NHL

Yksi kuva kertoo kaiken Tuukka Raskin ylivoimasta NHL:ssä – suomalainen on torjunut maagisesti!

Julkaistu:

NHL
Tuukka Rask loistaa NHL:n pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana.
Tuukka Raskia on vaikea lukea.

Boston Bruinsin ykkösvahti on viileän itsevarma NHL-tähti niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella. Hän ei avaudu ajatuksistaan tai näytä tunteitaan julkisesti juuri koskaan.

NHL:n itäisen konferenssin finaalien neljännessä ja ratkaisevassa ottelussa Rask oli eleetön muuri tolppien välissä, mutta vakuuttavan 4–0-vierasvoiton jälkeen Raskin muuri notkahti edes aavistuksen.

Kokenut 32-vuotias suomalaisvahti ei peitellyt tyytyväisyyttään uran kolmannesta Stanley Cupin finaalipaikasta.

– Pääsy finaaleihin merkitsee todella paljon. On huikea saavutus päästä taas finaaleihin. Ei ole ensinnäkään helppoa päästä konferenssifinaaleihin, puhumattakaan Stanley Cupin finaaleista. Näistä hetkistä ja voitoista pitää nauttia, Rask myhäili risuparrassaan.

Rask on ollut läpi kevään häikäisevässä kunnossa. Sen vahvistaa vilkaisu NHL:n pudotuspelien maalivahtitilastoihin.

Rask on kärkipaikalla maalivahtien paremmuutta mittaavissa tilastoissa: päästettyjen maalien keskiarvossa, torjuntaprosentissa, nollapeleissä ja voitoissa.


Raskilta löytyy palkintokaapista Stanley Cup -sormus vuodelta 2011, mutta silloin hän oli kakkosvahti. Bruinsin sankarina loisti maagisen kevään pelannut Tim Thomas.

Rask torjui ensimmäisen kerran Bruinsin finaaleihin kuusi vuotta sitten, mutta himoittu kannu jäi lopulta kahden voiton päähän, kun Chicago Blackhawks vei mestaruuden.

Kevään 2013 jälkeen Bruins ei ole päässyt toista kierrosta pidemmälle, joten tämän kevään kannujahti maistuu erityisen hyvälle.

–  Joka kausi on aina uusi ja erilainen, kun joukkue muuttuu ja mukaan tulee uusia äijiä. Ainahan kauteen lähtee sillä mentaliteetilla, että uskoo joukkueen menestykseen ja siihen, että on mahdollisuus voittaa jotain suurta, sanoi Rask.

– Vuoden 2013 joukkueessa ja tässä joukkueessa voi olla yhtäläisyyksiä siinä, miten joukkue hitsautuu yhteen matkan varrella. Kierros kierrokselta joukkueelta on lähtenyt painolastia pois. Sen ansiosta olemme alkaneet pelata vapautuneemmin.

Bruinsin syvästä ja laadukkaasta joukkueesta ei löydy tällä hetkellä yhtä vapautuneesti pelaavaa yksilöä kuin Rask.

Erona aiempiin kausiin on se, että Rask pelasi poikkeuksellisen vähän runkosarjassa. Rask torjui vain 46 ottelua, kun slovakialaiskonkari Jaroslav Halak jakoi kuormaa. Tankissa riittää siis löpöä.

Savonlinnalainen on ollut ilmiömäinen pudotuspelien ajan. Rask johtaa kaikkia maalivahtien tilastoja suvereeniin tyyliin. Raskin torjuntaprosentti (94,2) ja päästettyjen maalien keskiarvo (1,84) ovat omaa luokkaansa.

Rask oli hirmuvedossa jo kevään 2013 pudotuspeleissä, mutta voi perustellusti sanoa, että Rask pelaa tänä keväänä elämänsä jääkiekkoa.

Pudotuspelien arvokkaimman pelaajan Conn Smythe Trophyyn on tällä hetkellä tasan yksi voittajasuosikki.

– Tuukka on nyt maalivahtina sekä ihmisenä ytimessä, näki päävalmentaja Bruce Cassidy.

Konferenssifinaaleissa Rask tylsytti Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen tähdittämän Carolina Hurricanesin hyökkäyksen täydellisesti. Vain viisi maalia selkänsä taakse neljässä ottelussa päästänyt Rask poimi kiekkoja suorastaan korostetun eleettömästi.

– Olen tyytyväinen tällä hetkellä siihen, miten pelaan. Haluan pelata mahdollisimman rauhallisesti ja yrittää tehdä itsestäni ison maalilla. Yritän saada vaikeatkin torjunnat näyttämään mahdollisimman helpoilta, Rask kertoi.

Bruins joutuu odottamaan finaalivastustajaansa ennätysmäisen pitkään (11 päivää), sillä San Jose Sharksin ja St. Louis Bluesin ottelusarja ratkesi vasta tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa. Bostonin ja St. Louisin välinen Stanley Cupin finaalisarja alkaa 28. toukokuuta.

– Tauko ei haittaa ollenkaan, Rask ilmoitti tyynesti.

Raskin rautainen itseluottamus ja auringonvarma torjuntavire heijastuvat koko joukkueeseen. Rask tarjoaa edessä pelaavalle viisikolle korvaamattoman selkänojan.

– Hän on aina rauhallinen. Tuukan tunnetaso ei heittele laidasta laitaan, vaan hän pysyy koko ajan rauhallisena ja fokus säilyy olennaisessa, kuvaili ykkössentteri Patrice Bergeron, joka on Raskin tavoin ollut Bruinsin kantavia voimia koko 2010-luvun.

Rask ei tyylilleen uskollisena lähde tekemään tämän kevään pelaamisestaan sen suurempaa numeroa.

– Koetan olla se viimeinen lukko ja antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Ei se mun kohdaltani ole sen kummallisempaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt