NHL

Oulussa syntynyt Juha oli Wayne Gretzkyn lapsuuden suuri sankari ja NHL-tähti – kuoli traagisesti vain 37-vuotiaana

Julkaistu:

NHL
Juha Widing oli Los Angeles Kingsin 1970-luvun ykkössentteri. Hänen elämänsä päättyi traagisesti vain 37-vuotiaana.
Juha Markku Yngvenpoika Widing syntyi Oulussa 4. heinäkuuta vuonna 1947 ja kuoli kanadalaisessa Kelownan kaupungissa vain 37 vuotta myöhemmin.

Siinä välissä hän ehti elää hämmästyttävän elämän.

Widing kasvoi Ruotsissa, jonne hän muutti vain nelivuotiaana äitinsä Hilkan (omaa sukua Moilanen) ja Tammisaaresta kotoisin olleen isänsä Yngven kanssa.

Hänestä kehittyi taitava jääkiekkoilija, joka jo 16-vuotiaana loisti göteborgilaisen GAISin riveissä.

GAISilla oli kanadalainen valmentaja, joka suostutteli Widingin lähtemään etsimään kiekko-onneaan valtameren takaa. Hän takoi hurjia tehoja juniorisarjoissa ja nousi kaudella 1969–1970 New York Rangersin NHL-kokoonpanoon.

Widing oli historian ensimmäinen pääosin Euroopassa kiekko-oppinsa saanut pelaaja, josta tuli NHL-tähti.

Widing aloitti uransa Rangersissa, mutta siirtyi pian Los Angeles Kingsiin, jossa hän pelasi valtaosan 1970-luvusta.

Widing oli nopea, taitava ja hyvä maalintekijä. Hän voitti Kingsin sisäisen pistepörssin kolmena perättäisenä kautena ja johti sentterinä seuran parasta ketjua, joka tunnettiin lempinimellä The Hot Line. Widingin laitureina pelasivat Bob Berry ja Mike Corrigan.


Wayne Gretzky ihaili

Kaukana Kanadan Ontariossa nuori poika seurasi ihaillen Widingin otteita.

– Hän oli yksi ensimmäistä idoleistani. Isäni Walter kehotti minua katsomaan Juha Widingin luistelua, kun Kings pelasi Torontossa tai Montrealissa ja pelit näkyvät tv:n Hockey Night In Canada -ohjelmassa. Hän oli yksi parhaista luistelijoista, jonka olen ikinä nähnyt. Muistan vielä, kuinka lumoutunut olin, kun näin hänet, vuonna 1961 syntynyt Wayne Gretzky sanoi ruotsalaislehti Expressenille.

Expressen julkaisi tiistaina laajan jutun Widingistä, koska tänä vuonna tulee kuluneeksi 35 vuotta hänen kuolemastaan. Widing menehtyi traagisesti sydänkohtaukseen vain 37-vuotiaana joulukuussa 1984. Häntä jäivät kaipaamaan leski Susan ja neljä poikaa.

Olutta kului peliuralla

Widingin kiekkoura oli päättynyt kuusi vuotta ennen kuolemaa. Viimeisen kautensa Widing pelasi WHA-liigan Edmonton Oilerissa. Kun hänet kaupattiin Indianapolisiin, Widing päätti lyödä luistimet naulaan.

Perhe asettui Kanadan länsiosissa olevaan Kelownaan, joka on tunnettu leudosta ilmastostaan. Tänä vuonna Ruotsin SVT:n julkaisemassa kiekkohistoriadokumentissa Hockeyns historia väitettiin, että Widingillä oli paha alkoholiongelma, joka alkoi jo pelivuosina.

– Pukuhuoneessa juotiin kaljaa, eikä niinä aikoina ollut mitään rajoituksia, ei mitään. Harjoitusten jälkeen oli pakollista osallistua kostealle lounaalle, Los Angeles Kingsin pelejä Widingin aikana selostanut Jiggs McDonald sanoi dokumentin ilmestyttyä Aftonbladetille.


Ilkeät puheet harmittavat

Widingin perhettä harmittavat ilkeät puheet.

– Huhuja kiertää paljon. Suurin osa niistä on tuulesta temmattuja. Vain me perheenjäsenet tiedämme, millainen isä oli, Widingin poika Jon sanoi Expressenille.

Toinen poika Jim kuvaili isänsä kiekkouran jälkeistä elämää näin:

– Hän ei voinut hyvin viimeisinä vuosinaan. Hänellä oli selkäkipuja, vanhoja vammoja olkapäissä ja lonkissa. Hänen terveytensä horjui, mutta hän oli vanhan koulun mies eikä tykännyt käydä lääkärissä. Isä ei hankkinut tarvitsemaansa hoitoa. Hän menetti elämänhalunsa.

Juttua päivitetty 21.6.2019. Lisätty tietoja Juha Widingin vanhemmista ja korjattu Yngve Widing Juhan isäksi, ei isäpuoleksi, kuten jutussa alun perin väitettiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt