Poliisit olivat vastassa Antti Mäkistä selostuskopin ovella – nykyinen NHL-ääni on kulkenut pitkän tien alansa huipulle: ”Jännitti niin paljon, että oksensin”

Antti Mäkinen selostaa Stanley Cupin finaaleja paikan päällä nyt kuudetta kertaa. Vielä kymmenen vuotta sitten hänen tavoitteelleen naurettiin. Mielipiteitä jakavan selostajan unelmatyöhön on vuosien varrella liittynyt myös synkkiä ja absurdeja varjopuolia.

Antti Mäkinen tekee nyt unelmatyötään.

31.5.2019 6:19

Nuorella Antti Mäkisellä oli vain yksi kristallinkirkas tavoite. Hän halusi jääkiekkoilijaksi.

Kyse ei ollut mistään utopistisesta haaveesta vaan täysin realistisesta tavoitteesta.

Tapparan juniorimyllyn läpikäynyt puolustaja kuului alle 17- ja 18-vuotiaiden maajoukkuerinkeihin, ja kirvesrinnoissa polku vei aina liigajoukkueen harjoitusrinkiin asti.

Sitten hajosi selkä. Pahimmin kärsi nikamaväli, jossa kulkee vasenta jalkaa ohjaava hermorata. Hermorata oli muutamaa milliä vaille poikki.

– Kuntoutin itseäni puoli vuotta ja yritin takaisin kaukaloon mutta en ollut enää sama pelaaja. En uskaltanut enää hakea kiekkoa kulmasta samalla tavalla, koska olin kuunnellut useita lääkäreitä, jotka olivat sanoneet, että jos käy hullusti, sulta lähtee toinen jalka, Mäkinen, nyt 40, kertaa lähes 20 vuotta myöhemmin.

– Tapparasta mulle sanottiin, että käy hakemassa vauhtia Kokkolan Hermeksen Mestis-joukkueesta, mutta ilmoitin, että mä lähden nyt hakemaan vauhtia kotoa. Se loppui sitten siihen.

Jääkiekkoura päättyi, eikä parikymppisellä yhtäkkiä entisellä tamperelaiskiekkoilijalla ollut minkäänlaista b-suunnitelmaa. Mäkinen oli toki kirjoittanut välttävin arvosanoin ylioppilaaksi, mutta kaikki oli pedattu jääkiekkouralle.

– Menin sitten autoliikkeeseen automyyjänaputyöntekijäksi. Katsastin autoja, kannoin renkaita ja mietin, että jotakin tässä pitäisi varmaan tehdä.

Mäkinen on ollut aina tavoitteellinen ihminen. Tuolloinkin hän asetti itselleen kunnianhimoisen tavoitteen: hän aikoi johtaa autotaloa kolmekymppisenä tai muuten pitäisi vaihtaa alaa.

Samoihin aikoihin tieto Mäkisen jääkiekkouran loppumisesta oli kiirinyt paikallisradioasemalle.

– Radio 957 teki Tapparan ja myöhemmin myös Ilveksen pelejä. Juha Lindgrenillä oli ollut apupoikana muun muassa Uotilan Jani, ja nyt tarvittiin uusi.

– Juhalle etsittiin apulaista, joka tekisi raportit harjoituksista ja olisi peleissä kaukalon laidalla. Sieltä sitten kysyttiin, kiinnostaisiko minua tällainen. Eihän mulla automyyjän apulaisella ollut mitään syytä kieltäytyä.

Mäkinen ryhtyi avustamaan paikallisradiota. Myös työt autoliikkeessä jatkuivat. Nyt nuori herra Mäkinen oli ylennetty jo varaosamyyjäksi.

– Onneni oli, että törmäsin Juha Lindgreniin. Hän on ehdottomasti oppi-isäni tällä alalla. Juha opetti mulle vuosien varrella ihan kaikkea. Imin häneltä kaiken mahdollisen tiedon ja opin.

Tovin mukana pyörittyään 21-vuotias Mäkinen sai oppi-isältään mahdollisuuden kokeilla selostamista. Tuo selostusreissu on jäänyt lähtemättömästi Mäkisen mieleen.

– Oli lokakuu 2000. Peli Lahdessa, Pelicans–Tappara. Ennen matsia mua jännitti niin paljon, että oksensin. Jännitys oli niin kova, etten uskaltanut lopulta selostaa sitä yksin. Selostimme sitten kahdestaan Juhan kanssa, Mäkinen kertoo nyt hymy huulilla.

– Siitä se lähti kuitenkin rämpien liikkeelle. Loppukaudesta selostin yksin ensimmäisen kokonaisen pelin. Se oli Raumalla Lukko–Tappara.

Vuodet vierivät, ja Mäkinen alkoi selostaa 957:lla liigapelejä yhdessä Lindgrenin kanssa. Myös autokaupassa urapolku oli ottanut jo seuraavan harppauksen. Nyt Mäkinen oli jo automyyjä.

Seuraavaksi Mäkisen teki aluevaltauksen television puolelle Urheilukanavalle.

– Taisi olla vuosi 2004. Niillä oli muutamia moottoriurheilusarjoja, joita kukaan ei halunnut selostaa. Suostuin totta kai, kun kysyttiin.

– Siihen aikaan ja yhtä lailla tänäkin päivänä nuorten tulokkaiden kannattaa tällä alalla vastata työtarjouksiin aina myöntävästi. Ikinä ei tiedä, mitä se poikii.

Nuori nouseva selostajakyky sai jalkansa Urheilukanavan oven väliin.

– Pari vuotta myöhemmin sain tehdä Urheilukanavalla kaikkea mahdollista. Tuomas Virkkusen kanssa teimme Bundesliigaa, La ligaa, mitä milloinkin… Porsche Cupia, DTM:ää, öisin Brasilian Serie A:ta… Harva niitä katsoi, mutta sain arvokasta kokemusta.

Vaikka Mäkinen mielletään nykyään lähes yksinomaan jääkiekkoselostajaksi, hän on selostanut urallaan lähes 1 000 jalkapallo-ottelua televisioon.

Leipälajinsa jääkiekon pariin Mäkinen päätyi Urheilukanavalla ensi kertaa vuonna 2007.

– Espoon Blues pelasi jotakin Red Bull -turnausta Itävallassa. Anssi Ritari selosti meillä jääkiekkoa, mutta jostakin syystä Anssi ei tehnyt sitä turnausta, ja sain sitten sauman.

– Olen aina uskonut siihen, että kun tekee parhaansa ja riittävästi hommia, niin aina jossakin aukeaa joku ovi.

Niin kävi nytkin.

Viasat oli haalimassa juuri perustetun KHL:n tv-oikeuksia, ja kanavalla oli pantu merkille sekä jalkapallon että jääkiekon hallitseva nuori nouseva tamperelaiskyky.

Samaan aikaan Mäkinen oli edennyt tavoitteeseensa autoliikkeessä. Hän oli nyt talon johtaja alle 30-vuotiaana.

Työtaakka alkoi kuitenkin kasvaa tolkuttomaksi.

Mäkinen teki yhtä aikaa useaa eri työtä. Hän toimi tv-selostajana sekä Viasatilla että Urheilukanavalla, johti autoliikettä ja työskenteli yhä Radio 957:lla.

– Se oli aika haipakkaa. Vuonna 2007 mulla oli koko vuoden aikana viisi vapaapäivää.

– Teimme Juha Hiitelän kanssa Hiitelän boksi -nimistä radio-ohjelmaa 957:lla. Muistan, kun Hiitelä sanoi, että sun kannattaa nyt kokeilla antaa kaikkesi tuohon selostushommaan. Hän sanoi, että sä olet myynyt niin paljon autoja ja osaat sen homman, että jos selostushommat menevät vihkoon, pääset aina takaisin automyyjäksi. Niinpä uskalsin ottaa sen askeleen.

Mäkinen jätti autohommat ja ryhtyi vuonna 2008 selostamaan Viasatilla KHL:ää ja jalkapalloa. Seuraavana vuonna Mäkistä onnisti toden teolla, kun kanava hankki NHL:n tv-oikeudet.

– Olen ollut koko ikäni intohimoinen NHL-fani, ja silloin se putosi ikään kuin mun syliin. Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Mäkinen pääsi vierailemaan legendaariseen Hockey Night In Canada -tv-ohjelmaan toisen Stanley Cup -finaalin erätauolla Bostonissa. Vasemmalla Scott Oake.

Viasat ja Nelonen yhdistivät myöhemmin voimansa, ja lähetykset siirtyivät Nelosen kanaville.

– Silloin mä olin aika varma, että mun selostusurani päättyi siihen. Jorma Paakkari kuitenkin soitti, että kiinnostaisiko mua jatkaa vielä yhdistymisen jälkeenkin.

– Näin jälkikäteen iso kiitos Jormalle, että uskoi nuoreen poikaan.

Nelonen alkoi näyttää viikossa viisi NHL- ja kolme KHL-peliä. Mäkinen selosti ne kaikki.

– Se oli ihan absurdia. Yöllä tehtiin NHL:ää ja päivisin KHL:ää. Asuin käytännössä Pasilassa tuotantoyhtiön tiloissa. Siellä mulla oli 11 neliön työmaakoppi, jossa oli vanerisänky ja makuupussi.

– Välillä ehdin käydä kotona Tampereella kääntymässä ja sitten taas mentiin.

Mäkinen selosti yhden kauden aikana 217 jääkiekko-ottelua.

– Mulla on epävirallinen tieto, ettei sellaiseen olisi kukaan koskaan yltänyt. Uskon myös, ettei sellaiseen kukaan enää ylläkään.

”Mulle naurettiin”

Tällä vuosikymmenellä NHL:n seuraaminen on laajentunut Suomessa räjähdysmäisesti. Nuoria suomalaistähtiä vyöryy rapakon taakse jatkuvalla syötöllä, ja peruskuluttaja pysyy kaiken mediatarjonnan avulla sarjassa kärryillä monin verroin paremmin kuin vielä 10 vuotta sitten.

– Silloin vuonna 2010 esitin monille tutuilleni tavoitteen, että joku päivä selostan Stanley Cupin finaaleja paikan päältä, ja NHL on Suomessa iso juttu.

– Mulle naurettiin. Sanottiin, ettei se ole mahdollista.

Tavoite konkretisoitui, kun NHL-lähetykset palasivat Neloselta jälleen Viasatin omiin kanaviin, ja kanava pantiin pitkälti sellaiseen muotoon, mitä se on tänä päivänä.

– Leppäsen Johannes oli meillä silloin toimarina. Johannes sanoi mulle, että hän hoitaa numerot, hoida sinä Antti lähetykset.

– Jotta juttuun saadaan vähän hienoutta, sovimme, että finaalisarjat tehdään tästä edespäin paikan päältä.

Tätä haastattelua tehdessä Mäkinen on juuri lähdössä kuudetta kertaa paikan päälle selostamaan NHL:n finaalisarjaa.

– Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tehnyt sinnikkäästi töitä. Nyt elän omalla tavallani unelmaani. Saan tehdä sitä, mitä rakastan ja mulla on joka suunnalta täysi tuki siihen, Mäkinen sanoo toukokuussa 2019.

Jopa rajuja uhkauksia

Mäkisen tyyli esiintyä jakaa mielipiteitä. Hän laukoo näkemyksensä yleensä suoraan ja kärkkäästi, joidenkin mielestä ”kaikkitietävästi”.

– Olen päättänyt jo aikoja sitten, että sellainen minusta tulee, koska se herättää kiinnostusta. Oli se sitten positiivista tai negatiivista, mutta se herättää keskustelua, mikä on aina positiivista.

– Kun NHL:n kiinnostus on kasvanut, palautettakin tulee enemmän. Pääosin se on yhä positiivista. Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että palautteen antaminen on helppoa ja suoraviivaista.

Hiljattain 40 vuotta täyttänyt selostaja on oppinut matkan varrella käsittelemään palautetta. Vielä muutama vuosi sitten se saattoi mennä pahasti ihon alle.

– On tullut rajuakin palautetta. Niin synkkiä, että ne ovat saaneet mut ihan masennuksen tilaan. Sellainen palaute on ollut pahin, jossa uhattiin perhettä. Siinä kerrottiin, että jollei mulle käy huonosti, niin mun pojalleni käy.

– Se on järkyttävää, että teemme viihdettä, jääkiekkoa, ja se saa ihmisen ihmisen tuntemaan sellaista vihaa, että on valmis uhkaamaan tuntematonta pikkupoikaa.

Mäkisen perheeseen kuuluvat vaimon lisäksi 8-vuotias poika ja 5-vuotias tytär.

– Olen joutunut opettelemaan palautteiden käsittelyä. Olen hakenut ja saanut apua siihen, Mäkinen kertoo.

Vuosien varrella kokeneen selostajan eteen on tullut mitä ihmeellisimpiä tilanteita. Kerran poliisit olivat häntä vastassa selostuskopin ovella.

– Kerran Pasilassa selostaessani toimistolle tuli palaute, jonka antaja uhkasi räjäyttää selostamon. Hän kertoi tietävänsä meidän työvuorot ja uhkasi valita sellaisen vuoron, jossa on joko minä tai Virkkusen Tuomas.

– Olin tekemässä viikolla ihan normaalia rutiiniselostusta. Peli loppui, ja olin tulossa kopista pois, niin siinä olivat poliisit vastassa. Mulle sanottiin, että Mäkinen pysyy nyt vain kopissa.

Poliisit pitivät selostajaa tovin aikaa turvassa kopissa.

– Poliisit ilmoittivat, että oli syytä epäillä, että joku tulee tänne tänään. Ei kuitenkaan onneksi tullut.

– Tällaiset ovat absurdeja tilanteita, kun miettii, että minä teen kuitenkin työtäni vain jääkiekon parissa!

Yleisurheilu kiehtoo

Mäkinen arvioi selostaneensa urallaan noin 6 000 lähetystä.

Katsojat ovat huomanneet, että kun Mäkinen heittäytyy peliin mukaan, silloin ei välillä desibelejä säästellä. Hän eläytyy otteluihin toden teolla.

– Olen niin tunteella elävä ihminen, että varsinkin isoissa peleissä en pysty suhtautumaan rationaalisesti vaan menen tunnepuoli edellä. Haluan myös itse kokea tunteita, joita peli tuottaa.

– Pelimääräni on jo niin valtaisa ja rutiini jo niin iso, ettei minua enää oikeastaan hävetä, vaikka tekisin mitä. Töppäykset ja häpeän tunteet on jo koettu.

Mäkinen mielletään lähes poikkeuksetta yksipuoliseksi jääkiekkoselostajaksi.

Kaikkiruokainen urheiluihminen on kuitenkin selostanut edelliset kolme vuotta säännöllisesti myös nyrkkeilyä, koska halusi jääkiekon oheen myös jonkun muun lajin.

– Olen profiloinut itseni yhden lajin mieheksi. Yritän nyrkkeilyllä nyt vähän rikkoa sitä, koska urheiluihmiset ympärilläni ajattelevat, että tuo on niin erikoisjääkiekkoäijä, ettei se voi mitään muuta tehdä. Asia ei ole niin. Totta kai pääruokani ja elämäntyöni on NHL:n ja jääkiekon parissa, mutta se ei sulje pois, etteikö minua kiinnostaisi jokin muukin.

– Teen NHL:n kanssa töitä 24/7 ja pystyn selostamaan NHL-pelin viiden minuutin varoitusajalla, koska tiedän, että tietotaitoni riittää. Nyrkkeily taas on mukavaa vaihtelua.

– Kun on matsiviikonloppu edessä, saan istua viikon aikana kotona keittiönpöydän ääressä ja tehdä vanhanaikaista taustatyötä. Olen jo niin kauan tehnyt eri tavalla, että todella nautin siitä ”vanhanliiton” tavasta tehdä pohjatyöt selostukseen.

Stanley Cup -voittaja ja Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen toimii Mäkisen kommentaattorina käynnissä olevassa finaalisarjassa Bostonissa ja St. Louisissa.

Mäkinen tekee nyt unelmatyötään, mutta vieläkö hän unelmoi työn saralla jostakin?

Mäkinen pääsi kokeilemaan Suomen maajoukkuepelien selostamista pannukakuksi lässähtäneessä World Cupissa syksyllä 2016. Leijonat kiehtovat kuitenkin miestä yhä.

Hän kertoo myös hieman yllättävämmästä haaveestaan.

– Olen seurannut pikkupojasta lähtien lähes kaikkea urheilua. Jos joskus tulisi mahdollisuus, haluaisin kokeilla yleisurheilulähetyksen selostamista.

– Asetelma yleisurheilussa kiinnostaa tosi paljon: radalla tapahtuu juoksuasioita, heittopaikalla toisia, pituushyppy tuolla, korkeus ja seiväs täällä… Kun on jääkiekko-ottelu, niin se on yksi peli, mutta yleisurheilussa kiinnostuksen kohde vaihtelee koko ajan, ja aina tapahtuu jossakin. Se kiehtoo minua. Toivoisin, että saisin joskus mahdollisuuden kokeilla sitä, Mäkinen maalailee.

Stanley Cupin finaalisarja jatkuu Suomen aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kolmannella ottelulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?