NHL

Kommentti: Tähän pystyvät vain poikkeukselliset pelaajat – Sebastian Aho on nousemassa Hart-kategoriaan

Julkaistu:

nhl
Sebastian Aho johdattaa Carolina Hurricanesia kohti pudotuspelejä, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
NHL:n huippujoukkueiden riveistä löytyy useampia franchise-pelaajia, joiden varaan lasketaan paljon. Carolina Hurricanesilla ei ole samanlaista luksusta.

Hurricanesissa on tasan yksi franchise-tason pelaaja: Sebastian Aho.

Kolmatta kautta NHL:ssä loistava Aho on kehittynyt Hurricanesin kiistattomaksi johtavaksi pelaajaksi, jonka varassa joukkue elää tai kuolee. Kuluva kausi on tästä täydellinen osoitus.

Hurricanesin pudotuspelipaikka ei näyttänyt puolitoista kuukautta sitten todennäköiseltä. Rod Brind’Amourin luotsaama joukkue oli 1. tammikuuta itäisessä konferenssissa 13:s. Eroa viimeiseen villi kortti -paikkaan oli jo kymmenen pistettä.

Nyt Hurricanes on pisteen päässä viimeisestä villi kortti -paikasta sekä Metropolien divisioonan kolmannesta sijasta.

Viimeiset 19 ottelua Hurricanes on pelannut saldolla 13–5–1. Voittoprosentti on noussut yli 56:n. Kauden väkevin jakso on osunut loistavaan saumaan.

Nousun katalysaattorina on loistanut Aho sekä kovaan iskuun vuodenvaihteen jälkeen päässyt Teuvo Teräväinen.

Tammikuun 1. päivän jälkeen NHL:stä löytyy vain kaksi pelaajaa, jotka ovat tehneet enemmän pisteitä kuin Aho.

Patrick Kane on ollut viime viikkoina pysäyttämätön. Chicago Blackhawksin supertähti on tehnyt 16 ottelussa 32 (11+21) pistettä. Boston Bruinsin Brad Marchand on kerännyt 18 viime ottelussa tehot 10+18=28. Kaksikon jälkeen tulee Aho, joka on mättänyt 19 viime ottelussa 9+16=25 pistettä.


Teräväinen on säestänyt taustalla napakasti, sillä hän on tehnyt 1. tammikuuta lähtien sarjan kymmenenneksi eniten pisteitä (9+13=22).

Yli 90 pisteen tahdissa pelaava Aho keikkuu NHL:n pistepörssissä 20:n parhaan joukossa, mutta muuten Hurricanesin pelaajia on turha etsiä tilastojen kärkipäästä.

Joukkueen toiseksi paras pistemies Teuvo Teräväinen on pistepörssissä sijalla 51. Vielä isompi kuilu on suomalaiskaksikon jälkeen. Kapteeni Justin Williams mahtuu nippa nappa NHL:n 120:n parhaan pistemiehen joukkoon.

Hurricanesin hyökkäyksestä ei yksinkertaisesti löydy riittävästi syvyyttä idän kärkijoukkueisiin verrattuna, mikä nostaa entisestään Ahon arvoa.

Täksi kaudeksi laidalta keskelle siirtynyt Aho tekee juuri sitä työtä, mitä NHL:n ykkössentteriltä odotetaan. Suoritusvarmuus pysyy korkealla illasta toiseen ja tulosta tulee tehtaan takuulla.

Aho rakentaa peliä, viimeistelee, rytmittää ketjunsa peliä ja hoitaa kaiken lisäksi puolustusvelvoitteet huolellisesti. Aho on joukkueensa ainoa hyökkääjä, jonka jääaika on keskimäärin yli 20 minuuttia. Hurricanesilta pelaavat enemmän vain puolustajat Jaccob Slavin ja Justin Faulk.

Pääosan kaudesta Aho on pelannut Teräväisen kanssa, mutta viime aikoina laidalla ovat viilettäneet Williams ja kesken kauden Minnesota Wildista saapunut Nino Niederreiter. Ei siis mitään A-luokan ketjukavereita, mutta Aho on tehnyt ketjukavereistaan parempia ja tehokkaampia pelaajia.

Tähän pystyvät vain poikkeukselliset franchise-pelaajat, jollainen Aho eittämättä on.

Jos Hurricanes rynnii tänä keväänä pudotuspeleihin, Aho kuuluu ehdottomasti NHL:n arvokkaimmalle pelaajalle jaettavan Hart Trophyn pitkälle ehdokaslistalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt