NHL

Sebastian Aho on NHL-uransa kovimmassa testissä – Stanley Cupin suurimmat suosikit tulevat idästä

Julkaistu:

NHL
Ahon johtama ”Ääliöiden joukko” kohtaa heti hallitsevan mestarin Washington Capitalsin ja sen ykköspyssyn Aleksandr Ovetshkinin.
Ilta-Sanomat ennakoi itäisen konferenssin pudotuspeliparit (suluissa joukkueen sijoitus NHL:n runkosarjassa).

Tampa Bay Lightning (1.)–Columbus Blue Jackets (13.)

Jarmo Kekäläisen manageroima Blue Jackets pelasi väkevän runkosarjan lopun, mikä myös varmisti lopulta pudotuspelipaikan.

Kuumavireinen tähtivahti Sergei Bobrovski oli mies paikallaan runkosarjan loppuvaiheessa. Vaikka Bobrovski on ollut vakuuttava, ottelusarjan selvästi suosikista ei ole mitään epäselvyyttä. Lightning on suurin mestarisuosikki.

Lightning marssi runkosarjassa oli poikkeuksellisen ylivoimaista dominointia. NHL-historian voittoennätyksen (62) sivuaminen kertoo kaiken oleellisen Jon Cooperin valmentaman tähtisikermän tasaisuudesta.

Lightningin kokoonpano on tasapainoinen kärkiketjuista kolmanteen puolustajapariin asti. Joukkueesta ei löydy suuria heikkouksia, mihin iskeä.


Luisteluvoimalla ja tempotaidolla kyllästetty Lightning pelaa poikkeuksellisen monipuolisesti kiekolla. Kiekko liikkuu pysty- ja leveyssuunnassa räväkästi. Puolustussuuntaan joukkue on erinomaisesti organisoitu.

Viimeisenä lukkona seisoo ykkösvahti Andrei Vasilevski, joka on suurimpia Vezina-ehdokkaita.

Vastaikkainpeluutuksissa Pierre-Luc Dubois’n ja Matt Duchenen johtamat kärkiketjut joutuvat kovimpaan mahdolliseen puntariin Brayden Pointin ja Steven Stamkosin ketjuja vastaan. Lightningin hyökkäyksen syvyys on eri luokkaa Blue Jacketsiin verrattuna.

Blue Jacketsin ohuet yllätyssaumat lepäävät ottelusarjan alussa. Rouhivampaa pystysuunnan lätkää pelaava Blue Jackets tarvitsee kahdesta ensimmäisestä ottelusta vähintään yhden voiton. Jos ottelusarja siirtyy Columbukseen Lightningin 2–0-johdossa, siitä voi tulla lyhyt rypistys.

Suomalaiset: Blue Jacketsin riveissä riittää suomalaisia. Ainoastaan puolustaja Markus Nutivaara on ainoa, joka nähdään tositoimissa. Jos kakkosvahti Joonas Korpisalo nähdään jossain vaiheessa sarjaa tolppien välissä, Blue Jacketsin suunnitelmat eivät ole menneet odotusten mukaisesti.

Bobrovskin on oltava ottelusarjan paras pelaaja, jotta Blue Jackets voi yllättää suosikin.

Arvio: Lightning jatkoon voitoin 4–2.

Boston Bruins (3.)–Toronto Maple Leafs (7.)

Taas mennään. Bruins ja Leafs ottivat yhteen myös viime keväänä ensimmäisellä kierroksella.

Kaikki merkit viittaavat jälleen intensiiviseen ja pitkään ottelusarjaan, jossa sattuu ja tapahtuu. Ei yllättäisi, jos ratkaisua haettaisiin viime kevään tapaan taas kerran seiskaottelusta.

Kutkuttavan ottelusarjasta tekee lähihistorian lisäksi se, että molemmat joukkueet ovat voineet keskittyä tähän sarjaan jo kuukausien ajan. Jo varhaisessa vaiheessa kevätkautta oli selvää, että Bruins ja Leafs kohtaavat avauskierroksella.


Leafsin päävalmentaja Mike Babcock on saanut suunnitella valmennustiiminsä kanssa pitkään taktisia keinoja, joilla kokemattomampi Leafs kampeaa karhun pois tieltään.

Leafsin pelaaminen oli kaikkea muuta kuin vakuuttavaa runkosarjan viimeisten kuukausien aikana, mutta rosteri on iskukykyinen.

Ykkösvahti Frederik Andersenin on oltava ensinnäkin joukkueensa paras pelaaja. Andersen joutuu torjumaan keskinkertaisesti puolustavan joukkueen takana. Tämä on isoin ero Bruinsin ja Leafsin välillä.

Bruinsin kiekoton pelaaminen on jämäkämpää ja kurinalaisempaa kuin Leafsin, joka on syvällä omissa vaikeuksissa. Leafsin puolustajien on saatava enemmän apua hyökkääjiltä.

Tulivoimaa löytyy molemmista nipuista, mutta Bruins osaa pelata paremmin niukkoja ja vähämaalisia otteluita.

Patrice Bergeronin johtama ykkösketju on aiheuttanut ajoittain isoja ongelmia Leafsille. Ketju on syönyt Leafsin nuoret pojat elävältä monena iltana.

Nyt Leafsin johtavien pelaajien, etunenässä Auston Matthewsin on noustava vahvemmin esille. Matthews oli vielä vuosi sitten täysin poikanen pudotuspeleissä. Nyt on otettava isoa roolia, kun ottelut kovenevat.

Suomalaiset: Tuukka Raskin kausi alkoi tahmeasti, mutta tuttuun tyyliin 32-vuotias veskari nosti tasoaan kevättä kohti. Rask pelasi kokonaisuutena ehjän kevätkauden, ja lunasti takaisin ykkösvahdin paikan, mutta hihna on kiristynyt. Jos Rask ei saa limppua ottelusarjan alussa riittävästi kiinni, Jaroslav Halak on valmis hyppäämään tolppien väliin.

Kasperi Kapanen on lunastanut paikkansa Leafsin top 6 -ketjuissa. Kapanen tuo energiaa ja hyökkäysuhkaa Matthewsin toiselle laidalle. Kapanen oli joukkueensa pirteimpiä vuosi sitten Bruinsia vastaan. Samaa odotetaan tälläkin kertaa.

Arvio: Bruins jatkoon voitoin 4–3.

Washington Capitals (4.)–Carolina Hurricanes (11.)

Hallitseva mestari Capitals on valmis uusimaan mestaruuden. Capitalsin kauteen mahtui keskivaiheilla vaikea jakso. Pudotuspelien lähestyessä tähtisikermä on ollut yksi sarjan parhaista.

Hurricanesin nousu pudotuspeleihin oli vakuuttava. Sebastian Ahon tähdittämä ”Ääliöiden joukko” oli yksi NHL:n parhaimmista joukkueista tammikuusta lähtien. Kymmenen vuoden jälkeen pudotuspeleihin palannut Hurricanes on ehdottomasti yllätysvalmis.


Ottelusarjasta voi povata laadukasta ja pitkää, sillä vastakkain on kaksi kuumavireistä joukkuetta, jotka ovat pelanneet kauden parasta lätkäänsä viime viikkoina.

Capitals on toki iso suosikki. Hyökkäys vetää vertoja kenelle tahansa. Avainasemassa on tasapaino. Kärki on terävä, mutta taustalta löytyy myös riittävästi tukea.

Vasemmalta laidalta löytyy liigan pelätyin maalitykki Aleksandr Ovetshkin, Jakub Vrana, kesken kauden tullut Carl Hagelin sekä André Burakovsky. Laatua ja leveyttä on pohjaketjuihin asti.

Keskikaista on timanttinen Jevgeni Kuznetsovin, Nicklas Bäckströmin ja Lars Ellerin johdolla.

Hurricanesin puolustuskuusikko on ripauksen kiekollisempi ja liikkuvampi kuin Capitalsin, missä John Carlson kantaa valtavaa kuormaa.

Hurrricanesin alakerrassa minuutit jakaantuvat tasaisemmin. Tätä etulyöntiasemaa Rod Brind’Amourin valmentaman joukkueen on kyettävä hyödyntämään. Hurricanesin on pidettävä kiekosta vieläkin parempaa huolta ja saatava Capitalsin viisikot juoksemaan enemmän kiekon perässä.

Maalivahtipeli ja erikoistilanteet nousevat todennäköisesti tämän ottelusarjan ratkaiseviksi teemoiksi.

Capitalsilla on pieni etu. Braden Holtby on hakenut peliään. Capitalsin tiivistyneen ja aktiivisemman puolustuspelin seurauksena myös Holtbyn numerot ovat parantuneet.

Petr Mrazek on villi kortti. Tshekkivahti pelasi runkosarjan lopun hurmoksessa, mutta 27-vuotias veskari on täysin kirjoittamaton kortti pudotuspeleissä.

Suomalaiset: Tämä on Ahon NHL-uran toistaiseksi kovin testi. Hurricanesin ykkössentteri kohtaa heti avauskierroksella liigan eturivin pelaajia, joihin Ahoa myös verrataan vaihdosta toiseen. Aho on Hurricanesin pelillinen johtaja ja tärkein yksittäinen pelaaja ottelusarjassa.

Teuvo Teräväinen on kakkosketjun sylinteri, joka on takonut Ahon tavoin kovaa jälkeä viime viikkoina. Teräväisellä on yksi Stanley Cup -sormus jo kaapissa, mutta nyt Teräväinen on ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä johtavassa roolissa. Saku Mäenalanen seuraa lähtökohtaisesti ottelut pressikatsomossa.

Arvio: Capitals jatkoon voitoin 4–2.

New York Islanders (5.)–Pittsburgh Penguins (9.)

Islandersin kuplan puhkeamista odotettiin pitkin kautta, mutta Barry Trotzin suojatit pelasivat kokonaisuutena fantastisen perussarjan. Islanders otti Metropolien divisioonan kakkossijan kaikkien yllätykseksi.

Islandersin menestys pohjautuu kurinalaiseen ja harmoniseen viisikkopuolustukseen. Trotz toi tarkat raamit ja selkeän identiteetin joukkueelleen, ja tulos on ollut sen mukaista. Työmoraaliltaan Islanders on liigan ehdotonta kärkeä.

Islanders päästi vähiten maaleja runkosarjassa. Sama resepti jatkuu pudotuspeleissä. Ennen kautta vähättelyä osakseen saanut joukkue lähtee hiekoittamaan tietään kohti kannua.

Vastassa on joukkue, joka on taas sarjan tulivoimaisimpia. Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin tähdittämällä Penguinsilla on ratkaisuosaamista ja taitoa enemmän rosterissa, mutta Islandersia vastaan laadukkaita maalipaikkoja ei tule jonoksi asti. Pudotuspelien villeimpiä maalijuhlia vietetään tuskin tässä sarjassa.


Kuuma kysymys kuuluu, kumman vahvuuksilla ottelusarjaa aletaan viedä eteenpäin.

Penguinsin sähäkkä suunnanmuutospelaaminen on pahimmillaan täyttä myrkkyä joukkueille, joiden kenttätasapaino horjuu hetkeksikin. Islandersin on saatava hidastettua Penguinsin nopeita kääntöjä. Jos pelaaminen menee päästä päähän sahaamiseksi, Penguins on vahvoilla.

Materiaaliltaan isoimmat erot tulevat kärkipelaajien kohdalla. Crosbyn kipparoimassa joukkueessa on pelaajia, jotka on keitetty kovissa liemissä. Voittamisen kulttuuri Penguinsin pukukopissa on aivan eri luokkaa. Penguinsilla on pelaajia, jotka osaavat ratkoa otteluita keväisin.

Suomalaiset: Islandersin kolmosketju on ollut Valtteri Filppulan hallussa vahvasti läpi kauden. Filppula on joukkueen isähahmoja ja tasapainottavia pelaajia. Filppulan rooli on enemmän puolustava. Hän on tottunut pimentämään pudotuspeleissä vastustajan kärkihyökkääjiä.

Leo Komarov tuo santapaperia kolmosen laidalle. Komarovin fyysiselle raastamiselle on tilausta pudotuspeleissä.

Olli Määttä palasi loukkaantumisen jälkeen takaisin Penguinsin puolustukseen runkosarjan lopulla. Määttä ehti pelata viisi ottelua ennen pudotuspelejä. Jyväskyläläinen luotti simppeliin peruspelaamiseen.

Arvio: Penguins jatkoon voitoin 4–2.

Voit katsoa grafiikan myös täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt