NHL

Jesperi Kotkaniemi on hurmannut nopeasti Kanadassa – verrataan jo seuralegendoihin: ”Kaikki japanilaisturistit eivät tunnista”

Julkaistu:

NHL
Jesperi Kotkaniemi, 18, on noussut Canadiensin kannattajien suosikkipojaksi.
Naama alkaa olla tuttu näky. Jesperi Kotkaniemen kasvoilla ja pelikuvilla varustettuja Canadiens-mainoksia näkee Bell Centren käytävien lisäksi nykyisin reilusti myös Canadiensin kotipyhätön ulkopuolella.

Kiekkomekan tämän hetken suosituimmasta suomalaisesta ei tarvitse järjestää äänestystä. Kotkaniemi on noussut nopeasti Canadiensin kannattajien suosikkipelaajien joukkoon. Vasta 18-vuotias suomalaistulokas on hurmannut ennakkoluulottomalla pelaamisellaan ja sympaattisella asenteellaan.

– Kyllä sen huomaa, että ihmiset tunnistavat hyvin. Varsinkin jos liikkuu ydinkeskustassa, niin silloin joutuu välillä aina vetämään nimmarin ja poseeraamaan kuvassa. Onneksi asun vähän rauhallisemmalla alueella, missä on enemmän turisteja. Kaikki japanilaisturistit eivät tunnista, Kotkaniemi naurahti.


Mistään liian päällekäyvästä fanituksesta ei ole kyse. Canadiensin pelaajat ovat kaupungin ykköstähtiä, mutta kiekkosivistys on Montrealissa korkealla.

– Montrealissa ihmiset ymmärtävät hyvin, miten homma toimii. Esimeriksi jos ollaan syömässä, he antavat rauhassa syödä ja vasta sen jälkeen hoidetaan nimmarit ja kuvat. Sellainen oikeanlainen kunnioitus on olemassa.

Kiekkotähdet eivät ole Montrealissa uusi asia. Vaikka jääkiekko on Montrealissa kuin jalkapallo Brasiliassa, ei fanien suosikiksi nouse joka jantteri.

Taso on harvinaisen kova.

Rue Sainte-Catherinen varrella on vuosikymmenten saatossa fanien kanssa kuvissa poseerannut koko joukko Hall of Fame -pelaajia Maurice Richardista ja Jean Béliveausta Guy Lafleurin, Larry Robinsonin, Chris Cheliosin kautta Saku Koivuun.

Kotkaniemi on Canadiensin hehkutetuin kärkivaraus sitten maalivahti Carey Pricen. Valtavat odotukset ja Montrealin kaltaisen intohimoisen kiekkopitäjän tuomat paineet eivät ole hetkauttaneet Porin poikaa.

Eivät vaikka valmentajalegenda Scotty Bowman kertoi taannoin näkevänsä Kotkaniemessä samoja piirteitä kuin nuoressa Jean Béliveaussa.

Kaikkien aikojen kapteeniksi nimetty Beliveau johdatti Canadiensin kymmeneen Stanley Cupiin vuosina 1956–71.


Kotkaniemi on ottanut paikkansa nykyjoukkueen ydinporukasta pikavauhtia.

Tulokashyökkääjä on tehnyt 56 ottelussa 27 (10+17) pistettä, mikä on viidenneksi kovin lukema alle 20-vuotiaista suomalaistulokkaista NHL:ssä.

Taannoin Kotkaniemi ohitti listalla Aleksander Barkovin, joka teki kaudella 2013–14 18-vuotiaana tulokkaana 24 pistettä 54 ottelussa.

– En kesällä uskonut, että pärjäisin täällä näin: pääsisin pyörittämään ylivoimaa ja pelaamaan näinkin paljon, mutta hauskaa on ollut. Tuntuu aika hienolta, Kotkaniemi myhäili.

Tämän kauden tulokkaiden pistepörssissä Kotkaniemi on noussut jo viidenneksi.

– En oikeastaan mieti pisteitä. En ole katsonut ollenkaan mitään tulokkaiden pistepörssejä tai vastaavia. Kaikki keskittyminen on ketjun pelaamisessa, Kotkaniemi vakuutti.

Usein tulokaspelaajille tulee raastavassa 82 ottelun runkosarjassa seinä vastaan jossain vaiheessa, kun kova pelikuorma ja jatkuva reissaaminen vaativat veronsa.


Kotkaniemen ensimmäinen kausi taalajäillä on poikennut tavanomaisesta. Pitkänhuiskea keskushyökkääjä on pystynyt nostamaan tasoaan, ja vuodenvaihteen jälkeen jopa kiristämään pistetahtiaan.

Hyvänä esimerkkinä on maalisaldo. Kotkaniemi heilutti kauden 45 ensimmäisessä maaliverkkoa neljä kertaa. Kymmenessä viime ottelussa hän on maalannut kuudesti.

Vertailut legendaariseen Jean Béliveauhon voivat olla vähän liikaa, ainakin vielä, mutta Kotkaniemi on Montrealissa paljon enemmän kuin päiväperho.

Hän on kasvamassa legendojen joukkoon.

Jesperi Kotkaniemi

Syntynyt: Porissa 6.7. 2000.
Pituus/paino: 188 cm/83 kg.
Seura: Montreal Canadiens.
Aiempi seura: Porin Ässät.
Pelipaikka: Keskushyökkääjä.
Kätisyys: Left.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt