NHL

Jos Bostonille käy huonosti, Tuukka Rask on silti lähellä erityisen harvinaista urotekoa – vain viisi pelaajaa pystynyt samaan 54 vuodessa

Julkaistu:

nhl
Bostonin suomalaismaalivahti on kuumin suosikki pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon voittajaksi.
Boston Bruinsin maalivahti Tuukka Rask pelaa elämänsä parasta jääkiekkoa. Ilman savonlinnalaisen panosta Bruinsin pelaajat hukuttaisivat jo finaalitappion suruaan jollain eksoottisella kaukorannalla.

Pitkälti kiitos Raskin pelit jatkuvat yhä. Bruins voitti maanantaiyönä kuudennen finaalin St. Louisissa 5–1 ja siirsi ratkaisun seitsemänteen peliin.
Jos Bruins voittaa myös seitsemännen pelin, on suomalainen takuuvarmasti pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon eli Conn Smythe -pokaalin voittaja.

Rask on ollut niin hyvä – viimeksi selkä seinää vasten kuudennessa ottelussa – että hänellä on mahdollisuus voittaa pudotuspelien palkinto myös Bruinsin hävitessä.


Jos Blues taistelee tiensä seitsemännen pelin voittoon ja Rask silti valitaan Conn Smythen voittajaksi, hänestä tulisi vasta kaikkien aikojen kuudes pelaaja, joka on valittu finaalit hävinneestä joukkueesta pudotuspelien parhaaksi.

Valinta ei vielä takavuosina ollut harvinainen, mutta nykyisin se on.

Palkintoa on jaettu vuodesta 1965 lähtien. Toisena jakovuotena palkinnon sai finaalisarjan hävinneen Detroit Red Wingsin molari Roger Crozier.

1968 voittajaksi valittiin legendaarinen Glenn Hall – sattumoisin St. Louis Bluesin maalilta.


Seuraavaa vastaavaa valintaa saatiin odottaa kevääseen 1976. Silloin koettiin NHL-historiaa, sillä palkinnon voitti Philadelphia Flyersin maalitykki Reggie Leach. Hän teki pudotuspeleissä huimat 19 maalia 16 ottelussa.

Kaikki muut valitut ovat maalivahteja paitsi Leach.

Mainittakoon myös, että Leachin maalimäärä on niin kova, että samaan on koko liigan historiassa kyetty vain kerran tämän jälkeen – Jari Kurri tulitti 19 osumaa Edmonton Oilersille keväällä 1985. Häntä ei valittu pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi.


Kurri ja Oilers liittyvät myös seuraavaan pelaajaan, joka valittiin hävinneestä finaalijoukkueesta pudotuspelien parhaaksi.

Unohtumaton kevään 1987 finaalisarja Oilersin ja Flyersin välillä ratkesi vasta seitsemännessä ottelussa. Voittomaalin teki Kurri. Häntä ei valittu pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi. Palkinnon sai Flyersin tulokasmaalivahti Ron Hextall.

Hextallin jälkeen tuntui lähes unohtuneen, että palkinnon voisi antaa myös hävinneen joukkueen pelaajalle: seuraava valinta nähtiin vasta vuonna 2003.

Anaheimin maalivahti Jean-Sebastien Giguere torjui läpi kevään huimasti ja siivitti Mighty Ducksin yllättäen loppuotteluihin. New Jersey Devils oli seiskapelissä parempi, mutta Giguere palkintonsa väärti.


Kanadanranskalainen maalivahti on tähän päivään saakka viimeinen finaalihäviäjästä valittu Conn Smythen voittaja. Raskilla on kaikki edellytykset katkaista putki, sillä hän on kiistatta – kävi Bruinsin miten hyvänsä – yksi näiden pudotuspelien aivan ehdottomista tähdistä.

Rask liittyisi myös toisella tapaa harvinaiseen seuraan. Vain kahdeksan kertaa palkinto on mennyt muulle kuin kanadalaispelaajalle. Niistäkin kerroista neljässä kyse on amerikkalaisesta.

Eurooppalaiset ovat voittaneet palkinnon vain neljästi, viimeksi Aleksandr Ovetshkin vuosi sitten. Jevgeni Malkin voitti sen 2009. Ruotsalaisista palkinnot ovat saaneet Nicklas Lidström vuonna 2002 ja Henrik Zetterberg 2008.

Rask olisi vasta viides eurooppalainen Connie Smythe -palkinnon voittaja – ja ensimmäinen suomalainen.