NHL

Kommentti: Nyt jäitä kypäriin ”kanadalaistoimittajat” – tässä tilanteessa Patrik Laine on NHL-sopimuksen kanssa

Julkaistu:

nhl
Lyhyt jatko- eli ns. siltasopimus Winnipegiin näyttää todennäköiseltä vaihtoehdolta Patrik Laineelle, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Lähtee muualle. Ei varmasti lähde. Kaupataan. Joku tarjoaa offer sheetin.

Patrik Laineen tulevaisuudesta on riittänyt kärkkäitä mielipiteitä ja ennustuksia jo monen kuukauden ajan.

Laineen leirin ja Winnipeg Jetsin välinen vääntö jatkosopimuksesta on kuuma puheenaihe tällä hetkellä Kanadassa.

Jetsin ja 21-vuotiaan suomalaistykin yhteisestä tulevaisuudesta on esitetty asiantuntevia ja vähemmän asiantuntevia arvioita viime kuukausina.

Huhumyllyyn lyötiin uusia kierroksia viime viikonloppuna, kun Fourth Period -nimisen julkaisun mukaan Laine ja hänen leirinsä ovat valmiita ”katsomaan kaikki vaihtoehdot”, jos Jets ei suostu riittävän hyvään sopimukseen.

Aiheestakin tämä nostatti laineita etenkin Winnipegissä, missä Laine on noussut pikavauhtia fanien kultapojaksi ja Jetsin ydinpelaajien ryhmään. Winnipeg Sun teki myöhemmin jutun perustuen Fourth Periodin alkuperäiseen huhuiluun.

Nyt kannattaa laittaa jäitä kypärään myös Kanadassa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan varsinaisia neuvotteluita ei ole vielä edes aloitettu. Tästä jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Lähtökohdat ovat vähintäänkin haastavat.

Kovassa seurassa

On selvää, että Jets haluaa pitää nuoresta maalitykistään kiinni kynsin ja hampain. Laineen tasoisia maalintekijöitä ei synny joka notkoon.

Laine on vasta NHL-historian neljäs pelaaja, joka on rikkonut 30 maalin rajapyykin kolmesti alle 21-vuotiaana. Laineen lisäksi saavutukseen ovat yltäneet Jimmy Carson, Dale Hawerchuk ja Wayne Gretzky. Ei pöllömpi poppoo.


Laine on lyönyt kolmen ensimmäisen kauden aikana sen verran kovia numeroita tiskiin, että Laineen edustaman agenttifirman nokkamies Mike Liut pystyy vaatimaan pelaajalleen rahakasta jatkosopimusta.

Se kertoo paljon Laineen maalintekopotentiaalista, että hänen kohdallaan 30 maaliin yltäminen parikymppisenä on vaisu kausi. Moni kokeneempi NHL-pelaaja ei edes uskalla haaveilla 30 maalin rikkomisesta.

Laineen kohdalla kysymysmerkit liittyvät ailahteluun ja tason heittelyihin.

Kun Laineen komposiitti on kuuma, hänelle on vaikea löytää pysäyttäjää. Kun peli tahmaa ja hanat ovat tukossa, Laine voi vetää varjoissa pitkiäkin jaksoja. Kolmatta kautta varjostivat pitkät kuivat jaksot. Pisimmillään nuorukainen pelasi 15 ottelun mittaisen maalittoman putken.

Muistetaan kuitenkin edelleen, että Laine täytti vasta 21 vuotta huhtikuussa.

Siltasopimuksen paikka?

Kova hälinä ja eri ”tietojen” roiskinta ympäri mediaa Laineen tapauksessa on sinänsä ymmärrettävää, koska hän on polarisoiva nuori NHL-tähti, jonka tulevan jatkosopimuksen tarkkaa dollarimäärää ja pituutta on vaikea arvioida.

Nyt on hyvä aika olla nuori NHL-tähti, sillä heille maksetaan nykyisin muhkeammin aikaisemmassa vaiheessa uraa kuin vielä muutama vuosi sitten.

Seurat joutuvat maksamaan entistä enemmän potentiaalista kuin saavutuksista. Asetelma on haastava NHL-seurojen näkökulmasta.

Laineen kohdalla on tällä hetkellä lähes mahdoton nähdä pitkää, 5–8 vuoden jatkosopimusta Jetsiin.

On todennäköistä, että Laine tekee lyhyen, niin sanotun siltasopimuksen, joka mahdollistaisi Laineelle vielä isomman tilin tekemisen muutaman vuoden päästä, kun hänen statuksensa kasvaa, NHL:n palkkakatto nousee ja markkinatilanne jatkaa kehittymistään.

On selvää, että jos Jets aikoo nauttia Tesoman tykin palveluksista jatkossakin, Laine ei jatka minkäänlaisilla alennuksilla. Jetsin toimistolla tiedetään, että he ovat eniten tässä yhtälössä heikoilla jäillä, sillä heidän pitää kaivaa kuvetta tänä kesänä.

Oli kyse sitten lyhyestä tai vähän pidemmästä sopimuksesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt