NHL

Kommentti: Paine Tuukka Raskin ympärillä kasvaa – haastaja väijyy taustalla

Julkaistu:

Kommentti
Toronton maalivahti Frederik Andersen asetti avausottelussa riman korkealle maalivahtien kaksintaistelussa, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Spekulointi kävi kuumana jo ennen ottelusarjaa. Tuukka Rask vai Frederik Andersen – kumpi pystyy nostamaan tasoaan?

Boston Bruinsin ja Toronto Maple Leafsin välisen ottelusarjan kuumimpiin kysymyksiin kuuluu maalivahtipeli. Lähihistorialla on paljon tekemistä tämän kanssa.

Bruins ja Leafs kohtasivat myös vuosi sitten pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Rask ja Andersen eivät vakuuttaneet seitsemänteen otteluun venyneessä sarjassa, mutta Rask oli lopulta parempi.

Rask ja Andersen pelasivat myös keskinkertaisen runkosarjan viimeisen kuukauden ennen tämän kevään kapinaa.

Andersen oli jopa Vezina-spekulaatioissa mukana NHL:n tähdistötauon aikoihin, mutta raamikas vahti tuskaili pahasti pelinsä kanssa runkosarjan lopulla. Andersenin torjuntaprosentti oli 89,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,40. Raskin vastaavat tilastot, 88,1 ja 2,89 olivat samaa luokkaa runkosarjan lopulla.


Andersenin ja Raskin erottaa kuitenkin se, että Leafsilla ei ole mitat täyttävää kakkosvahtia, joka voisi edes teoriassa kantaa joukkuetta pudotuspeleissä. Siksi Andersenia ei vedetä maalilta pois kuin pakon edessä.

Raskin asema ei ole yhtä vakaa. Slovakialaisvahti Jaroslav Halak janoaa kuumeisesti vastuuta. Halak, 33, oli runkosarjassa syyskaudella vakuuttavampi kuin Rask, minkä takia molempien maalivahtien ottelumäärä jäi alle 50:n.

Bruinsin päävalmentaja Bruce Cassidylta kysyttiin ennen Leafs-sarjaa, millaisella taktiikalla luotsi lähtee peluuttamaan maalivahtejaan. Cassidyn kommenteista sai kuvan, että Raskilla on varaa virheisiin vähemmän kuin aiemmin. Halak tarjoaa yhden vaihtoehdon lisää valmennukselle.

Rask on kuitenkin hierarkiassa edellä. Siksi Bruins aloitti kannujahdin kaiken kokeneella 32-vuotiaalla suomalaisveskarilla.

Bruins ei missään nimessä kaatunut Raskiin 1–4-kotitappiossa, mutta ensimmäinen veskarien näytös meni puhtaasti Andersenin nimiin.

Andersen oli avausottelun paras pelaaja. Andersen oli ytimessä heti avauserästä asti. Tanskalaisvahdin pelaamisesta huokui pitkään kateissa ollut varmuus ja rauhallisuus, mikä heijastui myös edessä pelanneeseen joukkueeseen.

Leafs on usein joutunut täysin jyrän alle TD Gardenin askissa otteluiden alussa, mutta tällä kertaa Mike Babcockin suojatit aloittivat ottelun kärsivällisesti ja kurinalaisesti. Leafsin ensimmäinen kiinnitys tuli vakuuttavan ja kypsän 60-minuuttisen jälkeen.

Andersen ei mahtanut mitään Patrice Bergeronin 1–0-ylivoimamaalille, mutta vierasjoukkue ei kipsaantunut takaiskumaalista. Kikkamestari Mitch Marnerin 1–1-tasoitus toi lisää uskoa.

Ratkaiseva ero nähtiin toisessa erässä. Bruins tötöili ylivoimalla Marnerin läpiajoon. Seuranneesta rangaistuslaukauksesta Marner teki näyttävän voittomaalin. Kaikki kunnia pussista Marnerille, joka ei jättänyt Raskille palaakaan.

Ottelun kirvelevin maali tuli toisen erän lopulla, kun William Nylander ohitti Raskin läpiajosta. Raskin elekielestä heti maalin jälkeen näki, että tämän savonlinnalainen olisi halunnut takaisin.

Heti Nylanderin 3–1-maalin jälkeen Leafsin paras maalintekijä John Tavares pääsi läpiajoon, mutta tällä kertaa Rask pelasti Bruinsin ja todennäköisesti myös itsensä. Jos Tavares olisi rokottanut neljännen maalin, Raskin ilta olisi saattanut olla jopa ohi.

Vielä toisen erän loppusekunneilla Rask nollasi Auston Matthewsin 3–1-ylivoimahyökkäyksessä. Kaksi isoa torjuntaa henkisesti jatkoa ajatellen. Rask oli lopulta se pelaaja, joka piti Bruinsin kahden maalin päässä. Ilman näitä pelastuksia, Leafsin voittolukemat olisivat olleet huomattavasti tylymmät.

Ajoittain ylimielisesti pelannut Bruins jätti ykkösvahtinsa liian yksin avausottelussa.


Kotijoukkueen 5–5-pelissä oli isoja puutteita niin kiekon kanssa kuin kiekottomana. Bruins ruokki löperöillä kiekonmenetyksillä Leafsin vaaralliseksi tiedettyä suunnanmuutospeliä. Leafs pääsi hyödyntämään etenkin hyökkäyksestä löytyvää luisteluvoimaa ja taitotasoa jatkuvalla syötöllä. Bruinsin puolustajat olivat lirissä. Etenkin kapteeni Zdeno Chara näytti 42-vuotiaalta pujottelukepiltä vauhtiajojen keskellä.

Ero Bruinsin ja Leafsin välillä oli avausiltana suuri. Andersen oli betonikunnossa, mutta edessä puolustanut joukkue pelasi myös kurinalaisesti ja boksasi keskustaa yllättävän laadukkaasti. Samanlaisia iltoja ei näkynyt montaa kertaa runkosarjassa.

Vaikka Raskin suuntaan on turha osoitella avaustappion jälkeen, bostonilaisen sporttimedian tuntien ja Bruinsin nykyisen maalivahtien peluutuspolitiikan takia paine Raskin ympärillä kasvaa entisestään.

Andersen asetti avausottelussa riman korkealle maalivahtien kaksintaistelussa.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt