Aleksander Barkovin historiallinen ilotulitus ei riittänyt NHL:ssä taaskaan mihinkään – nostaa yhden suomalaispelaajan ylitse muiden - NHL - Ilta-Sanomat

Aleksander Barkovin historiallinen ilotulitus ei riittänyt NHL:ssä taaskaan mihinkään – nostaa yhden suomalaispelaajan ylitse muiden

Pavel Burenkin ennätyslukemat olivat paperia, kun Aleksander Barkov löysi pelihuumorin.

Aleksander Barkovin Florida Panthers jäi kolmatta vuotta putkeen pudotuspelien ulkopuolelle.

8.4.2019 15:10

Aleksander Barkovin kuudes NHL-kausi päättyi Suomen aikaa varhain sunnuntaiaamuna.

Kuten neljä viidestä aiemmastakin, kausi päättyi jo runkosarjaan.

Florida Panthersin kapteeni on päässyt pelaamaan NHL-urallaan tasan yhden pudotuspelisarjan.

Päättynyt kausi oli kuitenkin Barkoville, 23, henkilökohtaisesti menestys. Hän pystyi pelaamaan ensi kertaa täyden 82 pelin runkosarjan ja paukutti sen aikana hirmuiset tehot 35+61=96.

Sillä irtosi niin suomalaisten maali- kuin pistepörssin voitto. Koko sarjan pistetilastossa Barkov oli kymmenes.

Barkovin kausi sai tilastollisen kruununsa viimeisessä ottelussa, jossa hän rikkoi Pavel Buren nimissään olleen Panthersin kaikkien aikojen piste-ennätyksen.

Venäläislegenda sai pitää pantterivaltikkaa käsissään 19 vuoden ajan.

– Minulle oli iso juttu, että pystyin rikkomaan seuraennätyksen. Kun siitä alettiin loppukaudesta puhua, niin olihan se totta kai mielessä, Barkov kertoi Ilta-Sanomille kauden päätyttyä.

– Mieluummin pelaisin kuitenkin pudotuspelejä ja yrittäisin voittaa jotakin isoa. Kyllähän tämä taas harmittaa aika lailla, että kausi päättyi runkosarjaan, vaikka sitä ehti jo hetken pureksiakin.

Varsinkin loppukaudella vastustajat olivat koko ajan potkun tai kaksi Barkovia jäljessä.

Barkov yltyi loppukaudesta ennennäkemättömään vireeseen. Tamperelainen takoi helmikuun alun jälkeen pelaamissaan 34 ottelussa tehot 18+31=49.

”Sashan” tahtiin ei pystynyt tuona aikana vastaamaan kuin Tampa Bayn Nikita Kutsherov, joka teki tammikuun jälkeen niin ikään 49 pistettä.

Kuvaavaa on, että venäläistähden kauden pistelukema (128) on NHL:n kovin sitten kauden 1995–96.

Barkovin kohdalla pitää muistaa, että hän kantaa valtaavaa vastuuta myös puolustussuuntaan ja taistelee jopa parhaalle puolustavalle hyökkääjälle jaettavasta Selke Trophystä.

Se nostaa pistelukeman arvoa entisestään.

Liika kuorma jarrutti

Barkovin suorastaan veret seisauttavan kevätvireen taustalla on pelaajan itsensä mielestä ennen kaikkea Panthersin kakkossentterin Vincent Trochekin paluu sairastuvalta takaisin riviin tammikuun lopussa.

– Trochekin paluu helpotti mun kuormaa ja pelaamista. Kun hän oli pois, yritin tehdä vähän kaikkien hommia, eikä sitten tapahtunut oikein mitään.

– Sen jälkeen peluutus oli vähän järkevämpää, ja energiaa oli paljon enemmän.

Trochekin poissa ollessa Barkov kantoi ilta toisensa perään täysin käsittämätöntä kuormaa. Joukkueen ykköstähden peliaika kohosi välillä hyökkääjälle lähes ennenkuulumattomaan yli 28 minuuttiin.

Panthersin kakkossentteri Vincent Trocheck (vas.) oli talvella sivussa peleistä kahden kuukauden ajan. Se näkyi armotta Barkovin työkuormassa.

Barkov kokee pystyneensä auttamaan joukkuetta tarpeeksi vasta loppukaudella.

– Sitten onnistumisten myötä tietenkin itseluottamus nousi, ja kemiat ketjukavereiden (Jonathan Huberdeaun ja Jevgeni Dadonovin) kanssa kohtasivat: Jos teimme maalin, tiesimme, että pystymme tekemään vielä yhden tai kaksi lisää.

NHL:n aliarvostetuin

Barkov kantoi päättyneellä kaudella ensi kertaa rinnassaan C-kirjainta. Tähtisentteri kertoo kapteenin viran kasvattaneen häntä ennen kaikkea henkisellä puolella.

– Kasvoin ihmisenä mutta myös urheilijana. Joka kausi tulee tietenkin lisää kokemusta ja alan jo tietää, mitä tapahtuu ja miten mihinkin täytyy reagoida.

– Mutta kyllähän tässä pitää vielä hommia tehdä, Barkov kiirehtii lisäämään tyylilleen uskollisena.

Barkov ei ole koskaan nauttinut huomion keskipisteenä olemisesta. Floridassa suomalaistähti saa hengittää hieman vapaammin, sillä Panthers ei todellakaan paistattele Pohjois-Amerikan medianäkyvyyden eturivissä.

Kanssapelaajat äänestivät Barkovin hiljattain koko NHL:n aliarvostetuimmaksi pelaajaksi.

– Se tunnustus merkitsee minulle paljon. Muut pelaajat kuitenkin tietävät parhaiten, minkälaiset pelaajat ovat vastassa ja minkälaista heitä vastaan on pelata.

– Vaikkei täällä media olekaan ihan samanlainen kuin Kanadassa, niin yhtä lailla paineita täällä kuitenkin on: pitää menestyä ja pelata hyvin, jos haluaa ylipäätään pelata. Ei Florida mikään läpsyttelyjengi ole.

”On se vaan uskomaton pelaaja”

Päättynyt NHL-kausi rikkoi jälleen tukun suomalaisennätyksiä. Barkovin pistelukema oli kovin sitten Teemu Selänteen ja Jari Kurrin, mutta myös taustalla tapahtui.

Sebastian Aho ja Mikko Rantanen rikkoivat niin ikään 80 pisteen rajan ja heidän takanaankin suomalaiset onnistuivat laajalla rintamalla.

Suomalaisten pistepörssin kärkikymmenikön keski-ikä oli vain 22,7 vuotta. Heistä todennäköisesti kaikilla on siis vielä uran parhaat pelivuodet edessä.

Lisäksi taustalta on tulossa pitkä liuta huippulupauksia: Kaapo Kakko saatetaan varata ykkösenä ensi kesänä, kenties Anton Lundell seuraavana suvena.

Myös Barkov on seurannut silmät kiiluen sinivalkoista NHL:n valloitusta, joka vain kiihtynee entisestään tulevaisuudessa.

– Kyllähän tämä suomalaisittain näyttää aika hyvältä. Onhan näitä MM-kisoja ja olympialaisia mukava päästä pelaamaan ja mittaamaan joukkueen tasoa.

– Olisihan se siistiä päästä pelaamaan joku tällainen Kanada Cup, jossa olisi kaikki parhaat mukana.

Muista suomalaisista Barkov kertoo kiinnittäneensä päättyneellä kaudella huomion erityisesti Carolina Hurricanesin Sebastian Ahoon.

Todelliseksi tähtisentteriksi noussut 21-vuotias Aho hinasi Carolinan pudotuspeleihin ensi kertaa tällä vuosikymmenellä. Loistavaa taustatukea ”Professorille” tarjoili komeat 76 pistettä nakutellut Teuvo Teräväinen.

– Pelasin paljon Sepeä ja Teukkaa vastaan kauden aikana. He ottivat kyllä isot askeleet eteenpäin ja olivat isossa roolissa viemässä Carolinaa pudotuspeleihin. Heitä vastaan oli aina vaikea pelata.

– Aho on vaan aika uskomaton pelaaja. Hän on koko ajan viisi askelta muita edellä. Sitten kun hän on vielä nykyään niin nopea, niin se yhdistettynä siihen peliälyyn on paha yhdistelmä vastustajalle, Barkov suitsuttaa.

Sebastian Aho ja Aleksander Barkov muodostavat kenties joskus tulevaisuudessa Leijonien hirmuisen kärkisentterikaksikon.

MM-kisat?

Barkov ei säntää Tampereelle heti kauden päätyttyä. Hurjan 82 koitoksen urakan tahkonnut tähtisentteri haluaa hengähtää hetken auringon alla.

– Olen täällä nyt vielä jonkin aikaa. Kuntouttelen paikkoja ja otan rauhassa.

– Mitään isompaa vammaa ei kauden aikana ollut. Totta kai pienet vaivat kuuluvat asiaan. Jos 82 peliä haluaa pelata, kyllähän siinä kaikenlaista särkylääkettä ja puudutuspiikkiä tarvitsee.

Toukokuun Slovakian MM-kisoista Barkov ei halua vielä puhua. Hän vakuuttaa, ettei ole tehnyt vielä päätöstä osallistumisensa suhteen.

Vaatimattoman tamperelaisen lausunnot viittaavat kuitenkin siihen suuntaan, että Leijonat saisi superluokan ykkössentterin kevään kiekkokarnevaaleihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?