NHL

NHL-mestari on eri mieltä Donald Trumpin kanssa – näin hän perusteli kieltäytymistään kutsusta Valkoiseen taloon

Julkaistu:

NHL
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump isännöi maanantaina Valkoisessa talossa viime kauden Stanley Cup -voittajaa Washington Capitalsia. Joukkueen ykkösmaalivahti kieltäytyi kutsusta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump järjestää maanantaina Valkoisessa talossa perinteisen tapaamisen viime kauden NHL:n mestaruusjoukkueen kanssa. Stanley Cupin voitti viime kaudella Aleksander Ovethskinin kipparoima Washington Capitals.

Kutsusta huolimatta kaikki pelaajat eivät tule mukaan. Yksi kieltäytyjistä on Capitalsin tähtimaalivahti Braden Holtby, joka haluaa pitää kiinni arvoistaan. Holtby on aiemmin ilmoittanut tukevansa seksuaalivähemmistöjä, eivätkä Trumpin arvot ole kanadalaisveskarin arvojen kanssa linjassa.

– Tämä on vain henkilökohtainen päätökseni. Uskon mihin haluan, ja kunnioittaneeksi näitä arvoja toimin siten, mikä tuntuu oikealta, Holtby perusteli NHL:n haastattelussa perjantaina.

– Uskomme perheemme kanssa maailmaan, jossa kaikkia ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti riippumatta heidän alkuperästään.


Kieltäytyjien joukossa on myös tummaihoinen hyökkääjä Devante Smith-Pelly, joka ilmoitti jo viime heinäkuussa, ettei osallistu tapaamiseen presidentti Trumpin ala-arvoisten kommenttien vuoksi.

– Hän (Trump) sylkee suustaan erittäin rasistisia ja seksistisiä asioita, Smith-Pelly kertoi National Post-lehdelle.

– Jotkin hänet jutuistaan ovat erittäin likaisia. En ole kovin kiinnostunut politiikasta, joten en tiedä hänen muista näkemyksistään, mutta hänen retoriikastaan olen täysin eri mieltä.

Capitalsin hyökkääjistä Brett Connolly kertoi elokuussa Sportsnet-sivustolle, ettei ota osaa presidentin vastaanottoon.

– Mielestäni se (osallistuminen) ei ole oikein. Jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä, Connolly sanoi.

– Kuten sanoin, sillä (kutsusta kieltäytymisestä) ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Kyse on vain siitä, mikä on oikein ja väärin. Jätän tämän tähän.

Kaikki eivät ole kuitenkaan jäämässä kotiin. Yksi osallistujista on Capitalsin venäläiskapteeni Aleksander Ovetshkin, joka on Washington Postin mukaan innoissaan presidentti Trumpin tapaamisesta.

Muutkin ovat kieltytyneet

Valkoisen talon vastaanoton väliin jättäminen ei ole tavatonta. Esimerkiksi syksyllä 2017 NBA:n mestari Golden State Warriors jätti presidentin tapaamisen kokonaan väliin.

– En hyväksy niitä asioita, joita presidentti hyväksyy – asioita, joita hän on sanonut. Vierailun jättäminen väliin toivottavasti toimii inspiraationa muutokseen ja muuttaa sitä, mitä siedämme ja mitä hyväksymme tässä maassa, mestarijoukkueen tähtipelaaja Stephen Curry perusteli päätöstä televisiohaastattelussa.
Kesällä 2018 Donald Trump perui kutsun Valkoiseen taloon amerikkalaisen jalkapallon mestaruuden voittaneelta Philadelphia Eaglesilta. Kutsun perumisen syynä oli amerikkalaispelaajien polvistuminen Yhdysvaltojen kansallislaulun aikana. Trump ja hänen kannattajansa pitivät rasismia vastustanutta polvistumista epäisänmaallisena.