NHL

Kommentti: Miro Heiskanen – Suomi-kiekon uniikki puolustajalahjakkuus

Julkaistu:

nhl
Miro Heiskasen kausi on yksi lähihistorian kovimmista tulokaspuolustajien kausista NHL:ssä, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Valtava potentiaali oli laajasti tiedossa. Ennakkohehkutus ja odotukset olivat pilvissä jo harjoitusleirin aikana, mutta niin vain Miro Heiskanen on pystynyt ylittämään hurjat odotukset tulokaskaudellaan.

Dallas Starsin kärkipelaajien joukkoon heti avauskaudella murtautuneen Heiskasen kausi on yksi lähihistorian kovimmista tulokaspuolustajien kausista NHL:ssä.

Siirtyminen SM-liigasta maailman parhaaseen kiekkoliigaan on ollut saumaton. Vain poikkeukselliset lahjakkuudet pystyvät tähän. Kuten Heiskanen on todennut moneen kertaan tämän kauden aikana, hän on ”vain pelannut omaa peliään”.

Teknisesti NHL:n parhaisiin luistelijoihin kuuluva Heiskanen on tehnyt ensinnäkin asiallisesti pisteitä. 12 maalia ja 33 pistettä 78 ottelussa on napakka saldo. Pisteistä 24 on tullut tasakentällisin, mikä on joukkueen neljänneksi paras lukema. Ainoastaan Tyler Seguin, Aleksandr Radulov ja Jamie Benn ovat tehneet enemmän.

Pisteitä vakuuttavampaa on kypsyys, jolla Heiskanen pelaa ottelusta toiseen.

Mittariin tulee 20 vuotta vasta ensi heinäkuussa, mutta Heiskasen pelaaminen on hämmästyttävän kokonaisvaltaista jo nyt. Teinitähdille tyypillisiä virheitä ei juurikaan tule. Heiskanen enemmänkin oivaltaa NHL-pelin lainalaisuuksia lennosta. Jos ei tietäisi ikää, Heiskasen pelaamisesta ei voisi mitenkään arvata, että hän on vasta 19-vuotias.

Vertailu Hall of Fame -puolustajiin näin varhaisessa vaiheessa uraa on toki epäreilua, mutta Heiskasen pelityylissä on häivähdyksiä Nicklas Lidströmin sulavuudesta ja Scott Niedermayerin dynaamisuudesta. Heiskanen on uniikki pakkilahjakkuus Suomi-kiekossa.

Erityislaatuisuus näkyy myös hänen roolissaan Dallasissa.

Heiskasen peliaikakeskiarvo (23.09) on tulokkaiden tämän kauden suurin. Yli 23 minuutin peliaikakeskiarvo tulokaspuolustajalle NHL:ssä on harvinaista 2010-luvulla.

Edellinen yli 23 minuutin peliajalla pelannut tulokas oli Jonas Brodin, mutta tämä tapahtui työsulkukaudella 2012–13. Ruotsalaispuolustajan urakka oli Heiskaseen verrattuna kevyempi, sillä hän pelasi vain 45 ottelua Minnesota Wildin takalinjoilla.

Jo NHL:stä poistunut Jamie McBain oli edellinen täydellä kaudella pelannut yli 23 minuutin tulokaspelaaja. Kausi oli 2009–10. NHL:n nykyisistä eturivin tähtipuolustajista muun muassa John Carlson, P.K. Subban, Victor Hedman ja Erik Karlsson pelasivat tulokkaina vähemmän kuin Heiskanen.

Jos Heiskanen pelaa jäljellä olevat neljä runkosarjan ottelua samalla peliaikakeskiarvolla (24.28) kuin viimeiset kaksi viikkoa, suomalaislupauksen kokonaisminuuttimäärä nousee yli 1900 minuutin.

NHL:n historiassa vain kolme tulokasta on pelannut yli 1900 minuuttia: Toby Enström (2007 minuuttia, 2007-08), Tyler Myers (1947, 2009-10) ja Drew Doughty (1930, 2008-09).

Heiskasen vakuuttavan tulokaskauden kovimpia meriittejä on se, että nuorukaisen peliaika on vain kasvanut kevättä kohti. Normaalisti keltanokkapakkien kuormaa on kevennettävä raskaan ja raastavan kauden edetessä, mutta Heiskasen moottori hyrrää entistä kovemmilla kierroksilla keväällä.

Tammikuun kymmenestä ottelusta Heiskanen pelasi viidessä alle 22 minuutin jääajalla. Helmikuun 14 ottelusta kuudessa peliaika jäi alle 22 minuutin. Maaliskuun 14 ottelusta Heiskasen jääaika on jäänyt alle 22 minuutin vain kolmesti.

Kun pudotuspelipaikassa kiinni olevan Starsin kausi on edennyt kriittisimpään vaiheeseen, puolustajien peluutuksesta vastaava apuvalmentaja Rick Bowness on turvautunut suomalaistulokkaaseen entistä hanakammin. Heiskasen peliaika jäi edellisen kerran alle 22 minuutin 14. maaliskuuta.

Heiskanen on järjestään pelannut Dallasin joukkueen isoimpia minuutteja viime viikkoina. Seitsemässä viime ottelussa Heiskanen on kellottanut kahdesti joukkueensa kovimmat minuutit ja kolmesti toiseksi kovimman jääajan.

Dallasin puolustuskuusikko ei kokonaisuutena vedä vertoja lännen parhaille, mutta puolustuksen top 3 on timanttinen. John Klingberg, Esa Lindell ja Heiskanen kantavat isoa kuormaa illasta toiseen.

Dallasin kokoonpanon leveys ei riitä lännen kärkijoukkueita vastaan, mutta kärkipelaajat ovat kantaneet vahvasti joukkuetta runkosarjan loppukirissä.

Tähän pieneen ydinjoukkoon kuuluu myös Heiskanen, joka on ollut merkittävässä roolissa nostamassa Dallasia takaisin pudotuspeleihin. Ei ihan jokavuotista kauraa nuorentuneessa NHL:ssäkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt