NHL

Asiantuntija seurasi tarkkaan NHL:n varaustilaisuutta – tajusi tärkeän viestin suomalaisjunioreille: ”En ymmärrä”

Julkaistu:

NHL-draft 2019
Telian ja Ilta-Sanomien jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen käytti juhannuksensa seuraamalla NHL:n varaustilaisuutta erittäin tarkasti.
Ismo Lehkonen huomasi, että monia ykköskierroksella varattuja pelaajia yhdisti yksi asia.

– Heistä harva tulee pelaamaan ensi kaudella NHL:ää, Lehkonen sanoi.

Tämä johtuu useasta seikasta.

Ensinnäkin, monen ykköskierroksen varauksen fysiikka ei ole vielä kehittynyt NHL-tasolle asti.

Toiseksi, vaikka pelaaja pystyisi jo pelaamaan rajatussa roolissa NHL:ssä, harva seura haluaa tuhlata palkkakattoaikoina kolmivuotisen tulokassopimuksen teiniraakileen kypsyttämiseen.

Lehkosen mielestä SM-liigan seuroille avautuu nyt mainio tilaisuus.

– Jos olisin seurajohtaja, lähtisin kutittelemaan pelaajia agenttien kautta ja houkuttelisin heitä pelaamaan Suomeen kaudeksi tai jopa kahdeksi, Lehkonen sanoo.

Asiantuntija näkee, että SM-liiga on houkutteleva vaihtoehto suomalaisten ja eurooppalaisten pelaajien lisäksi myös jopa pohjoisamerikkalaisille lupauksille. Esimerkiksi supertähti Auston Matthews pelasi ennen NHL-uraansa yhden kauden Sveitsin liigassa.


SM-liigalla on kansainvälisesti hyvä maine sarjana, jossa pelaajat kehittyvät. Suomessa osataan panna pelaajien fysiikka kuntoon ja kiekkolupauksille on tarjolla sopivan kovuisia pelejä.

– Junnusarja on kuitenkin junnusarja. Jos pelaaja on jo tehnyt siellä kovia tehoja, konsolipelitermein pelannut sen jo läpi, hän tarvitsee jo uudenlaisia ärsykkeitä, joita miesten pelit tarjoavat, Lehkonen sanoo.

– Suomessa pääsee pelaamaan miesten kanssa ja ammattivalmentajien silmien alla.
NHL-varauksen palkkaaminen olisi hyvä kauppa SM-liigaseuralle.

– Siten saisi vuodeksi tai kahdeksi pelaajan, jonka motivaatio olisi aivan tapissa, Lehkonen tähdentää.

Varaustilaisuutta katsoessaan Lehkonen huomasi myös toisen kärkipään varauksia yhdistäneen seikan. Se kertoo suunnasta, johon jääkiekko on kehittymässä.

– Heidän luistelutaitonsa ja kiekonkäsittelytaitonsa ovat aivan timanttisella tasolla. Jääkiekko on ytimeltään kuitenkin taitopeli.


Lehkonen on nykyisin mukana jo hyvin nuorten pelaajien kasvattamisessa. Hän sanoi kertovansa kiekkoilijanaluille aina, kuinka ”yläkerran ukko” on suunnitellut ihmisen.

Juokseminen ja hyppiminen on ihmiselle luontaista, mutta terien avulla liukkaalla jäällä liikkuminen on taito, jota pitää opetella huolella ja pitkään.

– Sitten siihen lisätään vielä tikku, jolla pitää hallita kumilätkää. Sitä lätkää ei saa edes katsoa, koska pää täytyy pitää ylhäällä, Lehkonen kuvailee.

Jääkiekkotaitojen opettelu kestää siis kauan. Lehkonen ihmettelee, miksi suomalaisessa juniorivalmennuksessa ei ole vielä täysin tajuttu tätä.

– En ymmärrä, miksi Suomessa pannaan kesäisin pillit pussiin neljäksi kuukaudeksi ja lopetetaan jäätason toiminta. Taito ei tartu punttisaleilta tai metsälenkeiltä.

– Luistelemaan oppii parhaiten jäällä. Siihen tarvitaan päivittäistä työtä, Lehkonen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt