NHL

Kommentti: Esa Lindell on ehdottomasti yksi NHL:n parhaiten varjelluista salaisuuksista juuri nyt

Julkaistu:

nhl
Esa Lindell on noussut NHL:n parhaiden puolustavien puolustajien joukkoon, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Dallas Starsin puolustajista Miro Heiskasesta on kohistu eniten tällä kaudella – ja syystäkin. Heiskanen, 19, pelaa fantastista tulokaskautta. Tuoreimmat esimerkit nähtiin pudotuspelien avauskierroksella. Harvoin näkee yhtä vaikuttavaa sisääntuloa tulokaspuolustajalta maailman ykkösliigaan.

Starsin puolustuksen toisesta sinivalkoisesta kivijalasta ei ole hiiskuttu Pohjois-Amerikassa oikeastaan ollenkaan. Syytä olisi. Esa Lindell on ollut nimittäin Starsin puolustuksen tasaisin ja luotettavin pelaaja.

Starsin tulokasvalmentaja Jim Montgomery kutsui aiemmin tällä kaudella Lindelliä yhdeksi NHL:n aliarvostetuimmaksi pelaajaksi.

Toki Starsin alakerrasta löytyy näyttävämpiä ja dynaamisempia puolustajia, kuten Heiskanen ja pakkipari John Klingberg, mutta Lindellistä on kasvanut korvaamaton palanen Starsin puolustusta.


Pikkulapsilla on pehmoleluja, jotka saavat räkänokkien olon turvalliseksi. Montgomeryn pehmolelun virkaa hoitaa 191-senttinen ja 97-kiloinen Lindell, jonka pelaaminen on kaukana pehmoisesta. Kun jämäkkä luottopakki on jäällä, Montgomery on sanonut hengittävänsä vaihtopenkillä vapautuneemmin.

Neljättä kautta NHL:ssä luutiva 24-vuotias suomalaispuolustaja on kehittynyt joka vuosi tasaisesti eri osa-alueilla. Nykyisin Lindell on monipuolinen huippupuolustaja.

Klingberg kerää isoimmat tehot ja otsikot, mutta Lindellin roolia ei voi vähätellä. Lindell on tasapainottava pelaaja ykkösparissa. Pelaaminen ei perustu kuningasavauksiin tai näyttäviin nousuihin, vaan yksinkertaisen tehokkaisiin ratkaisuihin kiekolla ja ilman kiekkoa.

Helpot ja kovat avaussyötöt sekä taidokas mailankäyttö puolustussuuntaan ovat Lindellin tavaramerkkejä nykyisin. Viime kaudesta lähtien pelaamiseen on tullut myös sopivasti ilkeyttä. Jään ulkopuolella Lindell on sympaattinen värittelijä, joka puhuu kärkismyygeleistä ja antaa painetta joukkueen nuoremmille, mutta kaukalossa raamikas puolustaja antaa jämäkästi kovuutta oikeaoppisesti laitojen lähellä ja maalilla.

Pohjois-Amerikan kiekkotoimittajien ammattiliitto Professional Hockey Writers Association kerää jäseniltään runkosarjan puolivälissä palkintoehdokkaita. Uutena kategoriana viime kaudella tuli mukaan parhaan puolustavan puolustajan palkinto.


Pystiä ei jaeta virallisesti kauden jälkeen järjestettävässä palkintogaalassa, mutta Rod Langway Award -nimellä kulkevalla tunnustuksella halutaan nostaa esille puolustajia, jotka eivät komeile pakkien pistepörssin kärkikahinoissa, mutta he loistavat erityisesti puolustussuuntaan.

Tässä palkintokategoriassa Lindellin pitäisi nykyisin olla erittäin korkealla. En pitäisi hengitystäni kuitenkaan tämän suhteen, sillä Dallas Starsin otteluita ei väijy säännöllisesti moni skribentti eikä Lindellin nimi loista otsikoissa.

Kun tarkoituksena on pitää kiekko pois omasta maalista, askiin kannattaa lyödä herra Lindell. Siksi Lindellin peliaika (24.20) oli runkosarjassa koko sarjan 14. kovin. Pudotuspelien avausottelussa Nashvillessa Lindell pelasi joukkueensa selkeästi isoimmat minuutit (27.27). Ei yllätä.

Kattavalta Hockey-Reference.com-sivustolta löytyy kiinnostavia edistyneitä tilastoja, joiden kautta voi vertailla eri pelipaikkojen pelaajia. Sivustolta löytyy muun muassa tilasto, jossa arvioidaan montako pistettä pelaaja on tuonut joukkueelleen kauden aikana hyökkäys- ja puolustuspelinsä kautta.

Puolustuspeliä mittaavan tilaston selkeä kärkinimi on Lindell. Sivuston mukaan Lindellin ”Defensive Point Share” on 6,7 eli suomalaispuolustaja on omalla puolustuspelaamisellaan tuonut Dallasin pisteplakkariin lähes seitsemän pistettä.


Tilaston toiseksi paras saldo on Nashville Predatorsin Mattias Ekholmilla (6,1) ja Carolina Hurricanesin Brett Pescella (6,1). He ovat sarjan ainoat pelaajat, joiden DPS-lukema on yli kuusi.

Lindellin lukema on neljän viime kauden aikana neljänneksi paras. Vain Drew Doughtylle on arvioitu paremmat lukemat kolmena kautena (7,3, 7,2 ja 7,1).

Pelaajaprofiili ei ole suuren yleisön silmissä iso, mutta Lindell on ehdottomasti yksi NHL:n parhaiten varjelluista salaisuuksista tällä hetkellä.

Ei tässä nyt ole tarkoitus häntä mihinkään Norris-keskusteluun nostaa, mutta liigasta ei löydy juuri nyt millään viittä parempaa puolustavaa puolustajaa kuin Lindell.

Rooliin nähden nykyinen vuosipalkka (2,2 miljoonaa dollaria) on pelaajan näkökulmasta pahasti alihintainen, mutta kauden jälkeen Lindelliä odottaa mojova palkankorotus. Ansaittu sellainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt