Tuukka Raskin villistä lapsuuden unelmasta tuli totta – ”Kaikki tämä tuntui niin etäiseltä” - NHL - Ilta-Sanomat

Tuukka Raskin villistä lapsuuden unelmasta tuli totta – ”Kaikki tämä tuntui niin etäiseltä”

Tuukka Raskista huokuu kova itseluottamus ennen seiskapeliä.

Tuukka Rask torjuu keskiviikon ja torstain välisenä yönä Stanley Cupin ratkaisevassa ottelussa.­

12.6.2019 8:34

NHL-kausi 2018–19 saa upean huipennuksen varhain torstaiaamuna, kun Boston Bruins ja St. Louis Blues ratkaisevat Stanley Cupin kohtalon seiskapelissä Bostonissa.

Jännittävä ja vivahteikas finaalisarja on tarjonnut kuudessa ottelussa paljon dramaatiikkaa ja eri käänteitä. Molemmilla joukkueilla on ollut hetkensä, mutta selkeää ennakkosuosikkia on mahdotonta nimetä seiskapeliin.

Bruinsin ykkösvahti Tuukka Raskilla on mahdollisuus nostaa kannua toisen kerran urallaan. Rask oli Bruinsin kakkosvahti kahdeksan vuotta sitten, kun Bruins voitti seiskapelissä vieraissa Vancouver Canucksin 4–0.

Tuon jälkeen Stanley Cupia ei ole ratkaistu seitsemännessä ottelussa.

– Se oli erityinen ottelu. Seurasin ”Timpan” (Tim Thomas) pelaamista silloin penkillä. Hän ja koko joukkue pelaisivat todella huikeasti, ja saatiin siitä maksimaalinen palkinto. Kuten olen aiemminkin sanonut, jokaiselle on oma roolinsa joukkueessa. Se oli silloin roolini, Rask muisteli.

Tuukka Rask on ollut yksi kevään pudotuspelien parhaista pelaajista.­

Nyt rooli on suurin mahdollinen. Rask on loistanut Bruinsin ykkösvahtina ja tasaisimpana tukipilarina läpi pudotuspelien.

Raskilla on mahdollisuus torjua itsensä historiankirjoihin, sillä 32-vuotias suomalaisvahti on suurin suosikki voittamaan pudotuspelien arvokkaimman pelaajan Conn Smythe Trophy.

– Ne ovat niitä saavutuksia, joita on hienoa muistella jälkikäteen, mutta se palkinto, jota tavoittelen, on vähän erinäköinen. Henkilökohtaisia palkintoja ei tule mietittyä uran aikana. Ne tulevat jos ovat tullakseen, Rask kuittasi.

Raskille finaaleissa torjuminen on tuttua puuhaa kuuden vuoden takaa. Edellisestä finaalikeikasta vuonna 2013 jäi happama maku, sillä Bruins hävisi kannun kuudessa ottelussa Chicago Blackhawksia vastaan.

Osa Bruinsin pelaajista on sanonut ammentavansa kuuden vuoden takaisesta finaalitappiosta voimaa tälle keväälle, mutta Rask ei kuulu tähän joukkoon.

– En tiedä onko mitään todellista hyötyä aiemmista hyvistä tai huonoista kokemuksista. Jokainen kausi on niin erilainen. Tähän asti ollaan tultu tällä sapluunalla, niin mennään samalla päätyyn asti.

”Unelma oli vain pelata NHL:ssä”

Raskilla on mahdollisuus torjua Stanley Cup joukkueelleen vasta historian toisena suomalaisena ykkösvahtina. Aiemmin saavutuksessa on onnistunut vain Antti Niemi, joka torjui keväällä 2010 Chicago Blackhawksin vastuuvahtina.

Kannun varmistaminen tarunhohtoisessa seiskapelissä on erityinen mahdollisuus, joita harvat NHL-pelaajat pääsevät kokemaan.

– Jokainen pelaaja unelmoi näistä seiskapeleistä. Pikkupoikana tuli pelattua näitä seiskapelejä takapihalla. Silloin leikin Martin Brodeuria, Patrick Royta tai muita sen ajan huippuvahteja. Silloin iso unelma oli vain pelata NHL:ssä. Onneksi pääsen nyt ihan oikeasti myös pelaamaan seiskapelin, eikä minun tarvitse näitä pelejä pelata Xboxilla tai ulkojäällä, Rask kertoi.

Rask sulkemassa kiekkoa 6. ottelussa St. Louisissa.­

Rask toivoo, että hänen pelaamisensa Stanley Cupin finaaleissa ainoana suomalaisena inspiroi nuoria veskarinalkuja myös Suomessa.

– Aloin itse katsoa finaaleita 1990-luvun puolivälissä. Ne ovat ensimmäiset muistot lapsena Stanley Cupista. NHL:n viikkomakasiinin lisäksi ne olivat siihen aikaan oikeastaan ainoat NHL-pelit, joita pystyi Suomessa katsomaan. Silloin NHL ja kaikki tämä tuntui niin etäiseltä. Silloin sitä unelmoi, että joskus pelaisi NHL:ssä ja voittaisi Stanley Cupin. Toivottavasti nyt Suomessa jotkut lapset katsovat myös näitä pelejä ja unelmoivat torjuvansa joskus NHL:ssä.

Bruins ei ole koskaan voittanut Stanley Cupia kotiyleisön edessä.

– Toivottavasti pystymme myös hyödyntämään tämän ainutlaatuisen tilaisuuden ja saamaan faneistamme lisää energiaa. Koko kauden taisteltiin kotiedun puolesta, joten kyllähän sitä toivoo, että näissä tilanteissa kotietu tekisi sen lopullisen eron. Siihen pyritään, että siitä olisi meille hyötyä.

Raskista menestyminen ei ole jäänyt ainakaan kiinni. Raskin kovasta itseluottamuksesta ja kevään tykkivireen tuomasta itsevarmuudesta kertoi paljon suomalaisvahdin vastaus, kun häneltä kysyttiin, mistä hän on huolissaan seiskapeliä ennen.

– Mistä olen huolissani? En mistään. Ei ole huolia, Rask vastasi viileästi.

– Se on yksi peli ja yritetään hoitaa hommat. Toivottavasti pelaamme kauden parhaan pelin, ja katsotaan mitä tapahtuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?