NHL

Tuukka Raskin seiskapelistä tuli painajaismainen – St. Louis juhlii ensimmäistä Stanley Cupiaan

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

nhl
Tulokasvahti loisti St. Louis Bluesin sankarina seiskapelissä.
Kaikki on mahdollista nykyisin NHL:ssä. St. Louis Blues on tästä elävä todiste.
  • Tuukka Rask kommentoi ratkaisufinaalia yllä olevalla videolla
Tammikuun alussa Blues oli koko sarjan jumbojoukkue. Nyt reilut kuusi kuukautta myöhemmin Blues on uunituore Stanley Cup -voittaja.

Blues kruunasi huiman kasvutarinan varhain torstaiaamuna voittamalla seitsemännessä finaaliottelussa Tuukka Raskin tähdittämän Boston Bruinsin vieraissa 4–1.

NHL:n historian 17. Stanley Cupin seiskapelin avausmaalista vastasi loistavan finaalisarjan pelannut Ryan O’Reilly. Hänet valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi:

Raskille ja Bruinsille finaalisarjan tappio oli toinen putkeen. Bruins hävisi kuusi vuotta sitten Chicago Blackhawksille kuudessa ottelussa.

Rask oli yksi viidestä pelaajasta, joka oli Bruinsin joukkueessa myös kahdeksan vuotta sitten, kun Stanley Cup ratkaistiin seiskapelissä. Muut olivat Patrice Bergeron, Zdeno Chara, David Krejci ja Brad Marchand. Vuonna 2011 Rask oli luukkuvahtina, kun Tim Thomas torjui 4–0-voittoon päättyneessä seiskapelissä valot sammuksiin Vancouver Canucksia vastaan.

Nyt valot sammutti keltanokka Kanadasta. Bluesin tulokasvahti Jordan Binnington oli seiskapelin ykköstähti.

Raskille seitsemäs finaali oli painajaismainen, sillä torjuntoja kertyi vain 16. Seiskapeli oli pudotuspelien ensimmäinen ottelu, missä Raskin torjuntaprosentti jäi alle 90:n.

Gretzkymainen temppu

Heti avausvaihdoista lähtien sähkö ja meteli TD Gardenin sisällä oli intensiivinen. Seiskapelin tärkeys näkyi myös pienenä hermostuneisuutena molempien joukkueiden pelaajista. Pelaamista ei myöskään helpottanut huonokuntoinen jää, joka vaikutti syöttämiseen.

Hapuilevan ensimmäisen viiden minuutin jälkeen Bruins nousi kuskin paikalle ja alkoi hallita kiekkoa. Bruins sai luotua huomattavasti paremmin painetta Binningtonin vartioimalle maalille kuin Blues Raskin maalille.

Blues sai ottelun toisen laukauksen Raskia kohti vasta kolme minuuttia ennen erätaukoa. Heti perään kuitenkin helähti kolmannella laukauksella, kun Jay Bouwmeester lämäsi viivasta ja Ryan O’Reilly ohjasi kiekon Raskin ohi.

O’Reilly teki neljässä finaaliottelussa putkeen maalin. Hänestä tuli 34 vuoteen ensimmäinen pelaaja, joka onnistui tässä tempussa. Edellinen pelaaja oli Wayne Gretzky.

Bruins sai kylmän suihkun niskaansa vielä kahdeksan sekuntia ennen avauserän päätöstä, kun Bluesin kapteeni Alex Pietrangelo nousi tukemaan hyökkäystä ja taiteili lähietäisyydeltä 2–0-maalin. Se oli samalla ratkaisufinaalin voittomaali. Katso video maalista alta:

Bruins vei laukaukset avauserässä 12–4, mutta tauolle lähdettiin Bluesin 2–0-johdossa. Binnington oli isoin syy, miksi Blues lähti ensimmäiselle erätauolle johdossa.

Ryöstöerä antoi suunnan

Huiman kevään pelanneen 25-vuotiaan tulokasvahdin torjuntatyöskentely ei näyttänyt seiskapelin alussa vielä erityisen eleettömältä, sillä hän sylki kiekkoja eteensä, mutta se tärkein hoitui: kiekkojen edessä seisominen.

Bruins sai rakennettua tukun laadukkaita maalipaikkoja avauserässä, mutta Binnington piti Bluesia välillä yksinään pystyssä. Pitkiä pätkiä kylmiltään maalillaan seisseelle Raskille tuli ottelun aikana torjuntatöitä haastavan harvoin.

Ryöstöerä antoi ottelun lopulle suunnan. Avauserän jälkeen Blues otti ohjat väkevästi käsiinsä ja sai myös hiljennettyä Bostonin sekopäistä mökää ottelun alussa pitäneen kotiyleisön.

Vierasjoukkueen viisikkopeli oli tasapainoista niin kiekolla kuin kiekottomana. Blues piti keskustan vahvasti hallussaan toisessa ja kolmannessa erässä, eikä antanut Bruinsille ylimääräistä tilaa maalin edessä. Blues tukahdutti taitavasti kotijoukkueen hyökkäyspelin ylimiehittämällä ykkössektorin.

Kolmannessa erässä Brayden Schenn tappoi pelin lopullisesti iskemällä 3–0-maalin Vladimir Tarasenkon syötöstä. Kolmannen tikarin jälkeen TD Gardenissa tuli hiirenhiljaista, ja mökää pitivät vain paikan päälle matkustaneet harvalukuiset Blues-fanit. Katso video maalista alta:

Zach Sanford pääsi nautiskelemaan vapauttavan 4–0-maalin merkeissä vajaat viisi minuuttia ennen loppua.

Bruinsin puolustaja Matt Grzelcyk teki 1-4-kavennuksen ja pilasi Binningtonin nollan pari minuuttia ennen loppua, mutta Bluesin bileet olivat jo käynnissä.

Ensimmäisenä Stanley Cupin nosti käsivarsilleen Bluesin kapteeni Alex Pietrangelo, joka luovutti heti sen vuodesta 2002 lähtien NHL:ssä pelanneelle Jay Bouwmeesterille.

7. finaali:

Boston-St. Louis 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
B: Tuukka Rask 16/20 torjuntaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt