NHL

Kommentti: Tuukka Rask on palannut huipulle mystisen poissaolon jälkeen – loistaa nyt NHL:n kuumimpana pelaajana

Julkaistu:

Kommentti
Puoli vuotta sitten Tuukka Rask oli eksyksissä. Nyt hän on pudotuspelien kuumin pelaaja, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Tuukka Raskissa piti olla ”lommoja”. Ainakin Columbus Blue Jacketsin päävalmentajan John Tortorellan mielestä.

Tortorella kommentoi viidennen ottelun jälkeen, että Blue Jacketsin kolme maalia päätöserässä ”kolhaisi” Raskia, ja tästä voisi olla hyötyä heille jatkossa.

Boston Bruinsin suomalaisvahti antoi oman vastauksensa kuudennessa ottelussa maanantain ja tiistain välisenä yönä. Jäätävä 39 torjuntaa vaatinut nollapeli ja Blue Jackets tylysti kesälomalle.
Tätä Rask on tehnyt läpi pudotuspelien. Kokenut 32-vuotias veskari on noussut uudelle tasolle tänä keväänä.


Ensin Rask söi ensimmäisellä kierroksella Toronto Maple Leafsin tanskalaisvahdin Frederik Andersenin elävältä. Rask näytti ratkaisevassa seiskapelissä, miksi hänen kausipalkkansa on seitsemän miljoonaa dollaria ja miksi vyöllä on vajaat 600 NHL-ottelua.

Kissamaisen kevyt torjuja otti tärkeitä koppeja kriittisissä vaiheissa ottelua. Rask oli kaukalon paras pelaaja ottelusarjan tärkeimmillä hetkillä.

Sama kaava jatkui toisella kierroksella.

Sergei Bobrovski loisti Blue Jacketsin ykköspelaajana avauskierroksella Tampa Bay Lightningia vastaan. Bobrovski aloitti myös Bruins-sarjan vakuuttavasti.

Molemmat veskarit pelasivat avausottelusta lähtien tasaisen varmasti. Ottelusarjan edetessä Rask pystyi kuitenkin nostamaan koko ajan tasoaan, Bobrovski ei riittävästi. Kun ottelusarjaa alettiin ratkoa, Rask oli taas kerran kaukalon paras pelaaja.

Neljässä voitto-ottelussa Rask päästi 137 laukauksesta vain neljä (!) selkänsä taakse. Ja näistäkin maaleista yksi olisi pitänyt hylätä.

– Hän näytti lyömättömältä, kommentoi entinen NHL-vahti Kelly Hrudey kuudennen ottelun jälkeen Hockey Night in Canada -studiossa.


Raskin pelaamisesta huokuu tällä hetkellä rauhallisuus, rautainen itseluottamus ja tarvittava rentous. Rask on kaikin puolin pelinsä ytimessä.

Vielä kuusi kuukautta sitten hän oli eksyksissä. Peli sakkasi ja kaukalon ulkopuolella oli murheita.

Rask hätkähdytti kiekkomaailmaa marraskuun alussa, kun hän otti vapaata henkilökohtaisen syyn takia.
Muutaman päivän päästä Rask palasi Bruinsin harjoituksiin levollisin mielin.

– Työni on pelata Boston Bruinsin maalivahtina. Minulla on myös toinen työ, ja se on perheenisä. Syvällä sisimmässäni tiesin, että minun piti olla perheeni kanssa ja hoitaa asiat oikein, jotta voin palata ja keskittyä työhöni, Rask kertoi tuolloin.

– Minun piti tehdä se ratkaisu saadakseni lisää selvyyttä ja aikaa, jotta pystyn keskittymään jatkossa molempiin (perheeseen ja uraan) parhaalla mahdollisella tavalla.

Rask vakuutti olevansa valmis jatkamaan kauttaan paremmassa jamassa kuin ennen taukoa. Mystisen poissaolon jälkeen Rask on palannut huipulle. Runkosarja ei ollut yhtäjaksoista paraatimarssia, mutta kausi on ollut nousujohteinen.

Bruins teki tällä kaudella poikkeuksellisen ratkaisun, sillä Rask pelasi vain 46 ottelua runkosarjassa. Konkarivahti Jaroslav Halak helpotti taakkaa huomattavasti.


Raskin lepuuttaminen ja ottelumäärän tiukempi rajoittaminen maksaa tällä hetkellä isosti takaisin. Keväällä tolppien välissä on nähty tuoreempi Rask miesmuistiin.

Vielä toissa kaudella Rask urakoi 65 ottelua runkosarjassa. Kovimpina kausina ottelumäärät pyörivät 68–70:n välillä. Näistä määristä on sentään tingitty, mikä näyttää olevan yksi resepti menestymiselle keväällä.

Pudotuspeleissä Rask on ollut muurikunnossa. Bruins on puolustanut viisikkona pääsääntöisesti kurinalaisesti ja tehnyt laatutyötä ykkösvahtinsa edessä, mutta vaikeilla hetkillä Rask on pitänyt joukkuettaan pystyssä.

Kahden kierroksen jälkeen Raskin torjuntaprosentti (93,8) ja päästettyjen maalien keskiarvo (2,02) on vähintään viisi ottelua pelanneista maalivahdeista koko sarjan paras.

 

Rask on suurin ennakkosuosikki voittamaan pudotuspelien arvokkaimman pelaajan Conn Smythe Trophyn.

Rask on omilla lukemillaan myös Goals Saved Above Average -tilastossa. GSAA kertoo, kuinka monta maalia maalivahti ”pelastaa”. Tilaston lukema muodostuu maalivahdin torjuntaprosentista ja laukausmäärästä verrattuna koko liigan keskiarvoon samoissa kategorioissa.

Raskin GSAA-tilasto oli 12 ottelun jälkeen 5,23. Colorado Avalanchen Philipp Grubauer on tilaston kakkonen lukemalla 4,37.

Rask on kerännyt tasaisin väliajoin kritiikkiä pelaamisestaan, etenkin viime vuosina, mutta hän on näyttänyt kerta toisensa jälkeen, että kovissa paikoissa pää kestää ja kiekko tarttuu hänen varusteisiinsa.

Kun paikka on kovin, Rask yleensä toimii. Siitä kertoo osaltaan myös Raskin voittoprosentti (55,1) pudotuspeleissä. Uran 78 pudotuspelistä hän on voittanut 43.

Kertaalleen Vezina Trophyn ja Stanley Cupin voittaneen maalivahdin uraan mahtuu loistavia ottelusarjoja ja urotekoja. Nyt todistetaan parasta Raskia sitten kevään 2013.

Kuusi vuotta sitten Rask oli kiistatta maailman paras maalivahti. Savonlinnalainen torjui muun muassa omakätisesti itäisen konferenssin finaaleissa Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkin tähdittämän Pittsburgh Pengunsin laulukuoroon suoraan neljässä ottelussa.

Finaalisarjassa Rask oli myös vakuuttava, mutta Chicago Blackhawksin tähtisikermä oli parempi kuudessa ottelussa.


Tänä keväänä Raskin pelaamisessa on paljon samaa kuin kuusi vuotta sitten. Erona kevääseen 2013 on se, että Bruinsilla on nyt vielä paremmat mahdollisuudet Stanley Cupiin.

Bruins on tällä hetkellä omissa papereissani suurin suosikki voittamaan kannun. Ja Rask on suurin ennakkosuosikki voittamaan pudotuspelien arvokkaimman pelaajan Conn Smythe Trophyn.

Kaikkien aikojen suomalainen NHL-kausi on ollut nuorten suomalaistähtien ilotulitusta, mutta Rask on näyttänyt pudotuspeleissä, että kokemuksella ja rutiinilla voitetaan isoja otteluita.

NHL:n pudotuspelit


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt