Kommentti: Tuukka Rask on historiallisen kovassa vedossa - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tuukka Rask on historiallisen kovassa vedossa

Tuukka Rask saattaa torjua Bostonin aina mestaruuteen asti.

Julkaistu: 15.5.2019 8:14

Tuukka Rask kirjoittaa tänä keväänä yhtä kaikkien aikojen veskaritarinaa, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.

NHL:n pudotuspelihistoriasta löytyy paljon eeppisiä maalivahtien sankaritarinoita, joita kaivellaan tasaisin väliajoin mediassa aina näin keväisin esille.

Patrick Roy’n ansioluettelosta löytyy enemmän henkilökohtaista jalometallia kuin keneltäkään muulta NHL-vahdilta. Roy voitti urallaan kolme kertaa pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle jaettavan Conn Smythe Trophyn.

Lähihistorian kovin NHL-veskarin työnäyte on Tim Thomasin nimissä. Thomas torjui NHL-maailman läpi keväällä 2011, kun hän johdatti Boston Bruinsin Stanley Cupiin.

Thomasin tilastot ja suoritusvarmuus kyseisellä kaudella ja etenkin pudotuspeleissä olivat posketonta luokkaa.

Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin Thomasin silloinen kakkosvahti Tuukka Rask on toistamassa Thomasin temppua.

Juuri nyt Rask on NHL:n paras ja kuumin pelaaja.

Bruinsin 32-vuotias suomalaisvahti on kertaalleen johdattanut urallaan Bruinsin Stanley Cupin finaaleihin keväällä 2013. Savonlinnalainen oli itäisen konferenssin finaaleissa dominoiva, mutta nyt pudotuspeleissä on nähty parasta Raskia koskaan.

Tänä keväänä Rask on noussut aivan uudelle tasolle. Rask loistaa kaikkien merkittävimpien tilastojen ykkösenä. Torjuntaprosentti on 93,9 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,96. Nämä ovat dominkhasekmaisia ja Conn Smythe -tason numeroita.

Bruins on loistavasti roolitettu, hyvin organisoitu ja viisaasti rakennettu joukkue, josta löytyy kaikki elementit, mitä Stanley Cupin voittaminen vaatii. Suurin etu muihin jäljellä oleviin joukkueisiin on kuitenkin se, että Bruinsilla on tolppien välissä maailman tämän hetken paras maalivahti.

Rask pystyy omalla pelaamisellaan tekemään tällä hetkellä eron voiton ja tappion välillä.

Bruins oli täydellisessä mankelissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pelatun kolmosottelun avauserässä, mutta Rask oli Bruinsin onneksi pelinsä ytimessä avaussekunneista alkaen.

Rask päihittää virkaveljensä selvästi

Hurricanes sai rakennettua riittävän määrän laadukkaita maalipaikkoja ottelun voittamiseen isollakin marginaalilla, mutta Rask oli vain liian hyvä. Sebastian Ahosta ja Teuvo Teräväisestä lähtien Rask nollasi kerta toisensa jälkeen Hurricanesin pelaajien yritykset jäätävän eleettömästi.

Hurricanesin näkökulmasta Rask on ollut masentavan kova itäisen konferenssin finaaleissa. Nyt näyttää jopa siltä, että kokenut suomalaisvahti on päässyt jo Hurricanesin pelaajien pään sisälle.

Samaan aikaan Hurricanesin oma maalivahtipeli on ollut keskinkertaista. Kakkosottelussa Petr Mrazek päästi liian halpoja maaleja selkänsä taakse, joten oli vain loogista, että Rod Brind’Amour vaihtoi kolmanteen otteluun tolppien väliin Curtis McElhinneyn.

McElhinney sai värjötellä vielä avauserän kylmiltään ilman töitä. Toisessa erässä kanadalaisvahti ei pystynyt ottamaan Raskin tapaan samanlaisia isoja koppeja tarvittavilla hetkillä, mikä söi entisestään Hurricanesin kokematonta joukkuetta.

Bruinsin 2–0-maali upposi helposti McElhinneyn selän taakse. Kun Brad Marchandin löysä rystyveto sujahti Calvin de Haanin hanskan kautta nikkarivahdin patjojen välistä häkkiin, PNC Arenan lehtereiltä kuului kollektiivin huokaus.

Se maali iski kovemmin Hurricanesin palleaan kuin vain yksi takaiskumaali.

Pakkovoitto meni ohi suun

Hurricanesin piti voittaa kolmas ottelu. Tämä oli nuorelle joukkueelle käytännössä pakkovoitto. Kolmen tappion jälkeen Hurricanesin nousu takaisin tähän ottelusarjaan mukaan ei näytä todennäköiseltä.

”Tuukka is in the zone”, kuultiin moneen kertaan Bruins-pelaajien suusta kolmannen ottelun jälkeen.

Rask on tällä hetkellä niin älyttömässä lyönnissä, että Bruinsia on todella vaikea voittaa edes kerran. Puhumattakaan neljästä peräkkäisestä voitosta.

– Hän on ollut ratkaiseva tekijä tässä ottelusarjassa. Sen vain tuntee, sanaili Brind’Amour kolmosottelun jälkeen.

Kolmannen ottelun jälkeen oli helposti aistittavissa, että Raskin dominointi alkaa nakertaa huolella Hurricanesin leirissä.

Rask kirjoittaa tänä keväänä yhtä kaikkien aikojen kovinta veskaritarinaa NHL:n pudotuspeleissä.

Jos Bruins menee päätyyn asti, Raskin maaginen kevät kruunataan Suomi-kiekon kaikkien aikojen ensimmäisellä Conn Smythe Trophylla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?