Tätä Artemi Panarinin palkkaus tarkoittaa Kaapo Kakolle NY Rangersissa - NHL - Ilta-Sanomat

New York Rangers täräytti jättihankinnan – asiantuntija arvioi, mitä Artemi Panarinin palkkaus tarkoittaa Kaapo Kakolle

Venäläistähti Artemi Panarin pelaa jatkossa pitkään New York Rangersissa.

Julkaistu: 2.7.2019 7:04

Telian ja Ilta-Sanomien jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen seurasi tarkasti NHL:n siirtomarkkinoiden hurjaa päivää.

Maanantaina oli kesän ensimmäinen päivä, jolloin NHL:n vapaat agentit saivat vapaasti siirtyä uusiin seuroihin. Pohjois-Amerikassa termillä Free Agent Frenzy kutsuttu päivä (frenzy = vimma, kiihko) oli nimensä mukainen, sillä uusia miljoonasopimuksia solmittiin parhaimmillaan miltei joka minuutti.

– Aika hurjaa toimintaa. Raha liikkuu kovaa vauhtia ympäriinsä. Jos ajatellaan edellisiä vuosia, niin markkinoilla olevan rahan määrä on kasvanut kovasti. Vapailla agenteilla on nyt huikea mahdollisuus tehdä rahaa, Lehkonen sanoi.

Maanantain rahakkaimman sopimuksen teki Artemi Panarin. 27-vuotias venäläistaituri siirtyi New York Rangersiin seitsemän vuoden diilillä, jonka keskipalkka on 10,2 miljoonaa euroa per kausi. Päättyneellä kaudella laitahyökkääjä Panarin pelasi Columbus Blue Jacketsissä, jossa hän teki 28+59=87 tehopistettä 79 runkosarjaottelussa.

Rangersin peliliike ei yllättänyt Lehkosta, sillä se sopi seuran kulttuuriin.

– Rangers ei harrasta pitkäjänteistä joukkueenrakennusta, vaan etsii joitain artisteja koko ajan. Pelissä pitää olla mukana viihdyttävyyttä. Seuralla oli myös muita kaloja kiikarissa, mutta he päättivät iskeä kiinni Panariniin.

Kaapo Kakko (toinen oik.) varattiin koko NHL:n varaustilaisuuden toisena pelaajana. Hänen uusi seuransa on New York Rangers.

Suomalaisittain Rangers on erittäin kiinnostava joukkue tulevalla kaudella, sillä sen riveissä pelaa tuore kakkosvaraus Kaapo Kakko. Rangersin fanit ovat ottaneet Kakon vastaan messiaana, mutta Lehkonen toppuuttelee 18-vuotiaaseen turkulaiseen kohdistuvia odotuksia.

NHL-kauden alkuun on vielä pitkä aika ja Kakolla iso työ vallata itselleen pysyvä pelipaikka Rangersin kärkiketjuissa. Panarinin hankinta ei ainakaan pienennä Kakon urakkaa, sillä se nostaa Rangersin menestyspaineita tulevalla kaudella ja antaa tulokkaalle vähemmän aikaa sopeutua joukkueeseen.

– Tulosta pitää tulla heti päivästä yksi. Kun heillä on pudotuspelit maalina, siinä pitää pystyä saman tien taikinoimaan. Panarin on vähän pienikokoinen eikä kauhean hyvä puolustussuuntaan viisi-vastaan-viisi -pelissä, joten ei parane vuotaa. Kaiken lisäksi pitäisi pystyä tekemään plusmerkkistä tulostakin. Kova paikka, Lehkonen sanoi.

Jos Kakosta ei heti tule NHL-tähteä, mitään ei ole menetetty. Hypetys ei aina vastaa todellisuutta ja huipulle pääsee myös hitaammin kiiruhtamalla.

– Kannattaa painaa jarrua ja antaa pojan pikku hiljaa laskeutua NHL-maailmaan. Jossain vaiheessa tulee vastaan kymmenen pelin raja, jonka jälkeen tulokassopimuksesta palaa yksi vuosi. Sitten nähdään tilanteesta enemmän.

– Mutta jos Kakkoa ajatellaan kärkikenttiin, hänen täytyy oikeasti pystyä jopa vähän mukauttamaan omaa pelaamistaan. Panarin pelaa omalla tyylillään, se on varma. Lisäksi Panarinilta odotetaan aikamoisia tuloksia. Häkin pitää heilua heti eikä pinna-per-peli -tahtikaan edes oikein riitä.

Maanantaina vaihtoi seuraa myös kolme suomalaispelaajaa.

Keskushyökkääjä Valtteri Filppula, 35, siirtyi New York Islandersista ex-seuraansa Detroit Red Wingsiin. Filppula teki Detroitin kanssa kaksivuotisen sopimuksen, joka tuo hänelle kolmen miljoonan euron vuositulot.

Laitahyökkääjä Joonas Donskoi, 27, teki nelivuotisen sopimuksen Colorado Avalanchen kanssa. Donskoin keskipalkaksi tulee 3,5 miljoonaa euroa.

Lehkonen oli mielissään kummastakin siirrosta. Hänen mukaansa Filppulan jälleen palkannut Detroitin GM Steve Yzerman tiesi tarkkaan, mitä sai. Filppula tulee opettamaan Detroitin nuorelle joukkueelle voittamisen kulttuuria.

– Kuinka pelataan voittavia vaihtoja ja toimitaan kaukalon ulkopuolella, Lehkonen kuvaili.

Colorado saa Donskoista puolestaan lisää tulivoimaa hyökkäykseensä. Joukkue oli päättyneellä kaudella pitkälti ykkösketjunsa Mikko RantanenNathan MacKinnonGabriel Landeskog varassa.

– Donskoin kiekollinen suoritusvarmuus on erittäin korkea, Lehkonen kuvaili.

Kolmas suomalaissiirtyjä oli laitahyökkääjä Markus Granlund, joka muuttaa Vancouverista Edmontoniin. Yksivuotisen sopimuksen tehnyt Granlund, 26, tienaa kaudesta 1,16 miljoonaa euroa.

Markus Granlund vaihtoi kanadalaiskaupunkia.

Muista maanantain siirroista Lehkonen piti mielenkiintoisena voimahyökkääjä Wayne Simmondsin siirtoa New Jerseyyn. Simmonds teki vuoden mittaisen ja 4,4 miljoonan euron suuruisen sopimuksen uuden seuransa kanssa.

– New Jersey sai tarvitsemaansa kokoa.

Minnesota Wild piristi joukkuettaan norjalaistaiteilija Mats Zuccarellolla, 31, joka allekirjoitti viiden vuoden sopimuksen, jonka aikana hän tienaa yhteensä 27 miljoonaa euroa.

36-vuotias konkaritähti Jason Spezza teki puolestaan 620 000 euron minimisopimuksen Toronton kanssa. Hän palaa päättämään yli tuhat NHL-peliä kestäneen uransa kotiseudulleen. Kiekkoromanttinen tarina, mutta Lehkonen uskoo Spezzan olevan todellinen vahvistus Torontolle.

– Hän ei leiki viimeisenä vuotenaan. Spezza on yhä erittäin hyvä aloittaja.

Florida Panthers löi taalat tiskiin ja hankki venäläismaalivahti Sergei Bobrovskin Columbus Blue Jacketsista. Seitsenvuotisen sopimuksen aikana Bobrovski tienaa 61,7 miljoonaa euroa. Lehkonen piti sopimuksen pituutta outona, sillä Florida varasi juuri ensimmäisellä kierroksella maalivahti Spencer Knightin.

Yleensä ykköskierroksen varaukset pyritään ajamaan sisään NHL:ään muutaman kauden aikana. Knightilla on edessään laadukas tulppa pitkän aikaa.

– Toisaalta Florida tarvitsi hyvän maalivahdin nyt heti, Lehkonen sanoi.

Lehkosen mukaan NHL:n seurapomot ovat siirtomarkkinoilla nyt kovan paineen alla. Heidän pitää koota palkkakaton alle joukkue, joka on valmis voittamaan pelejä heti kauden alussa.

– Pudotuspeleihin pääsemiseen tarvitaan päälle 90 pistettä, eli lähes 60 prosenttia kauden maksimaalisesta pistepotista. Silloin ei ole varaa pitkiin tappioputkiin.

– Kun palkkakatto on 81,5 miljoonaa dollaria (72,2 miljoonaa euroa) ja parhaat pelaajat maksavat John Tavaresin Toronto-siirron jälkeen yli 10 miljoonaa dollaria, joukkueen kokoaminen katon alle vaatii todellista tasapainoilua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?