NHL

NHL:n finaalisarjan sankarin treenivideo ihastuttaa – asiantuntija patistaa junioreita katsomaan: ”Kehittävät juuri sitä”

Julkaistu:

NHL
Asiantuntija Ismo Lehkonen ylistää Ryan O’Reillyn esimerkkiä.
Stanley Cupin finaalien ottelusarjassa loistavan St. Louis Bluesin Ryan O’Reillyn treenivideo on ihastuttanut laajalti.

NHL:n twitter-tilillä julkaistussa videossa kerrotaan, että O’Reillyn treenien tarkoituksena on harjoittaa etenkin ketteryyttä ja paineen alla pelaamista. Alla näkyvällä videolla esitetyt harjoitteet ovat hänen isänsä Brian O’Reillyn kehittämiä.
Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen on tehnyt mielenkiintoisia havaintoja videosta.

– Ennen vanhaan hypittiin metsässä ja tehtiin kaikennäköistä telinevoimistelua. Tämä uusi sukupolvi on tuonut vähän uudenlaisia juttuja harjoitteluunsa.

Lehkonen muistuttaa, että jääkiekkoa palvelevia harjoitteita voi ryöstää monista eri lajeista.

– Itse olen valmennuksessa käyttänyt älyttömästi videoita koripallosta. Puhutaan käsientaidosta ja koordinaatiosta. On parempi, että voi tuoda laajaa lajikirjoa harjoitteluun ja kesyttää pelivälineitä siten, ettei tarvitse katseella kiinnittää huomiota niihin. Eli niin, että pystyy aistimaan pelivälineen ja näkemään samalla ympäristön.

– Kun O’Reilly tekee tuossa videolla mailalla juttuja, niin ne palvelevat juuri pelivälineen kanssa operointia, haltuunottoa ja ilmasta lyömistä. Nuo ovat niitä elementtejä, jotka tulevat yllättäen ja ne pitää tulla selkäytimestä nopeasti.

Lehkosen mukaan O’Reillyn videolla tekemät harjoitteet kehittävät myös tasapainoa.

– Pelaaja pelaa jäällä kuin ruuhkabussissa, ja tasapainon pitää olla jämäkkä. Mitä monipuolisemmin pystyy tasapainoa myös jään ulkopuolisilla harjoituksilla kehittämään, niin sen parempi.

Lehkonen toivoo, että nuoret kiekkoilijat katsoisivat O’Reillyn videon.

– Mielikuvitusta käyttämällä jokainen voi siirtää omaa lajia kehittäviä juttuja harjoitteluunsa.

– Ja mitä enemmän tekee, sitä taitavammaksi tulee. Jääkiekko on kuitenkin taitopeli ennen kaikkea.

Leijonien MM-kultajoukkueessa ihastutti taidoillaan Kaapo Kakko. Kakon kiekonkäsittely pienessä tilassa oli ajoittain jopa mykistävää katseltavaa.

Kakko on tehnyt rutkasti omatoimisia harjoitteita kiekonhallintaa parantaakseen.

– Ei se taito ole ilmaiseksi tullut. On myös muistettava, että jääkiekko on yksi vaikeimmista peleistä. ”Yläkerran ukko” ei ole antanut meille tätä liikkumismuotoa luonnolliseksi, eli kun ollaan luistimien terien päällä. Kaiken lisäksi liikutetaan kiekkoa, pidetään sitä hallussa kepin päässä ja samalla pidetään pää ylhäällä.


Lehkonen toivoo valmentajien ja vanhempien etsivän nuorille ja lapsille entistä innovatiivisemmin ”työkaluja” kehittymiseen.

– Valmentajien tehtävä on antaa nuorisolle paljon erilaisia työkaluja sekä innostaa ja koukuttaa monipuolisesti liikkumaan.

– Esimerkiksi nettimaailmaan voi uppoutua ihan täysin, mutta samalla tavalla voi uppoutua myös liikuntaankin, kunhan saa tarpeeksi haasteellisia työkaluja. Ja kun toiminta on sekä fyysisesti että henkisesti kehittävää, niin kyllä nuoriso innostuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt