Tuukka Rask pani huiman show’n pystyyn Carolinassa – ”Tiedämme, mistä Tuukka on tehty” - NHL - Ilta-Sanomat

Tuukka Rask pani huiman show’n pystyyn Carolinassa – ”Tiedämme, mistä Tuukka on tehty”

Tuukka Rask ehti yhtä vaille jokaisen kiekon tielle.

Julkaistu: 15.5.2019 7:52, Päivitetty 15.5.2019 7:54

Raleighissa nähtiin Tuukka Raskin show.

Tuukka Rask pani huikean veskariklinikan pystyyn varhain keskiviikkoaamuna, kun Boston Bruins otti kolmannen kiinnityksen finaalipaikkaan Carolina Hurricanesin kotihallista.

Rask loisti 2–1-vierasvoitossa kaukalon parhaana. Ottelun ykköstähdeksi valittu suomalaisvahti venyi 35 torjuntaan.

Ottelun jälkeen Rask keräsi Bruinsin leirissä oikealta ja vasemmalta kiitosta ja kehuja.

– Jätkät ovat pelanneet Tuukan kanssa pitkään. Tiedämme, mistä Tuukka on tehty. Tuukka oli tässä ottelussa ratkaiseva pelaaja. Hän auttoi isosti meitä avauserässä, kun olimme vaikeuksissa emmekä pelanneet hyvin, kertoi Bruinsin päävalmentaja Bruce Cassidy.

– Hänellä on rauhoittava vaikutus joukkueeseen. Tuukka seisoi tänään päällään ja piti meidät pelissä mukana, komppasi puolustaja Charlie McAvoy.

Ottelun avausminuuttien perusteella Rask oli ainoa Bruinsin pelaaja, joka oli saapunut asianmukaisella asenteella ja pelivireellä PNC Arenan tiistaiehtooseen.

Rask piti joukkuettaan pystyssä lähes yksinään, kun Hurricanes tuli porteista ulos vaikuttavalla vyöryytyksellä. Rask venyi jo ensimmäisen viiden minuutin aikana useisiin pelastuksiin.

– Carolina aloitti ottelun vahvasti, mutta selvisimme siitä. Joukkue teki edessäni hyvää työtä. Näin kiekot hyvin, mikä auttaa aina omaa pelaamistani, Rask sanoi.

Voitto oli Raskille ja Bostonille jo pudotuspelien 11:s. Rask on torjunut joukkueensa nyt voiton päähän Stanley Cupin finaaleista.

– Olen tuntenut oloni hyväksi jo monta kuukautta. Tunnen oloni itsevarmaksi. Pelaamisessa kaikki on kiinni ajoituksesta ja kärsivällisyydestä. Kokemus auttaa siinä. Yritän vain pysyä henkisesti terävänä joka ilta, enkä anna minkään vaikuttaa negatiivisesti.

Sebastian Aho kasvatti pisteputkeaan kolmosottelussa. Aho on päässyt pisteille jokaisessa Bruins-sarjan otteluissa.

Aho on tehnyt viiden ottelun mittaisen pisteputkensa aikana tehot 3+4. Pudotuspelien kokonaissaldo Aholla on nyt 5+7=12 pistettä 14 ottelussa.

Tehokasta kevättä pelaava Teuvo Teräväinen jäi kolmosottelussa ilman pisteitä. Teräväinen on tehnyt 14 ottelussa tehot 7+3.

Ahon ja Teräväisen lisäksi Hurricanesin kokoonpanossa nähtiin kolmas suomalaispelaaja, kun päävalmentaja Rod Brind’Amour teki kokoonpanoon muutoksia. Kanadalaisluotsi nosti Saku Mäenalasen takaisin pelaavaan kokoonpanoon.

Mäenalanen loukkaantui kesken toisen kierroksen ottelusarjassa New York Islandersia vastaan. 24-vuotias suomalaishyökkääjä toipui kuitenkin käsivammasta parissa viikossa takaisin pelikuntoon.

Raskin torjuntavireen lisäksi Hurricanesin pelaajat saavat myös syyttää itseään tuhlailusta.

Teräväisellä oli heti ottelun avausvaihdossa tuhannen taalan paikka viedä kotijoukkue johtoon, mutta Teräväisen laukaus meni tyhjästä maalista ohi. Myöhemmin erässä myös Mäenalanen pääsi kasvotusten Raskin kanssa, mutta Rask nollasi tylysti torniolaisen.

Hurricanes tuhlasi avauserässä myös kahden miehen ylivoiman, mikä kertoi myös osaltaan joukkueen kroonisesta tehottomuudesta. Hurricanes vei avauserässä laukaukset murskaavasti 20-6, mutta Rask oli kaukalon ehdoton ykköshahmo.

Raskista tuli kahdeksaan vuoteen ensimmäinen Bruinsin maalivahti, joka torjui vähintään 20 laukausta erän aikana pudotuspeleissä. Edellisen kerran tempussa onnistui Tim Thomas keväällä 2011.

Vertailun vuoksi: Rask torjui edellisessä ottelussa koko 60 minuutin aikana 21 kertaa.

Hurricanesille kävi klassiset tuhlailuerän jälkeen. Bruins siirtyi heti toisen erän alussa 1-0-johtoon, kun Chris Wagner ohjasi maalin edestä vieraat johtoon.

Viitisen minuuttia myöhemmin Brad Marchand vei vierasjoukkueen 2-0-johtoon. Marchandin laukoma kiekko kimposi Calvin de Haanin hanskasta maaliin.

Rask ei antanut vastaavia armopaloja toisessa päädyssä. Bruinsin 2-0-maalin jälkeen Rask nollasi Ahon 3-2-ylivoimahyökkäyksen päätteeksi.

De Haan kuittasi aiemman takaiskumaalin myöhemmin toisessa erässä, kun hän lämäsi Hurricanesin 1-2-kavennuksen. Kiekko upposi nuottaan Raskin jalkojen välistä. Aho sai maaliin toisen syötön.

Rask ehti torjua de Haanin maalia ennen 98 peräkkäistä laukausta vieraskaukalossa.

Hurricanesin tehoton ylivoimapeli sai jatkoa myös kolmannessa ottelussa. Hurricanesille tarjottiin saumaa iskeä ottelu tasoihin kolmannessa erässä ylivoimalla, mutta kotijoukkue sai aikaiseksi vain kaksi laukausta ylivoiman aikana.

Päätöserän lopussa Hurricanes haki tasoitusmaalia vielä ilman maalivahtia, mutta Bruins tappoi tarvittavat sekunnit jämäkästi pois.

Tiistain kierros:

Carolina-Boston 1-2 (0-0, 1-2, 0-0) C: Sebastian Aho 0+1, B: Tuukka Rask 35/36 torjuntaa

Otteluvoitot 0-3

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?