NHL

Oikeuden päätös Jori Lehterän kokaiinijutussa siirtyi – Jämijärven tapahtumat avainasemassa

Julkaistu: , Päivitetty:

NHL
Torstaina piti tulla oikeuden päätös jutussa, jossa jääkiekkotähti Jori Lehterää syytetään kokaiinin hankinnasta ja hallussapidosta. Ratkaisu siirtyi ensi viikkoon.
Syyttäjä vaatii Jori Lehterälle viiden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. 31-vuotias Lehterä on kiistänyt syytteen jyrkästi.

Ennakkotietojen mukaan oikeuden päätös asiasta olisi tullut torstaina. Torstaiaamuna asianosaisille kuitenkin ilmoitettiin, että päätös tulisi 27. maaliskuuta eli ensi viikon keskiviikkona.

Kokaiinijutun pääsyytetty on 35-vuotias iranilaistaustainen mies, johon Lehterä oli tutustunut katulätkäturnauksessa. Iranilainen viihtyi kiekkoilijoiden parissa kuin kala vedessä. Lehterästä ja iranilaisesta tuli kavereita.

Iranilaisen mukana Lehterän tuttavapiiriin ui pääsyytetyn juoksupojaksi mainittu 26-vuotias tamperelainen. Esitutkinnassa juoksupoika väitti myyneensä Lehterälle 6–8 grammaa kokaiinia. Myöhemmin hän perui väitteensä.

Televalvonta ja telekuuntelu osoittavat, että Lehterä piti yhteyttä iranilaiseen ja tämän juoksupoikaan. Syyttäjän mielestä yhteydenpito liittyy huumekauppoihin. Lehterä kertoo, että hän tilasi tuntemiaan miehiä kuskiksi, koska ei halunnut mennä yölliseen aikaan taksitolpalle.

– Taksitolpalle meneminen julkisuuden henkilönä on semmoista, kun on paparazzeja ja muita humalaisia ihmisiä, ei-toivottavia tyyppejä. Olen pyrkinyt välttelemään sellaista, sanoi Jori Lehterä, jota kuultiin aiemmin käräjillä videon välityksellä.


Yhden puhelun poliisi nauhoitti. Siinä Lehterä pyytää ensin kokaiinijutun pääsyytettyä ja sitten tämän juoksupoikaa käymään Jämijärvellä, missä 20–30 nuorta miestä oli juhlimassa kaverinsa polttareita. Syytteen mukaan puhelussa käytettiin koodikieltä ja hierottiin kokaiinikauppaa.

Syytteen mukaan Lehterä yritti Jämijärvellä ostaa juoksupojalta yhden gramman kokaiinierää. Kaupasta olisi sovittu etukäteen aiemmin päivällä. Syyttäjän mukaan hankinta jäi yritykseksi, koska juoksupojalla ei ollut kokaiinia matkassa, kun hän saapui Jämijärvelle.

– Ihmeellinen kokaiinikauppias on sellainen, joka lähtee huumekaupoille Jämijärvelle, ja sitten kokaiinia ei ole mukana, sanoi Lehterän avustaja, asianajaja Petteri Sotamaa.

Nauhoitetussa puhelussa Lehterä kysyy juoksupojalta, että ”Pääsisitkö käymään?”. Puolustuksen mukaan juoksupojan käynti liittyi ainoastaan autokuskina toimimiseen.

– ”Pääsisitkö käymään?” ei tarkoita muuta kuin että ”Pääsisitkö käymään?”, Lehterän puolustus sanoo.

– Löytyy ihan muu kuin huumekauppasyy tähän keskusteluun.

Lehterä siis käytti kahta huumejutun pääsyytettyä autokuskinaan. Samoilla reissuilla mukana olleet Lehterän kaverit todistivat käräjillä, ettei niillä matkoilla tehty kokaiinikauppoja.

Lehterän vaimo todisti Amerikasta käsin videoteitse, ettei kokaiinikaupoista ollut autokyytien aikana puhetta. Jos olisi ollut, vaimo olisi kertomansa mukaan ollut erittäin vihainen. Vaimo kertoi saaneensa huumeidenvastaisen kotikasvatuksen.


Jori Lehterä kertoi suhtautuvansa huumeisiin ”todella kielteisesti”.

– Paras kaverini, serkku, kuoli 2011 huumeisiin, Lehterä kertoi videolla.

Lehterä kertoi maksaneensa iranilaistaustaisen kaverinsa huumevieroituksen, noin 6 000 euroa.

– Olen halunnut auttaa. Huomasin hänessä samoja oireita kuin serkussani. Ajattelin, että pystyn auttamaan häntä, ettei hänelle käy sama kohtalo, Lehterä sanoi.

Vieroitushoito auttoi, ja se oli yksi syy siihen, että kaveri oli omiaan Lehterän autokuskiksi. Hän oli aina selvin päin.

Rankin näyttö Lehterää vastaan on ns. juoksupojan väite, että hän myi Lehterälle kokaiinia 6–8 grammaa. Mutta kuinka uskottava väite on, kun mies myöhemmin perui puheensa?

– Kanssavastaajan esitutkintakertomus ei voi olla koskaan ainoa tai pääasiallinen näyttö syyllisyydestä, sanoi Lehterän avustaja Petteri Sotamaa.

Klo 9.54: muokattu tiedolla, että oikeuden päätös siirtyy ensi viikkoon.