NHL

NHL:n varaustilaisuuden kuumimmat nimet Kaapo Kakko ja Jack Hughes ovat käyneet läpi erilaiset kehitysjärjestelmät

Julkaistu:

nhl
Jack Hughesin ja Kaapo Kakon kisa NHL-varaustilaisuuden ykköspaikasta kertoo myös siitä, että Yhdysvallat ja Suomi ovat nostaneet viime aikoina isosti profiiliaan nuorten pelaajien kehittäjinä.
Jack Hughes tulee NHL:ään samasta NTDP-kehitysjoukkueesta, johon 16–18-vuotiaat lahjakkuudet kaikkialta Yhdysvalloista kootaan yhteen. Ohjelma on toiminut 1990-luvun lopulta ja tuottanut muun muassa NHL:n ykkösvaraukset Patrik Kanen ja Auston Matthewsin.

– Heidän koulutuskeskuksensa ja valmennuksensa on ollut ihan huippuluokkaa jo kymmenisen vuotta, parempaa jopa kuin Kanadassa. Mutta kaikki opit siellä on tuotu Euroopasta: taidon, luistelun ja kiekonkäsittelyn opettaminen, Alpo Suhonen sanoo.

Suomen jääkiekkoliitto harkitsi aikoinaan Yhdysvaltain kaltaista keskitettyä mallia, mutta päätyi panostamaan seuratyöhön.

– Se oli meidän valinta. Miksi olisimme panostaneet 44 pelaajaan, kun voimme panostaa yli 80 seuraan ja viedä sinne tietoa ja valmennusta. Jenkit ovat hyvin kiinnostuneita meidän mallistamme, mutta sanovat aina, että eivät voi toteuttaa samanlaista, Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama kertoo.

”Pelityylin muutos edessä”

Kakkoa ja Hughesia on lähimenneisyydessä päästy vertailemaan sekä 20-vuotiaiden MM-turnauksessa että miesten MM-kisoissa. Suomi voitti molemmissa kultaa, ja Kakko pelasi kummassakin turnauksessa paremmin kuin Hughes, mikä sai Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen julkisesti suosittelemaan New Jerseylle Kakon varaamista.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kakko teki voittomaalin, joka ratkaisi loppuottelun Yhdysvaltoja vastaan Suomen hyväksi. Miesten MM-kisoissa Hughes pelasi seitsemän ottelua, mutta jäi näkymättömiin kolmella syöttöpisteellä. Kakko keräsi kymmenessä MM-ottelussa kuusi maalia ja yhden syötön, mutta kun maailmanmestaruutta ratkottiin, hänen tehonsa hiipuivat.

– Kyllähän Kaaponkin maalit loppuivat sen jälkeen, kun vastustajat huomioivat hänet. Siihen ne kikkailut loppuivat. Väitän että samantyylinen tilanne Kaapolla on kuin Mikael Granlundilla, että kikkaileva ja taitava pelaaminen ei tuota Pohjois-Amerikassa samanlaista tulosta. Tietysti Kaapo voi olla fyysisesti paremmassa kunnossa kuin Granlund, mutta pelityylin muutos on edessä, Suhonen ennustaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt