Kommentti: Mestari-GM yrittää nostaa Edmonton Oilersin suosta – vanhan mahtiseuran toimisto kaipaa rajua tuuletusta - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mestari-GM yrittää nostaa Edmonton Oilersin suosta – vanhan mahtiseuran toimisto kaipaa rajua tuuletusta

Edmonton Oilers esitteli uuden GM:nsä Ken Hollandin (kesk.) viime viikolla.

Julkaistu: 14.5.2019 21:42

Ken Hollandilla riittää työnsarkaa Edmontonissa, kirjoittaa Sami Hoffrén.

Kulttuuri rakentuu ihmisistä.

Näin lausui Edmonton Oilersin uusi GM Ken Holland ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa, kun hänet oli nimetty Oilersin kiekkotoimien johtoon.

Holland, 63, tietää kenties parhaiten NHL:ssä vahvan ja kestävän seurakulttuurin merkityksen. Holland työskenteli Detroit Red Wingsin organisaatiossa yli 30 vuoden ajan. Hän aloitti seuran palveluksessa vuonna 1985 pelaajatarkkailijana ja eteni aina GM:ksi asti.

Holland oli Red Wingsin GM:n pestissä kaudesta 1997–98 lähtien, joten hänellä on riittävästi perspektiiviä taalaliigan tavoista ja trendeistä.

Hollandin aikakaudella Red Wings voitti kolme Stanley Cupia. Menestyminen Detroitissa perustui jatkuvuuteen ja kirkkaaseen identiteettiin. Red Wingsillä oli tunnistettava identiteetti, jota vaalittiin pitkään.

Nämä ovat loistaneet poissaolollaan Edmontonissa vuosikausien ajan. Hollandin tehtävänä on palauttaa krooninen alisuorittaja takaisin raiteilleen, mutta savotta on hurja.

Hollandin on ensiksi tehtävä kovia päätöksiä ja päätettävä, ketkä organisaatiossa saavat jatkaa keskeisissä tehtävissä. Uuden päävalmentajan palkkaaminen on luonnollisesti Hollandin tärkein tehtävä, mutta uusi penkkiluotsi on vasta yksi palanen kokonaisuutta.

Oilersin organisaatio kaipaa rajumpaa tuuletusta kuin vain muutamien valmentajien vaihtaminen. Oilersin kiekkotoimista vastaavat henkilöt eivät ole onnistuneet tehtävissään erityisen mairittelevasti.

Tästä kertoo jo seuran varaushistoria, joka on sanalla sanoen karmea.

Oilers on päässyt varaamaan kahdeksan viime vuoden aikana ykkösvuorolla neljästi, mutta silti nykyisessä rosterissa on pahoja valuvikoja.

Jos laskuista jätetään pois top 3 -varaukset Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins ja Leon Draisaitl, vuoden 2005 jälkeisistä Oilersin ykköskierroksen varauksista tämän kauden joukkueessa pelasi vain Sam Gagner, Oscar Klefbom, Darnell Nurse ja Jesse Puljujärvi.

Akuutein ongelma koskee tällä hetkellä hyökkäystä. McDavidin, Draisaitlin ja Nugent-Hopkinsin jälkeen hyökkääjien taso romahtaa merkittävästi. Päättyneellä kaudella laitahyökkääjinä nähtiin liian paljon täytepelaajia, joilla ei olisi pitänyt olla mitään asiaa NHL-joukkueen kokoonpanoon.

Kokoonpanomuutokset ovat väistämättömiä, mutta muutoksia tarvitaan myös toimistolla. Oilersin organisaatiossa on ollut liian pitkään samoja naamoja vaikuttamassa ja sähläämässä kulisseissa.

Siksi Hollandin kaltaisen kokeneen kiekkopomon palkkaaminen täysin toisesta organisaatiosta oli ensimmäinen askel oikeaan suuntaan Edmontonissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?