisella kierroksella Carolinaa vastaan.

– Viihdyin New Yorkissa todella hyvin. Oli tosi kivaa, ja diggasin älyttömästi paikasta. Ainoa miinus oli se, että puolet peleistämme pelattiin Brooklynissä. Sinne meno ja 1,5 tunnin autossa istuminen pelipäivänä olivat epämiellyttäviä, Filppula sanoo.

Filppulan pesti Islandersissa jäi lopulta vain yhden kauden mittaiseksi.

Islanders pelasi otteluistaan toisen puoliskon Nassau Coliseumissa, joka oli sen pysyvä koti kauden 2014–15 loppuun asti. Erikoiseen järjestelyyn päädyttiin, kun uusi halli Brooklynissa ei houkuttanut yleisöä.

Isles voitti pudotuspelien 1. kierroksella Pittsburghin suoraan voitoin 4–0 ja pelasi kotiottelunsa Long Islandilla Coliseumissa.

Toisen kierroksen pelit vietiin enemmän katsojia vetävään Brooklynin areenaan, ja Carolina Hurricanes vei sarjan 4–0.

– Asuimme niiden pelien ajan joukkueen kanssa keskustassa eli kuin vieraspelejä olisimme pelanneet. Coliseum oli meille hyvä paikka. Kaikki pelaajat asuivat kymmenen minuutin päässä hallista. Siellä oli paljon mukavampaa.

– Kun 0–4 häviää, niin ei se siitä ole kuitenkaan kiinni, Filppula painottaa.