NHL

Jesperi Kotkaniemi valmistautuu NHL-kauteen eri tavalla kuin monet muut suomalaistähdet – superlupaus innostui kesällä uudesta lajista

Julkaistu:

NHL
Jesperi Kotkaniemi treenaa kesällä isänsä valvovan silmän alla.
Yksi viime NHL-kauden kovimmista suomalaisnimistä oli Jesperi Kotkaniemi. Vaikka porilainen jäi sinivalkoisessa tähtiloistossa kauden aikana välillä vähälle huomiolle, 18-vuotiaan keskushyökkääjän murtautuminen Montreal Canadiensin vakiomiehistöön oli komea suoritus.

– Tulihan se itsellekin vähän yllätyksenä, että pelasin heti täyden kauden. Sopeuduin kuitenkin hyvin sinne, ja hommat lähtivät pyörimään, viime kesänä numerolla kolme varattu Kotkaniemi sanoo.

– Kun menin sinne, huomasin nopeasti, ettei se touhu ole siellä loppujen lopuksi niin ihmeellistä. Vaikka on tosi paljon hyviä pelaajia, samaa lätkää se sielläkin on: treenaat, pelaat, syöt ja nukut. Ei siinä sen kummempia taikatemppuja tarvitse.

Tulokaskaudella Kotkaniemen tukena Kanadassa oli Kati-äiti. Ensi kauden kotikuviot ovat vielä pohdinnassa.

– Äiti tulee varmaan hetkeksi, muttei varmaan koko kaudeksi. En päästä enää...

– Ei vaan! Hyvä se oli, että äiti oli mukana. Jos tulin vaikka kolmen aikaan yöllä kotiin, siellä oli ruuat odottamassa. Olihan se kiva.

Kotkaniemi nousi kiekkohullussa Montrealissa nopeasti fanien suosioon. Rennon letkeästi median edessä esiintyvällä nuorukaisella riitti vientiä kaukalon ulkopuolellakin hieman enemmän kuin Porissa.

– Olihan siellä aika härdelli välillä. Huomasin nopeasti, että lätkä on siellä iso juttu. Ei se kuitenkaan haitannut. Ei mua yleensä vaikkapa mediahommelit pahemmin jännitä, niin mikäs siinä on välillä muutama sana vaihtaa.

Kotkaniemi kävi kauden päätyttyä polven tähystysleikkauksessa. Hänen mukaansa vaiva ei kuitenkaan vaikuttanut loppukaudella peliesityksiin.

– Se oli pieni polvioperaatio, ei mitään isompaa. Polvi tuli kuntoon viikossa parissa eikä ole vaivannut sen jälkeen.


Vaikka Kotkaniemi pelasi heti tulokaskaudellaan 79 NHL-ottelua (tehot 11+23=34 pistettä), hän oli lähes kaikilta ominaisuuksiltaan vielä täysi raakile. Siihen nähden toissa kesän kolmosvarauksen otteet olivat erittäin lupauksia herättäviä.

Monet NHL-kiekkoilijat harjoittelevat kesäisin yhdessä isoissa ryhmissä. Kotkaniemi hioo ominaisuuksiaan kuitenkin tuttuun tapaan Porissa Mikael-isänsä kanssa.

– Paljon on juostu ja oltu salilla ähkimässä. Alkukesä ollaan painettu ihan kaksin, mutta nyt veli (Kasperi) ja pari vanhaa jengikaveria tulevat mukaan remmiin, kun vapautuvat Ässien treeneistä. Pääsee höpisemään vähän jonkun muunkin kuin isäukon kanssa, Kotkaniemi naurahtaa.

– Ei meillä ole oikeastaan ollut koskaan mitään sellaista ryhmää. Faijan kanssa ollaan aina oltu. Se on ollut ihan toimiva systeemi.

Kesätreenin painopiste on selvä: 188-senttiseen varteen pitäisi saada papua.

– Voima on iso juttu. Myöhemmin kesällä yritetään muuttaa sitä räjähtäväksi, niin pääsee pyörimään kauden aikana kulmissakin.

Formulakärpänen puraisi

Kotkaniemi pääsi tutustumaan kesäkuun alussa F1-ympyröihin kotikaupunkinsa Montrealin GP-viikonloppuna.

Hän oli Montrealissa Valtteri Bottaksen ja Mercedeksen vieraana.

– Se oli aika hieno kokemus. En itse asiassa ollut aiemmin juurikaan seurannut formuloita, mutta nyt innostuin ja olen katsonut sen jälkeen kisoja. Tarkoitus on katsoa jatkossakin, Kotkaniemi kertoo.

– En olisi kyllä uskonut, että ihan noin lujaa kolahtaa formulat. Oli se aika siistiä.
Canadiensin kausi päättyi niukasti runkosarjaan jo huhtikuun alkupuoliskolla. Sen jälkeen Kotkaniemi veti muutaman viikon vain henkeä.

– Pitkän kauden jälkeen lepo on tärkeää. Ensin Montrealissa, ja sitten käväisin myös Meksikossa katsomassa aurinkoa. Isäntä täytti 50 vuotta, niin käytiin syntymäpäiväreissulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt