NHL

Kommentti: Tuomarifarssit värittävät pudotuspelejä – syyttävä sormi osoittaa NHL:n suuntaan

Julkaistu:

kommentti
Tuomareita on turha heittää bussin alle. NHL:n järjestelmässä on pahoja valuvikoja, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Boston Bruinsin 54-vuotias päävalmentaja Bruce Cassidy on yksi NHL:n parhaista ammatissaan. Tämän lisäksi hän on erinomainen puhuja ja tarkkanäköinen pelin pilkkoja median edessä.

Kun Cassidy puhuu, kannattaa kuunnella. Hän ei sorru höpöttelemään puuduttavaa ja pinnallista jargonia, vaan pyrkii antamaan aina jotain arvokasta infoa kysyjälle. Tämä on arvostettavaa.

Cassidy on myös pitänyt ihailtavasti mölyt mahassaan pudotuspelien aikana. St. Louis Bluesin päävalmentaja Craig Berube aloitti tuomareista valittamisen finaalisarjan kolmannen ottelun jälkeen, mutta Cassidy ei lähtenyt vielä tuolloin liekittämään kollegansa viitoittamalle tielle.

Sen sijaan Cassidy muistutti jäähyjen tasaisesta jakautumisesta finaalisarjan aikana.

– Emme vaivaa päätämme tuomareilla ennen kuin he ovat surkeita ja kääntyvät meitä vastaan, Cassidy sanaili.

Mitta tuli täyteen Stanley Cupin viidennessä finaalissa varhain perjantaiaamuna.

Kampitus jäi näkemättä

Bluesin 2–1-voittoon päättyneen ottelun puhuttavimmaksi tilanteeksi nousi voittomaalia edeltänyt tilanne päätöserässä. David Perronin tekemää voittomaalia edelsi selkeä jalkakampitus, mutta tuomarit eivät viheltäneet tilanteesta jäähyä.

Bluesin Tyler Bozak kamppasi jalallaan takaapäin Noel Acciarin jäähän. Jopa Bozak nosti heti osuman jälkeen oikean kätensä pystyyn ja vetosi läheltä tilannetta seuranneen päätuomari Kelly Sutherlandin suuntaan. Kun Sutherlandin käsi ei noussut, Bozak jatkoi pelaamista.

Kun hetkeä myöhemmin Perron pani limpun verkkoon, sen tiesi mitä seuraavaksi tapahtuu. Bruinsin vaihtopenkki ja kannattajat olivat raivoissaan, ja tavaraa alkoi lentää jäälle.

Tehdään nyt heti selväksi, että tarkoitus ei ole ottaa mitään pois Bluesilta. Se ansaitsi viidennen ottelun voiton ja kolmannen kiinnityksen finaalisarjassa.


Bruinsin leirin turhautumisen ymmärtää, sillä Bluesin toista maalia edelsi räikeä tuomarivirhe. Kaikkihan sen näkivät. Sutherland ja toinen päätuomari Steve Kozari saattoivat olla TD Gardenin ainoat silmäparit, jotka eivät yksinkertaisesti vain nähneet kampitusta. Sijoittumisvirheen tai jonkun muun syyn takia.

Todellinen syy muualla

On kuitenkin turhaa heittää ottelun tuomareita bussin alle. Virheitä sattuu niin pelaajille kuin tuomareille. Se on inhimillistä. Harmillista tietenkin, että nyt virhe tapahtui NHL:n suurimmalla ja tärkeimmällä estradilla, Stanley Cupin finaalisarjassa.

Syyttävä sormi pitää osoittaa NHL:n suuntaan, koska kyse on rakenteellisesta ongelmasta.

Bozakin jalkapyyhkäisy ei ollut pudotuspelien ainoa karkea tuomarivirhe, jolla oli ratkaisevaa merkitystä ottelun tai jopa koko ottelusarjan kääntymiselle.

Cody Eakinille tuomittu ulosajo avauskierroksen seiskapelissä maksoi Vegas Golden Knighsin kauden. Columbus Blue Jackets iski maalin muikkuverkkojen avustuksella toisella kierroksella Tuukka Raskin taakse. Kolmannella kierroksella San Jose Sharks jatkoerän voittomaalia edelsi selkeä käsisyöttö.

Nämä ovat räikeitä virheitä, joita ei vain voi tapahtua pudotuspeleissä. Varsinkaan Stanley Cupin finaaleissa. Peli on nopeutunut niin hurjasti viime vuosina, että neljäkin tuomaria on liian vähän. Kahdeksan silmäparia ei ehdi millään nähdä kaikkea, mitä jäällä tapahtuu.

Ongelmaan on helppo löytää ratkaisuja, jos NHL todella haluaa vetää päänsä pois pusikosta ja auttaa tuomareita. Jäällä viheltäville tuomareille pitää saada heti ensi kaudesta lähtien enemmän työkaluja ja apujoukkoja jään ulkopuolelta.


NHL on ottanut jo käyttöönsä valmentajien videohaastot epäselviin paitsiotilanteisiin ja maalivahdin estämisiin, joten videotarkastusten lisääminen ei ole kynnyskysymys. Videosulkeiset ovat tulleet jäädäkseen taalaliigaan. On erikoista, ettei videoita hyödynnetä laajemmin ja seikkaperäisemmin, vaikka jatkuvasti kehittyvä teknologia mahdollistaisi tämän.

Ensi kaudesta lähtien Bozakin kaltainen jalkapyyhkäisy, Sharksin käsisyöttö tai jokin muu kyseenalainen tilanne pitää voida katsoa ja tarkistaa heti jälkikäteen videolta, jotta tuomiot menevät varmasti oikein.

Mukaan on otettava jään ulkopuolinen tuomari, joka seuraa otteluita yläparvelta ja on yhteydessä jäällä tuomitseviin päätuomareihin. Katsomossa päivystävällä tuomarilla olisi mahdollisuus katsoa nauhalta epäselvät tilanteet ja ilmoittaa niistä jäällä työskenteleville tuomareille.

Nyt jäällä viheltävät tuomarit saavat kaiken sonnan niskaansa, vaikka NHL:n rakentamassa tuomarointijärjestelmässä on pahoja valuvikoja. NHL:n on lopetettava vastuun pakoilu ja pantava tänä kesänä oma putka kuntoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt