Kommentti: Miksi pilli menee taskuun? Pelaajat pitävät pilkkanaan NHL:n linjattomuutta

Törkeyksien salliminen pudotuspelien ”luonteen” takia on vastuunpakoilua, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.

Myös NHL:ssä osataan sählätä tuomarityöskentelyssä ja kurinpitotoimissa.

Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n arvoturnaukset eivät ole ainoita kiekkokauden huipentavia tapahtumia, joissa näkee kyseenalaista tuomarityöskentelyä ja outoja linjanvetoja.

Maailman parhaassa kiekkoliigassa NHL:ssä osataan myös sählätä ja säätää. Erityisen noloa tilanteesta tekee se, että linjattomuutta on alkanut ilmaantua eniten juuri tähän aikaan vuodesta, kun joukkueet pelaavat kauden tärkeimpiä otteluita.

Kevään pudotuspelit ovat aina kauden kovin painetesti pelaajilla, mutta sitä ne ovat myös tuomareille ja kurinpidolle.

Tämän kevään pudotuspelejä ehdittiin pelata vain viikon verran, kun tuomarilinja alkoi jo herättää keskustelua eri ottelusarjojen kohdalla. Eniten otsikoissa on toistaiseksi ollut itäisen konferenssin ottelupari Boston Bruinsin ja Toronto Maple Leafsin välillä.

Atlantin divisioonan huippujoukkueiden välisestä ottelusarjasta osattiin odottaa kuumaa ja tasaista. Siitä pitää huolen joukkueiden lähihistoria ja seurojen kiristynyt kilpailutilanne.

Bruinsin ja Leafsin viimevuotisessa ottelusarjassa nähtiin ylilyöntejä, joista räikein oli Nazem Kadrin pelikiellon arvoinen laitataklaus Tommy Wingelsiin.

Kuuma seitsemän ottelun sarja säteili myös päättyneen runkosarjan kohtaamisiin, missä yhteenotot jatkuivat lämpöisinä. Oli jopa odotettavissa, että tämän kevään ottelusarjasta saattaisi tulla vielä rumempi. Yksi isoimmista syistä tähän on tuomarilinja.

Nazem Kadrin otteet ovat kuohuttaneet NHL:ssä.

Tuomaristo päästi Bruinsin ja Leafsin sarjan käsistään käsittämättömällä tavalla kahden ensimmäisen ottelun aikana Bostonissa. Jo avausottelussa näki, että tuomarilinja oli muita ottelusarjoja sallivampaa, vaikka vastakkain on toisiaan vihaavat joukkueet. Pelaajat tietenkin aistivat tämän.

Viime viikonloppuna pelatussa kakkosottelussa tapahtui lopulta odotettu episodi, kun Kadri iski sikamaisesti poikittaisella mailalla Jake DeBruskia päähän. Maanantaina NHL:n kurinpito ilmoitti, että Kadrin pelit avauskierroksella on pelattu.

Kadri kantaa vastuun idioottimaisesta teostaan pelikiellon ja menetettyjen dollarien muodossa, mutta pyyhkeitä ansaitsee myös ottelusarjan tuomarit.

Lehtitietojen mukaan NHL joutui puuttumaan tuomarilinjaan kovalla kädellä kulisseissa kakkosottelun jälkeen. Siltä se myös kaukalossa näytti.

Kun ottelusarja siirtyi Torontoon, tuomarit vaihtuivat ja tuomarilinja muuttui. Kolmannessa ja neljännessä ottelussa tuomarit puhalsivat johdonmukaisemmin sääntökirjan mukaan.

Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys myös pudotuspeleissä. Huitominen käsille runkosarjassa on jäähy. Sen pitäisi olla jäähy myös pudotuspeleissä.

On selvää, että pudotuspeleissä intensiteetti ja peli kovenee, mikä tarkoittaa samalla sitä, että tuomareilta vaaditaan entistä jämäkämpää otetta. Pillin paneminen taskuun on pelkkää vastuunpakoilua.

Tuomarit ovat jättäneet avauskierroksella härskejäkin temppuja viheltämättä pudotuspelien ”luonteen” takia.

Washington Capitalsin supertähti Aleksandr Ovetshkin selvisi aiemmin avauskierroksella selvästä päähän kohdistuneesta taklauksesta ilman kahden minuutin jäähyä. Viime kevään tapaan avauskierroksen otteluissa on nähty rujoja huitomisia ja muita raukkamaisia, jääkiekkoon kuulumattomia koiruuksia.

Kurinpito ei ainakaan lisää NHL:n uskottavuutta Nikita Kutsherovin ja Joe Thorntonin kaltaisilla yhden ottelun naurettavilla pelikielloilla.

Tampan supertähti lanasi avauskierroksella vaarallisesti haavoittuvassa asennossa ollutta Markus Nutivaaraa suoraan päähän, mutta liigan kurinpito ”näpäytti” Kutsherovia näennäisellä rangaistuksella. Nutivaara ei ole pelannut tällin jälkeen.

Nikita Kutsherov jyräsi Markus Nutivaaran.

Thornton sai niin ikään yhden ottelun pelikiellon Tomas Nosekiin kohdistuneesta päätiltistä. San Jose Sharksin konkarisentterin kommentit osuman jälkeen olivat vähätteleviä. Thornton kuulemma saa samanlaisia iskuja pojaltaan kotona. Pelaajat pitävät silkkihansikkain sikailuihin suhtautuvaa kurinpitoa pilkkanaan.

Myös Kadrin liukuva pelikielto oli erikoinen linjanveto kurinpidolta. Maksimissaan panna on viisi ottelua, mutta NHL:n kurinpito olisi voinut osoittaa selkeämpää linjaa ja langettaa suoraan pelikieltoa viisi ottelua – tai enemmän.

Tänä keväänä toistaiseksi annetuista pelikielloista on jäänyt vastuun pakoilun maku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?