NHL

Painajaismainen kokemus moskovalaisessa sairaalassa oli tuhota kaiken – nyt laiskaksi haukuttu hylkiö on NHL:n supertähti

Julkaistu:

NHL
Nikita Kutsherov tekee maailman kovimmassa kiekkoliigassa tuhoisaa jälkeä. Läheskään kaikki eivät ole luottaneet venäläistaituriin.
Tampa Bay Lightningin venäläishyökkääjää Nikita Kutsherovia ei tunneta suurten puheiden persoonana.

Vaatimattoman oloisella Kutsherovilla, 25, riittää kuitenkin syitä ylpeyteen. Tampan johtohahmo on ollut tällä kaudella täysin omaa luokkaansa.

Hyökkääjä on viimeistellyt 71 ottelussa huimat tehot 35+80=115. Kutsherov johtaa ylivoimaisesti liigan pistepörssiä, Tampa on taas koko liigan piikkipaikalla.

Jälkeenpäin katsottuna tuntuu ihmeelliseltä, että Kutsherovia aliarvioitiin aikoinaan rankasti.

– Monet eivät uskoneet minuun. Yritän osoittaa heidän olevan väärässä, Kutsherov sanoi hiljattain pohjoisamerikkalaismedialle.

Pohjois-Kaukasiassa syntynyt NHL-tähti kertoi vuosi sitten venäläislehti Sport Ekspressille kohdanneensa väheksyntää muun muassa moskovalaisseura TsSKAssa, jossa hän pelasi ennen siirtymistään Pohjois-Amerikan juniorisarjaan kaudeksi 2012–13.

Nuori pelaaja kärsi Venäjällä pelatessaan kivuliaista olkapäävammoista. Kutsherovin mukaan reaktiot olivat jäisiä, kun hän valitti tuskistaan TsSKAn valmentajille ja lääkäreille.

– Lääkärit epäilivät, että valehtelin, koska en halunnut pelata. Väitteessä ei ollut järkeä. Halusin aina pelata – jopa loukkaantuneena. Mutta kun olkapää lähtee sijoiltaan aivastaessa tai nauraessa, pelaamisesta ei tule mitään. Samat ihmiset naureskelivat minulle, kun kerroin lähteväni Pohjois-Amerikkaan, Kutsherov kertoi.

Hyökkääjän olkapää leikattiin sittemmin Tampassa, kun Lightningin silloinen GM Steve Yzerman oli saanut vihiä venäläisen tilanteesta.

– Lääkärit Tampassa olivat shokissa, kun minut oli kuvattu. He ihmettelivät, miten minun oli ylipäänsä annettu harjoitella. Kaikki oli revennyt olkapääni ympärillä.


Lääkärit saivat lisää ihmettelemisen aihetta tutkiessaan Kutsherovin toisen olkapään. Se oli leikattu Moskovassa pelaajan ollessa 17-vuotias. Jälki oli kaikkea muuta kuin ihanteellista.

TsSKAn maksama leikkaus oli painajaismainen kokemus, joka olisi Kutsherovin mukaan voinut tuhota koko hänen uransa.

– Saavuin aamulla sairaalaan. Otettiin verikokeet. Viiden minuutin kuluttua sanottiin ”riisuudu ja mene makaamaan vuoteelle.” En nähnyt lääkäriä. Kukaan ei kertonut, mitä minulle tehdään.

Kutsherov herätettiin pian operoinnin jälkeen. Viesti oli tyly: vuodepaikka piti antaa seuraavalle potilaalle. Pelaaja oli vielä tokkurassa, kun hänet häädettiin pois.

Kutsherovin vanhemmat työskentelivät siihen aikaan New Yorkissa, joten toisessa päässä Moskovaa asuva isoäiti saapui hakemaan pojanpoikaansa.

– Sairaalassa ei ollut ketään neuvomassa, mitä pitäisi tehdä leikkauksen jälkeen. Minut vaan häädettiin osastolta. Olin vieläkin nukutusaineen vaikutuksessa, kello oli yhdeksän aamulla, ja isoäitini raahasi minua pikkubussiin ja kohti kotia, NHL-tähti muisteli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt