NHL

Huikeaa Stanley Cup -kevättä pelaava Tuukka Rask muutti teinipoikana kotoa jääkiekon takia – varaisä kertoo, millainen hän oli

Julkaistu:

NHL
Tuukka Rask muutti Tampereelle jääkiekon perässä teinipoikana ja asui vuoden jääkiekkovaikuttaja Hannu Soron luona.
Bostonin maalivahti Tuukka Rask, 32, on ollut yksi NHL:n suurista puheenaiheista tänä keväänä.

Bruinsilla on mahdollisuus voittaa Stanley Cup finaalisarjan seitsemännessä ottelussa keskiviikon ja torstain välisenä yönä St. Louis Bluesia vastaan.

Rask voitti Bostonissa Stalney Cupin jo 2011, mutta silloin hän ei ollut ykkösmaalivahti. Nyt hän on, ja monien mielestä ansaitsee pudotuspelein arvokkaimman pelaajan Conn Smythe Trophyn, vaikka Boston ei voittaisikaan.

Raskista tulisi silloin vasta historian kuudes pelaaja, joka saa arvostetun palkinnon, vaikka on edustanut finaalisarjan hävinnyttä joukkuetta.

Jos Boston voittaa, Raskin valinta pudotuspelien arvokkaimmaksi eli parhaaksi pelaajaksi on selviö. Hänestä tulisi vasta viides eurooppalainen ja ensimmäinen suomalainen Conn Smythe -voittaja.

Menestyksen taustalla on kovia uhrauksia, sillä Rask päätti jo hyvin nuorena satsata täysillä jääkiekkoon. Hän pakkasi tavaransa teini-ikäisenä vuonna 2003 ja muutti Tampereelle liittyäkseen Ilveksen B-juniorijoukkueeseen.

Harvinainen ratkaisu

Tuohon aikaan ei vielä ollut kovin yleistä muuttaa kauas kotoa noin nuorena. Raskin ratkaisu oli rohkea ja henki määrätietoisuutta. Hän halusi jääkiekkoammattilaiseksi ja teki ratkaisunsa edistääkseen tätä tavoitetta.

Tuolloin kuvaan astui Hannu Soro. Soro, 66, on pitkän linjan jääkiekkovaikuttaja, joka on toiminut huoltajan ja joukkueenjohtajan rooleissa Ilveksessä ja nuorten maajoukkueissa. Lisäksi entinen erotuomari on työskennellyt huoltajana KooVeessa ja Suomen A-maajoukkueessa.

Sorolla ei tuolloin ollut enää roolia Ilveksen organisaatiossa, mutta hän sai kuitenkin puhelun tamperelaisseuran toimistolta. Seura kysyi, suostuisiko monta muualta muuttanutta junioria luonaan asuttanut Soro ottamaan siipiensä suojaan vielä yhden asukin. Hän suostui.

Määrätietoinen teinipoika

Soro muistaa hyvin, kun 16-vuotias ”pieni ja laiha Tuukka-poika” saapui vanhempiensa kanssa Tampereelle. Raskista oli kohistu jo SaPKon aikoihin, ja kokenut kiekkomies näki nopeasti, että kohinalle on katetta.

– Hän oli niin määrätietoinen, että oli selvästi nähtävissä, että tästä kaverista tulee ammattipelaaja, Soro sanoo Ilta-Sanomille.

– Hänellä oli alusta asti sellainen asenne, että ”minusta tulee kova maalivahti”.


Nuori maalivahtilupaus asui Soron luona vuoden ja muutti sen jälkeen omilleen. Siviilityönään opettanut kiekkointoilija pääsi kuitenkin sen jälkeenkin seuraamaan Raskin uraa läheltä eri ikäluokkien maajoukkueissa. Savonlinnalaisen urakehitys oli jopa odottamattoman nopeaa heti Tampereelle saapumisesta lähtien.

Rask nousi SaPKon C-junioreista, ikäluokan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Ilveksen SM-liigajoukkueeseen hengästyttävän nopeasti. Hän debytoi liigassa jo toisella kaudellaan Ilveksessä ja kolmantena pelasi jo suurimman osan otteluista.

– Tuukan piti tulla pelaamaan B-junioreihin, mutta hän pelasi heti avauskaudella enemmän A-junioreissa. Kolmannella kaudella hän pelasi jo säännöllisesti liigassa.

Koulu ei juuri kiinnostanut

Kehitys kaukalossa oli hurjaa, mutta koulussa nuori maalivahti ei viihtynyt yhtä hyvin kuin harjoituksissa.

– Hän aloitti ammattikoulussa suurtalouskokkilinjalla, mutta ei ollut oikein kiinnostunut koulunkäynnistä. Vuoden hän taisi siellä viihtyä, Soro muisteli.

Soro ei vankasta opettajataustastaan huolimatta ollut kovin huolissaan Raskin koulunkäynnistä tai edes opintojen keskeyttämisestä. Hän uskoi vakaasti, että määrätietoisesta nuoresta tulee jääkiekkoilija.

– Ihan hyvä, etten huolestunut siitä suuremmin. Tuukan tilipussi on nyt hieman suurempi kuin keskimääräisellä suurtalouskokilla.

– Ei nuorille pelaajille kuitenkaan heti voi sanoa, ettei koululla olisi väliä. Kaikkea voi tapahtua ja koulunkäynti on tärkeää.

Kermaa kakun päälle

Soro ei ole viime aikoina ollut erityisen aktiivisesti yhteyksissä vanhan asukkinsa kanssa, mutta seuraa Boston Bruinsin taistelua Stanley Cupista jännityksellä. Hän pitää Raskin otteita niin vakuuttavina, että uskoo Bruinsin kääntävän seiskapelin itselleen.


– Tänä keväänä on tullut niin hienoja saavutuksia jääkiekossa, että Raskin mestaruus ja mahdollinen pudotuspelien parhaaksi valitseminen olisivat kermaa kakun päälle! Soro innostui.

Rask on ainakin toistaiseksi viimeinen Soron luona asunut Ilveksen juniori, ja myös pisimmälle urallaan päässyt. Terveiset ovat valmiina, mikäli Rask tulisi kesällä Stanley Cupin kanssa Tampereelle.

– Sanoisin, että aika velikulta olet!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt