NHL

Sebastian Ahosta tehtiin pahoja virhearvioita – ”Ryöstö ilman asetta”

Julkaistu:

nhl
New York Islandersin kykyjenetsijä Veli-Pekka Kautonen seuraa MM-kisoja Slovakiassa paikalla. Kautonen arvioi IS:lle suomalaisten suurlupausten lähihistoriaa.
Suomalaishistorian korkeimmat NHL-varaukset ovat Patrik Laine, Aleksander Barkov ja Kari Lehtonen, joiden nimet huudettiin toisena.

Kaapo Kakko on yltämässä vähintään samaan, mutta miten hän vertautuu muihin suomalaislupauksiin historiassa?

New York Islandersin Head Amateur Scout Veli-Pekka Kautonen nostaa esiin kaksi nimeä: Barkovin ja Mikko Rantasen.

– Siinä ne taitavat olla. Suunnilleen samalla tasolla ollaan, jos verrataan, millaisia pelaajia jätkät olivat sen ikäisinä kuin Kakko nyt. Kakko on saman tason lupaus, jollei parempi, Kautonen arvioi.

Rantasen varasi Colorado Avalanche kymmenentenä vuoden 2015 varaustilaisuudessa.

– Kun nyt katsoo, miten hän hakkaa pisteitä, kolmen ensimmäisen pelaajan joukossa olisi pitänyt mennä. Colorado ja Joni Lehto tiesivät, mitä saavat ja olivat varmaan äärettömän onnellisia, Kautonen sanoo.

Rantasen varausvuoden 2015 ikäluokka oli hurjan kovatasoinen: Connor McDavid, Jack Eichel, Dylan Strome, Mitchell Marner, Noah Hanifin, Pavel Zacha, Ivan Provorov, Zach Werenski ja Timo Meier varattiin ennen suomalaista.

Sen jälkeen huudettiin vielä muun muassa Mathew Barzalin ja Thomas Chabot'n kaltaiset nykytähdet.

Ja Sebastian Aho, joka valui kakkoskierrokselle ja 35. pelaajaksi. Kovatasoinen vuosi tai ei, Ahon varannut Carolina Hurricanes sai nyt katsottuna poikkeuksellisen hyvän pelimiehen niin myöhään.

– Nyt näyttää, että se oli Carolinalta ryöstö ilman asetta. Olen saanut potkia itseänikin perseelle muutaman kerran, Kautonen sanoo.

Hänen edustamansa New York Islanders varasi 28. pelaajana Anthony Beuvalierin.

– Oli hän meilläkin suunnilleen samoilla kohdin listoja, mutta nyt kun katsoo, 83 pistettä tällä kaudella tehneen Ahon olisi ilman muuta pitänyt olla ykköskierroksen jätkä.

– Tällaista se on. Kuka näkee potentiaalin? Ja jatkoonkin vaikuttaa niin moni juttu. Aho oli optimaalisessa paikassa Kärpissä. Hän sai siellä vastuuta ja laadukasta treeniä. Draftin jälkeiset 2–3 vuotta ovat tosi tärkeää aikaa, Kautonen muistuttaa.

Hän painottaa, että on mietittävä todella tarkasti, mihin pelaaja sijoitetaan varaustilaisuuden jälkeen.

Etenkin nykymaailmaa leimaa kiire, ja se on usein myös nuorilla pelaajilla.

– Kaikki haluavat heti tietysti mielellään NHL:ään. Ei nyt mainita nimiä, mutta onko se kaikkien kehityksen kannalta optimaalista? Pitää miettiä seuraavaa 15 vuotta, ei seuraavia 15 kuukautta, Kautonen huomauttaa.

Hän muistuttaa, että pelaajan, hänen agenttinsa, vanhempien ja seuran edustajien täytyy olla samalla sivulla.

– Vanhemmat sanon siksi, että nämä ovat yhä nuoria poikia. Vanhemmillakin on vastuuta ja sananvaltaa.

– Jollain voi olla koulut kesken, ja jotkut voivat olla sitä mieltä, että ensin pitää olla ylioppilas. Kuten Mikael Granlundin äiti, joka on opettaja. Ei sitä voi kuin kunnioittaa. Ura voi olla käsitelty yhden loukkaantumisen jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt