NHL

NHL

Kommentti: Mikko Koskisen sopimus jäi potkut saaneen seurapomon viimeiseksi työksi – fiaskon jälkeen Edmontonissa alkaa uudelleenrakennus

Julkaistu:

Kommentti
Edmonton Oilers tarvitsee uuden visionäärin siivoamaan potkut saaneen Peter Chiarellin jättämän sotkun, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Se oli vain ajan kysymys. Peter Chiarellin erottaminen Edmonton Oilersin GM:n paikalta Suomen aikaa keskiviikkoaamuna ei yllättänyt ketään. Yllättävää oli ainoastaan se, miten pitkään Chiarelli sai lopulta työskennellä Oilersin GM:nä.

Tästä saa ottaa piikkiinsä omistaja Daryl Katz ja Oilersin alumneilla täytetyssä johtoportaassa naruja vetelevä Bob Nicholson. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida aiemmin.

Pois potkitun Chiarellin lista on karua luettavaa viime vuosien ajalta. Chiarelli vahingoitti omalla toiminnallaan joukkueen mahdollisuuksia menestyä.

Joukkueesta löytyy maailman paras pelaaja Connor McDavid, mutta kokonaisuutena Oilers on heikosti rakennettu kiekkojoukkue.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Chiarelli nimettiin Oilersin GM:ksi huhtikuussa 2015 vain reilu viikko sen jälkeen, kun Boston Bruins antoi hänelle kenkää. Chiarelli oli haluttu nimi, sillä hän oli rakentamassa Bruinsin 2011 Stanley Cupin voittanutta joukkuetta.

Chiarellin Bruins tunnettiin raamikkaana ja fyysisenä joukkueena, jota vastaan ei ollut mukava pelata. Edmontonissa hän alkoi nopeassa ajassa muokata Oilersista mestarijoukkueen kopiota. Chiarellin lempitermeihin kuuluu heavy, mikä myös heijastui hänen pelaajahankintoihin. Chiarelli haluaa, että hänen joukkueensa pelaa kovaa.

Tämä oli trendi vielä 2010-luvun alussa, kun Bruins ja heti perään Los Angeles Kings voittivat raastavalla lihanleikkaajalätkällä kannuja.

NHL:ssä pelillinen evoluutio on kuitenkin mennyt vauhdilla toiseen suuntaan. Nyt keskiössä ovat nopeus ja taito. Oilers ei ole pysynyt kyydissä mukana.

Oilersissa loistaa ykköstähtenä NHL-historian nopein pelaaja Connor McDavid, mutta Oilers ei ole erityisen pelinopea tai luisteluvoimainen joukkue. Kun McDavid otetaan yhtälöstä pois, jäljellä jäävät vain rippeet.


Nykyinen ydinrunko on toki kilpailullinen, mutta kokoonpanoon syvyys on riittämätön.

Chiarelli vaihtoi valtakautensa aikana käytännössä kaikki runkopelaajat neljää pelaajaa lukuun ottamatta. Nykyisestä rosterista McDavid, Leon Draisaitl, Ryan Nugent-Hopkins ja Oscar Klefbom olivat talossa jo Chiarellin avauskaudella.

Ovi on käynyt tiuhaan ja taaloja on palanut, mutta nykyinen joukkue ei ole edelleenkään riittävän kilpailukykyinen. Palkkakatossa ei ole tilaa ja kokoonpanossa on pelilliseen laatuun nähden liian kalliita pelaajia, jotka eivät tuo pöytään mitään ihmeellistä.

Chiarellin aikakautta leimaavat erikoiset pelaajakaupat, joilla kiekkopomo sahasi omaa oksaansa. Virheitä virheiden perään ja epätoivoisia pikapaikkauksia, joilla hän yritti epätoivoisesti pelastaa työpaikkansa, ja johtoporras seurasi tätä sirkusta vieressä tumput suorina.

Viime kaudella Hart Trophyn voittaneen Taylor Hallin vaihtaminen puolustaja Adam Larssoniin kesällä 2016 heikensi Oilersia. Larsson on nykyisin joukkueen luottopelaajia, joten paluupostissa tuli sentään jotain hyödyllistä. Hall-kauppa oli vain alkua.

Jordan Eberlen kauppaamisesta Islandersiin Oilersille ei jäänyt lopulta mitään käteen. Vaihtokaupassa tullut Ryan Strome kaupattiin aiemmin tällä kaudella New York Rangersiin, josta vaihdossa tuli Ryan Spooner, jonka Oilers pani siirtolistalle maanantaina.

Oilers tuhlasi myös Chiarellin vahtivuorolla arvokkaita varausvuoroja pelaajiin, joista ei ole ollut mitään hyötyä joukkueelle.

Räikein esimerkki oli AHL:ssä tällä hetkellä kiekkoilevan Griffin Reinhartin värväys Islandersista kahta varausvuoroa vastaan kesällä 2015. Reinhart ei kuulu enää Oilersin organisaatioon. Islanders poimi varausvuoroilla Mathew Barzalin ja Anthony Beauvillier’n.

Chiarellin viimeiseksi puumerkiksi Edmontonissa jäi Mikko Koskisen kiinnittäminen kolmen vuoden ja 13,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksella. Koskisen yllättävästä sopimusuutisesta ehti kulua vain reilu vuorokausi, kun Chiarelli sai kenkää.


On päivänselvää, että Koskisen, 30, kiinnittäminen kolmen vuoden sopimuksella on kovaa uhkapeliä seurajohdolta. Kokenut parimetrinen suomalaisvahti ehti pelata vain 27 NHL-ottelua Oilersin maalilla ennen jatkosopimusta. On harvinaista, että näin pienillä näytöillä kiinnitetään kolmekymppinen maalivahti.

Ailahtelevasti viime viikkoina torjuneen Koskisen sopimuksesta voi vielä tulla viimeinen Chiarellin jättämä riippakivi Oilersille, jos suomalaisvahti ei pysty kantamaan ykkösvahdin viittaa seuraavien kausien aikana.

Huonojen pelaajakauppojen ja erikoisten sopimusten lisäksi Oilersin kokoonpanossa on pelaajia, jotka ovat tällä hetkellä liian isoissa saappaissa. Kun rosteri ei ole tasapainossa, pelaajia on pantu väkisin rooleihin, joita he eivät kykene hoitamaan.

Nuorista tulevaisuuden pelaajista Jesse Puljujärvi ja Kailer Yamamoto näyttävät olevan pahasti hukassa pelinsä kanssa. Nuorukaisten roolit ja minuutit vaihtelevat jatkuvasti, eikä pelaamisesta näytä tulevan välillä yhtään mitään.

Negatiivinen kierre on ruokkinut itseään. Oilersin ympärillä on raporttien mukaan nyt myrkyllisempi ilmapiiri kuin koskaan ennen. Tämä on paljon sanottu, sillä 12 viime vuoden aikana Oilers on selviytynyt vain kerran pudotuspeleihin (keväällä 2017).

Entisestä mestarien kaupungista on tullut häviäjien kaupunki.

On käsittämätöntä, että Todd McLellan sai potkut ennen Chiarelliä. McLellanilta lähti työpaikka alta pitkälti Chiarellin tekemien virheiden takia. McLellan on 2010-luvun pätevimpiä NHL-valmentajia, mutta hänen tehtäväksi jäi koota kestävä talo tulitikuista.


Saman on joutunut toteamaan McLellanin loppukauden ajaksi korvannut Ken Hitchcock, joka on Oilersin kahdeksas päävalmentaja 11 viime vuoden sisään. Yhdeksäs luotsi nähtäneen vaihtopenkin takana ensi kaudella.

Kun Hitchcockilta kysyttiin viime yönä surullisenkuuluisan Detroit-tappion jälkeen, onko hän saanut tarpeekseen joukkueen pelillisestä ilmeestä ja suoritustasosta, vastaus kertoi kaiken oleellisen.

Hitchcock kieltäytyi aluksi vastaamasta kysymykseen, mutta ujutti pari sekuntia myöhemmin ongelman ytimen.

– Jahtaamme otteluita joka ilta. Se ei ole voittava kaava. Vastustaja voi johtoasemassa vain vetäytyä ja puolustaa ykkösketjuamme vastaan. Se on vaikeaa, koska vastustaja voi keskittyä viiteen pelaajaan joka ilta. Meidän on saatava enemmän muilta pelaajilta, Hitchcock linjasi.

Eli lyhyesti: pysäytä McDavidin kenttä, samalla pysähtyy koko Oilersin joukkue.

Paine Oilersin johtoporrasta kohtaan on nyt kova. Seuraavan GM:n nimittäminen pitää onnistua viimeisen päälle. Muuten mikään ei muutu ja sama sekoilu jatkuu tulevaisuudessa.

Oilers tarvitsee uuden visionäärin siivoamaan Chiarellin jättämän sotkun ja johtamaan jälleen kerran yhtä uudelleenrakennusta Edmontonissa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt